Nederlands Dagblad schaakrubriek 28 augustus 2010

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL: WILDERS.IJLST@WXS.NL

Probleem 2283 is een driezet van P.Orlik en de oplossing verwachten we voor Yom Kippoer.

Ook probleem 2276 had een sleutelzet nl 1. Ta5!

Wit : Kf3, Dd5, Le5, Ph3, pi a2. Zwart : Kh1, La8 .

probleem 2283

Zoals Magnus Carlsen staat afgebeeld op de omslag van Chess ( www.chess.co.uk ) zou ik hem niet graag midden in de nacht tegenkomen ergens in de Amersfoortse Muurhuizen maar dat schijnt uit commerciële overwegingen tegenwoordig te moeten. Verder niets dan lof over deze augustuseditie van Chess dat men zich maandelijks kan toe-eigenen en dat verschaft dan veel schaakheil ,zowel instructief als amuserend. Alle aspecten van het Koninklijke spel komen aan de orde en zowel de problemen als de partijstellingen geven veel vertier als men zich kan bedwingen om niet naar de oplossingen te kijken. De leerzame partij van Daniel King blijft een topper voor wie zijn of haar speelsterkte wil opvoeren. Kortom, via de website kan men zich abonneren.

Via mijn Argentinië-connectie kende ik al het boekje Cerca de Roderer van Guillermo Martinez en daarvan is nu bij Signatuur ( www.uitgeverijsignatuur.nl ) een Nederlandse vertaling gekomen van de hand van Peter Valkenet onder de titel De openbaring van Roderer . Deze korte en fascinerende roman begint met een briljant beschreven schaakpartij tussen de verteller en Roderer en hoe het dan verder gaat ga ik natuurlijk niet verklappen maar het is een aanrader. Wel is opmerkelijk dat hoewel het verhaal speelt rond 1980 er geen aandacht wordt besteed ,ook niet door de hoofdpersonen , aan de Vuile Oorlog tussen Peronisten en Militaire Junta en dat kan eigenlijk niet als je over jongeren in die periode schrijft. Maar het zegt natuurlijk niets over de literaire waarde en de voor schakers interessante gedeeltes. Voor wie dit soort boeken verzamelt en geen Spaans kent een welkome vertaling.

Soms denk je bij het naspelen van een partij : waar heeft de verliezer nu eigenlijk de fout gemaakt ? Zo ook bij een partij uit het kampioenschap van de US of A tussen de latere kampioen Gata Kamsky en grootmeester Larry Christiansen en dan zie je dat 150 ELO-punten verschil wellicht toch gewoon doorslaggevend is. Gata heeft wit: 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Lc5 Een beetje ouderwetse zet maar niet slecht,of toch….4. 0-0 Pd4 5. La4 Pxf3+ 6. Dxf3 Pe7 7. Dc3!? Neemt direct het heft in handen Ld4 8. Dg3 Pg6 9. c3 Lb6 10. d4 0-0 11. f4 exf4 12. Lxf4 Pxf4 13. Dxf4 d6 14. Pd2 Le6 15. Kh1 c6 16. Pf3 h6 17. Lc2 Dd7 18. e5 dxe5 Het is goed eens een blik op de stelling te werpen : hoewel we toch nergens een ? laat staan een ?? bij zwarte zetten hebben kunnen plaatsen zal iedere grootmeester die een blik op de stelling werpt voordeel voor wit constateren gezien het indrukwekkende ruimtevoordeel en de witte aanvalskansen. Maar het is verbijsterend om te zien hoe Kamsky daarbij weer wel een beetje geholpen doordat zwart zijn koning wel heel erg op de tocht zet. 19. Pxe5 Dd6 20. Dg3 f5 Een actieve verdediging die echter te veel gaten laat vallen. 21.Tae1 Lc7 22. Dh3 f4 23. Dd3 Lf5 24. Lb3+ Kh7 25. Dd2 g5 26. g4 De beslissende aanval begint en zwart wordt min of meer geëxecuteerd. 26..Lc8 Natuurlijk kan 26..fxg3ep niet want dan volgt 27. Txf5 Txf5 28. Lc2 met stukwinst . 27. Dd3+ Kg7 28. Lc2 Th8 29. Pg6 In het zich van de overwinning wordt Kamsky wat laks al is deze zet niet echt slecht maar hier had zwart met 29..Le6 de boel nog wat kunnen compliceren terwijl 29. Dg6+ Dxg6 30. Pxg6 echt uit was. Maar zwart speelt 29..Lg4 en dan zijn de rapen gaar : 30. Te7+ Kf6 31. Txc7 Thg8 ( 31..Dxc7 32. Pxh8 Txh8 33. Dg6+ en de koning kan om ) 32. Pe5 en zwart gaf terecht op .

Kamsky werd , negentien jaar na zijn eerste titel , zij het dankzij een uiterst vreemd geregelde tie-break met Shulman kampioen . Er moest een winnaar zijn….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.