WK studenten

In het Zwitserse Zürich wordt momenteel het WK-studenten gespeeld. Ik weet niet precies wat het criterium is om mee te mogen doen (overleggen van een studentespas?), maar het toernooi is in elk geval bijzonder sterk bezet. Aan de top van de ranglijst prijken namen als Wang Yue (2732, CHN), Igor Lysvj (2638, RUS) en Pnokratov (2592, RUS). Ik vraag me af op welke universiteiten deze heren studeren. Het doet me denken aan de situatie zoals die vroeger was in Roemenië. Sterke spelers werkten bijvoorbeeld officieel voor het nationale vervoersbedrijf, maar waren ondertussen zo’n 8 uur per dag met schaaktraining bezig.

Nederland is vertegenwoordigd door IM Roeland Pruijssers (2483) GM Robin Swinkels (2478), IM Twan Burg (2455), IM Stefan Kuipers (2370), FM Marijn Otte (2264) en bij de dames door Pauline van Nies (2167).

Robin en Twan houden een weblog bij.

Stefan Kuipers zorgde in de eerste ronde voor een daverende verrassing door de nummer vier geplaatste speler, GM Jan Markos (2566, SVK) te verschalken met een gemene truc in het eindspel.

In deze stelling liet wit zich 49. Kf3? ontglippen. Waarom dat zo’n bok was en hoe zwart hiervan profiteerde, treft u aan in de viewer, waar ik het slot even onder de analytische loep heb gelegd.

Alle verdere informatie treft u aan op de website van het toernooi.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    wallie666 07 september 2010

    Herman: De beste jongen heet volgens mij FM Marijn Otte ! Verder wel lekker trucje van de Kuip idd

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.