Jan Willem niet, Bart wel!

In het vorige verslag maakten wij melding van de opgave die Jan Willem de Jong te wachten stond om in het Inventietoernooi te Antwerpen in aanmerking te komen voor een GM-norm.

Jan Willem moest 2 uit 2 halen tegen op papier mindere spelers, Bart Michiels 1½ uit 2, tegen op papier sterkere spelers. Beide wonnen in de voorlaatste ronde, Jan Willem strandde in het zicht van de haven, Michiels haalde het grootmeesterresultaat binnen met een welverdiend halfje.

In het vorige verslag Zware opgave voor Jan Willem verlieten we u met de gedachte dat De Jong twee uit twee moest scoren. Hij begon goed door in de voorlaatste ronde van Tom Piceu te winnen. De laatste ronde mocht hij Stefan Docx met wit tegemoet treden, een niet volledig onmogelijk opgave, zo leek het op voorhand. Maar De Jong kwam in de verste verten niet in de buurt van een overwinning. Sterker nog, het leek erop dat hij voortdurend achter de feiten aanliep en zelfs in het nadeel dreigde te komen. Toen hij eindelijk, door knap verdedigingswerk onder het juk was uitgekomen leek het resterende toreneindspel ruim binnen de remisemarge. Maar daar had Jan Willem dus helemaal niets aan. Dus bleef hij koppig naar winstmogelijkheden zoeken en kreeg toen zelfs het deksel op de neus. Jammer, maar de Delftenaar heeft toch een uitstekend toernooi gespeeld.

Voor de Belgische meester Bart Michiels was er wel goed nieuws. Deze moest twee ronden voor het eind – zoals al eerder vermeld – ‘slechts’ 1½ uit 2 te halen, maar bij hem stonden respectievelijk Sokolov en Hovhanisian op het programma, niet bepaald de minsten.

Maar in de achtste ronde zorgde de Belg voor een daverende verrassing door Sokolov in slechts 18 zetten van het bord te vegen. Een klassiek voorbeeld van een koning in het midden:

Michiels – Sokolov

Hier speelde Michiels het ijzersterke 15. Lf4!.

Hoe de witspeler daarna als een mes door de boter ging, treft u in mijn analyse aan die u kunt vinden in de viewer:

Hier nog even alle partijen van Michiels op een rijtje:

Daarna bleek Hovhanisian geen onneembare horde te zijn. In zoverre dat een puntendeling in het verschiet bleek te liggen, waarna Michiels de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Een mooi interview met Bart vindt u op de Belgische site www.Schaakfabriek.be.

Schaaksite feliciteert Bart Michiels met zijn mooie resultaat en wenst hem (en het Belgische team) succes toe bij de komende Olympiade.

Voor meer informatie over dit toernooi klikt u op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.