Schaakrubrieken 4 september 2010

INTRO

De openbaring van Roderer

In samenwerking met Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna) verloten we onder onze bezoekers tien exemplaren van De openbaring van Roderer. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 30 september 2010. Hiermee willen we onze traditie voortzetten om de te bespreken boeken ook te verloten onder onze bezoekers. Eerder bespraken wij (met verloting van tien boeken) Mijn Schaken van Hans Ree en de roman Het Paneel van Vlaanderen.

Naast De openbaring van Roderer loopt er nog de actie voor midi-thriller Chess.

Zie hiervoor ook de eerste publicatie over dit boek.

Hans Ree

Hij begint zijn rubriek ‘Carlsen tegen de wereld’ begint met:

‘Als u nog mee wilt doen aan de partij op vrijdag 10 september tussen Magnus Carlsen, die dan in New York is, en de rest van de wereld, kunt u zich aanmelden op de website rwcc.g-star.com.

Dat rwcc staat voor Raw World Chess Challenge en Raw is de naam van een kledinglijn voor stoere jongens en meisjes. Op de site waar de partij wordt aangekondigd steekt Magnus een vinger stoer vooruit. ‘Ik daag je uit te spelen tegen mij, de beste schaker van de wereld’, zegt hij, en op de achtergrond klinken twee knalletjes, alsof een foppistool wordt afgeschoten.

Net als een paar maanden geleden bij zijn debuut als modemodel ziet hij er niet echt gevaarlijk uit, maar meer als een verlegen jongen aan wie is gevraagd stoer te kijken. Je krijgt de indruk dat de kledinglijn zich niet richt tot de stoere jongens zelf, maar tot hun moeders, voor wie hun jongen ondanks uiterlijk vertoon van flinkheid toch een goedmoedig knuffelbeertje is gebleven.

Een van de ceremoniemeesters in New York bij die partij tussen Carlsen en de wereld is Gari Kasparov, due zelf in 1999 het goede voorbeeld gaf door de wereld toen te verslaan in een partij van zwaar kaliber die vier maanden duurde.’

Hij behandelt de partij Thomas Thomassen - Tore Kolas, Kristiansund 2010.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Leonid Gerzhoy-Mark Bluvshtein, Barcelona Open 2010. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Van Kampen benut laatste kans op eerherstel’, de behandeling van de partijen Toerov – Van Kampen en een fraaie combinatie uit de partij Graf-Rubio uit het Spaanse teamkampioenschap klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ’Het Witte Paard uit Haarlem’ begint met :

‘In de augustusmaand organiseert schaakvereniging Het Witte Paard (HWP) te Haarlem een titeltoernooi. Dat wil zeggen, men nodigt het vereiste aantal grootmeesters en meesters uit om talenten de kans te geven een norm te halen. Er zijn jaren geweest zonder normresultaten en dan bleef alleen een leuk toernooi over. Niets mis mee natuurlijk, maar de organisatie wil graag dat de opzet bij tijd en wijle slaagt en de aflevering van 2010 was raak. Met liefst drie behaalde normen en een nieuw open toernooi naats de twee hoofdgroepen bewees HWP haar sponsor BDO het succes van de formule.

Vervolgens behandelt hij de partij Toerov-Van Kampen en het slot van de partij T.Rej –T. de Wit, zie hieronder.

Terwijl wit er eens lekker voor ging zitten, de opening was net achter de rug, maakt vzwart er plotseling een eind aan met 21… Lf5.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van John Rice, met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Hikaru Nakamura en Yury Shulman klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met:

’s Werelds jongste grootmeester, vorig jaar Nederlands kampioen schaken, liet in Amsterdam vorige maand zien dat hij op weg naar een topniveau. Anish Giri is net 16 jaar en bereikte de tweede plaats in het NH Chesstoernooi, zoals vorige week uitvoerig werd beschreven in deze rubriek. Terecht behoort hij tot de ‘rising stars’. De schaakwereld volgt deze grootmeester, en ook Carlsen en Anand houden een oogje in het zeil.

Vervolgens behandelt hij de partijen Giri-Nielsen en Ljubojevic-Giri.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5265 voor beginners.

zwart aan zet moet iets sterks doen, maar wat?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.