Schaakrubrieken 28 augustus 2010

INTRO

Laatste NH-schaak toernooi van Rising Stars tegen Experience

Deze week weer veel aandacht voor het NH-Toernooi in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. De tranentrekker was wel de partij van Nakamura tegen Van Wely. Van Wely zal aan deze partij eeuwig worden herinnerd. In een komend nummer van een schaakmagazine analyseert hij aandacht deze openingsvariant. Maar in deze partij haalde hij helaas de juiste zetten doorelkaar.

Dit was de vijfde en tevens laatste editie van dit prachtige toernooi.

Nederlands Dagblad

De ontbrekende rubrieken van Wilders van 7 , 14 en 21 augustus zijn toegevoegd.

Anand steunt blinde spelers

Dit was de kop van een nieuwsbericht afgelopen week in het AD. Het bericht (met foto) luidde:

‘Twee blinde schakers in het Indiase Ahmadabad buigen zich over een stelling tijdens het kampioenschap van de deelstaat Gujarat. Het gebied is een bolwerk van goede visueel gehandicapte schakers, want het nationale team dat komende week meedoet aan het WK in Servie bestaat voor de helft uit spelers uit Gujarat. Aan het WK doen 121 spelers mee, waarvan er 83 een rating van de internationale bond FIDE hebben. Het team van India wordt financieel ondersteund door wereldkampioen Viswanathan Anand.

Baden in cultuur

In het Amerikaanse weekblad TIME magazine (16 augustus 2010) stond een artikel over Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. In Boedapest kun je ‘zwemmen’ in een oase van muziek, kunst en rijke architectuur. Onderstaande foto geeft een beeld van de ontspanning in een thermisch bad in Boedapest.

De openbaring van Roderer

In samenwerking met Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna) verloten we onder onze bezoekers tien exemplaren van De openbaring van Roderer. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 30 september 2010. Hiermee willen we onze traditie voortzetten om de te bespreken boeken ook te verloten onder onze bezoekers. Eerder bespraken wij (met verloting van tien boeken) Mijn Schaken van Hans Ree en de roman Het Paneel van Vlaanderen.

Naast De openbaring van Roderer loopt er nog de actie voor midi-thriller Chess.

Zie hiervoor ook de eerste publicatie over dit boek.

Hans Ree

Hij begint zijn rubriek ‘Een gelukkig echtpaar’ begint met:

‘Laurent Fressinet en Almira Skripchenko omstrengelden elkaar heftig tijdens de prijsuitreiking van de Franse kampioenschappen in Belfort. Het gaf geen aanstoot, want ze zijn een echtpaar. Ze hadden ook goede redenen om elkaar onstuimig te feliciteren, want ze waren beiden kampioen van Frankrijk geworden, Laurent in het algemene kampioenschap en Almira bij de vrouwen.’

Een ander citaat: ‘Het is niet de eerste keer dat een schakend echtpaar in hetzelfde jaar twee kampioenstitels verovert. In 2008 werden Bartosz en Monika Socko kampioen van Polen en in 1994 werden Praveen (man) en Bhagyashee (vrouw) kampioen van India. Of toen de mannen en de vrouwen ook tegelijk in een zaal speelden, zoals nu in Frankrijk, weet ik niet.

(Hans Ree besteedt wel vaker aandacht aan de liefde in de schaaksport.Klik hier.)

Hij behandelt uitgebreid de partij Romain Edouard – Vladislav Tkachiev, Belfort 2010-09-02 De stelling na de 20ste zet van wit is als volgt:

Zwart gaf op, want wit wint met een paar schaakjes een toren of een loper

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Een eerste grote teleurstelling voor Anish Giri’, de behandeling van de partijen Nielsen- Giri en Ljubojevic -Giri en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Pech voor Anish’ begint met :

‘Het NH-toernooi in Amsterdam, warbij vijf jonge beloftevolle spelers het opnemen tegen vijf gerenommeerde grootmeesters, is in een overwinning voor de ‘jeugd’ geëindigd. Op papier had de uitslag, 26-24, precies andersom moeten zijn maar kennelijk is de jeugd sterker dan hun Elo-rating aangeeft.’

Hij behandelt de partijen Loek van Wely – Anish Giri en Nielsen – Giri. (De eerste genoemde partij werd remise maar Giri had moeten winnen, en in de tweede genoemde partij gaf hij door zetverwisseling een remise uit handen. Twee dure missers dus.TK)

Tot slot schrijft hij:

‘Omdat Gelfand-Nakamura remise was geworden, eindigden Giri en Nakamura gelijk en moesten ze , voor het komende Ambertoernooi, twee vluggertjes spelen van drie minuten plus twee seconden per zet erbij. Hierin bleek Giri niet opgewassen tegen de supersnelle Amerikaan, die wereldkampioen in een minuut partijen is. Dus ook al speelde Anish Giri wederom een prima toernooi en is hij met datv resultaat de top 50 van de wereld binnen gekomen, toch zat hij er bij het slotbanket een beetje geslagen bij. Misschien kwam dat ook door de mededeling dat de Association Max Euwe, die altijd tekent voor de organisatie, met dit toernooi de reeks NH-toernooien afsluit.´

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van P. Orlik, met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Gata Kamsky en Larry Christiaansen klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met:

‘Een prachtig toernooi werd er deze maand gespeeld in Amsterdam: het NH Chess Toernooi. Twee teams, Rising Stars (de aanstormende talenten) en Experiences( de mensen met ervaring), opkomende sterren tegen gevestigde orde, topjeugd tegen veteranen, speelden een dubbele ronde tegen elkaar.

Hij behandelt uitgebreid de partij H. Nakamura – L. van Wely

Met onderstaand diagram wordt de ondergang van Van Wely ingeluid:

17. Tb6!! En Van Wely gaf op. 17… Pxb6 loopt mat. 18.Pf6+ gxf6 19.Dd8 mat

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave B5259 voor gevorderden

Wit aan zet, wordt het nog wat?

Theo Hommeles

Zijn rubriek ‘Een toernooi met drie speerpunten’ begint met:

‘Het vijfde NH/Hotels schaaktoernooi in Amsterdam was een heerlijk toernooi met veel spannende partijen tussen spelers van wereldklasse. Tegelijkertijd was het een strijd tussen jong en oud ,een strijd om een plaats in het in het jaarlijkse rapid- en blindschaaktoernooi in Monaco en een vergelijking tussen de twee sterkste Nederlanders van het moment, Loek van Wely en Anish Giri.’

Hij behandelt de partij Nakamura – Van Wely en meldt hierbij na de 12de zet van wit: ‘Geen onbekende stelling voor Van Wely. Onlangs had hij deze geanalyseerd voor een nog te ve4rschijnen nummer van het tijdschrift New in Chess’.

Vervolgens behandelt hij de partijen Ljubojevic - Giri en Giri – Nakamura.

Hij besluit zijn rubriek met:

‘De spelers van het winnende team verdienden 2000 euro per persoon, de verliezers 1000, dat alles vermeerderd met 500 euro per gescoord punt. Dat betekent dat toernooiwinnaar Gelfand niet met de grootste buidel naar huis ging.’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.