Plaatjes uit vorige Olympiade

De Schaakolympiade in in Khanty-Mansiysk staat te beginnen. Vrijwel de gehele schaakwereld is afgereisd naar Siberië. Als we de berichten moeten geloven verloopt de organisatie verre van vlekkeloos. Het zal meespelen dat Iljumzinov iets anders aan zijn hoofd heeft, dan alleen de Olympiade zelf.

Blik in de ijshal in Dresden waar twee jaar

geleden de openingsceremonie plaatsvond

Tijdens het evenement vinden de verkiezingen voor het presidentschap plaats. En zijn tegenspeler is niemand minder dan ex-wereldkampioen Anatoly Karpov. Die wordt ondersteund door zijn eeuwige rivaal Gary Kasparov! Het Karpov-team speelt hoog spel. In de wandelgangen vernam ik dat men een grote lobbymachine op gang heeft gebracht om stemmen te winnen. Iljumzinov speelt dit spel allang. Hij schijnt vrij ver te gaan met het werven van stemmen op zijn persoontje. Maar Karpov en consorten hebben een andere troefkaart achter de hand. Men heeft vanuit de Verenigde Staten een advocatenkantoor ingeschakeld om Iljumzinov voor de rechtbank te brengen om hem te berechten voor vermeende misdaden die hij gepleegd zou hebben. Als de rechtzaak gewonnen wordt, zal de huidige Fide-president zich onmiddellijk uit de strijd moeten terugtrekken. We wachten het maar even af…

Zelf heb ik de vorige Olympiade in Dresden 2008 als speler mogen meemaken. Geboren in Curaçao werd ik benaderd om het eerste bord van de Nederlandse Antillen te bezetten. Een unieke ervaring om in een hal te mogen spelen waar de gehele wereldtop aanwezig is. Het was ook de eerste keer dat de regel werd gehanteerd dat als men te laat aan het bord verscheen de partij direct verloren werd verklaard. In de regionen waarin ons team verkeerde, zag ik om mij heen de ene na de andere partij verloren verklaard worden, voordat die überhaupt begonnen was. Helemaal schrijnend was dat een speler die aan zijn bord zat vlak voordat de partij begon, maar net voordat de gong sloeg (ten teken dat de ronde begonnen was) even ging staan. Een aangesnelde wedstrijdleider verklaarde de partij onmiddellijk voor verloren, ondanks de hevige protesten die volgden.

Een ander tragikomisch tafereel ontspon zich (als ik mij goed herinner) tussen de fameuze Hook (van de Maagdeneilanden) en een speler uit Jamaica. Mensen uit de tropen komen zelden op tijd, zo ook hier. Het hele team was trouwens te laat. Maar ondanks het feit dat de partijen formeel op 4-0 werden gezet, werd er toch gespeeld. De heren van Maagdeneilanden kwamen om te schaken, niet om een automatische overwinning te incasseren…

Onze teamcaptain, Ard van Beek (bekend als medeorganisator van het Curaçao-schaakfestival in juli) maakte van de gelegenheid gebruik om met zijn camera mooie plaatjes te schieten. Ik laat u even meegenieten:

De kinderen hebben alle landennaambordjes binnengebracht.

Linksonder de Nederlandse Antillen, rechts middenin Nederland

Het team van de Antillen dat in Dresden meedeed

(Foto’s © Ard van Beek)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.