Nederlands Dagblad schaakrubriek 4 september 2010

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL: WILDERS.IJLST@WXS.NL

De sleutelzet van de tweezet van John M Rice, probleem 2284, moet binnen zijn voordat u weer uw loofhut gaat betrekken.

De oplossing van nr 2277 begon met 1. Pd7!

Wit: Kh4, Da5, Lc1, Ld1, pi b3, c4, d3, e2, e3. Zwart : Kc3, Tb4, Pd5, pi a2, h5.

probleem 2284

Mijn goede vriend Bob Long , u weet wel , van Thinkers Press Inc en van het boek The Chess Assassin’s business Manual, waarvan de inhoud veel minder dreigend was dan de titel deed vermoeden, heeft iedere dag wel wat mee te delen op zijn schaakblog die u kunt vinden op www.thechessmuseum.blogspot.com ,vol wijze raadgevingen ,roddels en anecdotes. En als u toevallig toch in de buurt bent kunt u ook nog een Schaak Clinic bij hem gaan volgen, kortom, schaken is zijn leven ! Een grote verdienste van Thinkers Press uit Davenport Iowa is ook de uitgave van de boeken van Cecil John Seddon Purdy , de eerste wereldkampioen correspondentieschaken ,wiens eminente leerboeken ons wellicht anders nooit hadden bereikt vanuit het verre Australië. Zo ook nu weer een pareltje aan de kroon van Purdy Het Schaakevangelie volgens John en die John is natuurlijk C.J.S. Purdy is eigen persoon. Een voortreffelijk leerboek waarin alle schaakprincipes kristalhelder worden uitgelegd zodat ook menig clubspeler door lezing van dit boek opnieuw wordt opgescherpt . In de stukken die ontleent zijn aan Het zoeken naar de Schaakvolmaaktheid wordt de leerling gebracht op de wegen die moeten leiden tot het echte begrip. Men kan dit beroemde boek natuurlijk ook bij Thinkers’Press aanschaffen. Het Schaakevangelie heeft als isbn-nummer 1-888710 -40-3.

Bij het interessante toernooi in Amsterdam tussen de jonkies en de oudjes zegevierde opnieuw de jeugd onder leiding van “onze “Giri al liepen de senioren onder leiding van Gelfand nog aardig in tijdens de laatste ronde. Ljubojevic zal het minst tevreden zijn geweest over dit festival in Krasnapolsky waarvan ik de apotheose helaas aan mij voorbij moest laten gaan vanwege een ook niet onaardige tocht op een botter langs de Armada van Sail.

Eén van de deelnemers in Amsterdam was Hikaru Nakamura , de Japanse Amerikaan die bij de Amerikaanse kampioenschappen in St Louis doordrong tot de finale maar daarin niet de titel kon behalen,o.a. door deze nederlaag tegen Shulman : Hikaru Nikamura –Yury Shulman 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Lb4 4. e5 c5 5 a3 Lxc3 6 bxc3 Da5 7. Ld2 Da4 8. Pf3 Pc6 9 h4 cxd4 10. cxd4 Pge7 11 h5 Pxd4 12. Ld3 h6 Natuurlijk zijn beide spelers op de hoogte met partijen die tot deze en dergelijke stellingen hebben geleid, iedere grootmeester van heden ten dage heeft een uitgebreide database van zijn favoriete openingen en zet thuis of op de hotelkamer potjes op het vuur ,al of niet samen met enige secondanten. Psychologie speelt ook mee: Shulman weet dat Nakamura h6 niet op zich laat zitten . 13. Kf1 Pxf3 14. Dxf3 b6 15. Dg3 Wit trekt ten aanval 15…La6 16. Dxg7 Lxd3+ 17. cxd3 Tg8 18. Dxh6 Dd4 19. Te1 Dxd3+ 20. Kg1 Tc8 21. Lg5 Wit heeft kennelijk het idee dat hij op winst kan gaan spelen maar De3 lijkt toch een wat veiliger optie. Df5 22. f4 De witte koning staat eigenlijk te onveilig voor dit soort zetten maar Nakamura volhardt in zijn verkeerde plan ( hij heeft in ieder geval een plan…) 22..Tc2 23. Th2 Een zet die even zeer doet aan de ogen al is de bedoeling duidelijk: de koning kan nu naar h1. 23. Df6 was weer veiliger ,zou hier toch nog iets van de Japanse harakirimentaliteit opduiken ? 23..Dd3 24. Df6 komt nu te laat vanwege 24..Txg5 een zet die zich vanzelf opdringt 25. Dxg5 Dd4+ 26. Kh1 staat de koning hier nu inderdaad veilig ? Neen het geenszins want zwart speelt het verpletterende 26..De3 Wit kan de dame niet slaan en de volgende zet van zwart wordt Tc1 en waar de witte toren op e1 ook heengegaan is , de rapen zijn gaar en dus gaf Nakamura op.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.