Zhaoqin Peng maakt eerste team En Passant compleet

Op de valreep van het nieuwe seizoen is het gelukt om nog een bekende topspeler aan En Passant te binden: Zhaoqin Peng. Na Tea Lanchava zal het de tweede dame zijn in het team, een unicum! En naast Kortchnoi en Sosonko is het de 3e Nederlands Kampioen(e) die voor En Passant zal uitkomen.

Peng is 42 jaar oud en woont in Hoofddorp. Ze leerde schaken in opleidingsinternaten in China. Sinds 1997 is ze maar liefst 12x Nederlands Kampioen geweest bij de dames, een record.

In 2004 behaalde ze een gedeelde eerste plaats bij het EK voor vrouwen in Dresden. Na een barrage tegen Kosteniuk werd ze tweede. In datzelfde jaar kreeg Peng als eerste Nederlandse vrouw de titel van Internationaal Grootmeester. Ze was hiermee wereldwijd de tiende vrouw die deze titel kreeg.

De laatste jaren speelde ze voor Rotterdam in de Meesterklasse.

Peng heeft na 30 jaar genoeg gekregen van het profschaak. Ze wil andere dingen gaan doen, en volgt daarom de trainerscursus en ze gaat als begeleider van 4 kinderen naar het WK Jeugd in Griekenland. Verder schrijft ze voor schaaksite.nl.

Peng blijft echter wel actief als speelster van het Nederlandse team voor de Olympiade en het EK, waar ook Lanchava deel van uitmaakt. Bij En Passant, waar meerdere gestopte spelers (weer) actief zijn geworden, blijft ze nog te bewonderen in de KNSB competitie.

Net als Sosonko en Ringoir zal Peng niet aan alle wedstrijden deelnemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.