Averij voor Jan Smeets

Ze zijn uit de startblokken geschoten. De schakers op de Olympiade. Beide Nederlandse teams zijn uitstekend begonnen. Dat mocht ook wel, gezien de tegenstand. De heren namen het op tegen de Dominicaanse republiek, de dames tegen Botswana. Om met de dames te beginnen, het werd – zonder Peng in de gelederen – een 100%-score. De enige die nog hard moest werken voor het punt was Lisa Schut. Zij kwam in het voordeel, raakte dat weer even kwijt, maar was op haar post toen er gecombineerd kon worden. De andere drie dames kregen min of meer ‘vrije doortocht’. Er werd door de opponenten strategisch zwak gespeeld en daarna niet optimaal verdedigd.

Sabure – Lanchava

Wit permitteerde zich 21. Pa3! Daarmee kwam de dame ernstig in de problemen. Na 21… La6! 22. Dd5 Pe7 zat die in de knip!

Marlies Bensdorp rolde haar tegenstander als volgt op:

M. Bensdorp – Lopang

22. f5 Marlies gaat er nu dwars doorheen. 22… Pxe5 23. Lxh6 Tg8 24. Pxe7 Dxe7 25. Dc3!? Een goede zet waarmee wit snel een punt mag incasseren. [In een analyse die ik ontving van Jeroen Bosch werd 25. f6 aangegeven, met als mogelijk vervolg: 25… De6 26. Lg7+ Txg7 27. fxg7+ Kxg7 +-] [De sterkste zet is volgens mij echter 25. fxg6! fxg6 [Het is niet makkelijk te zien dat 25… Pxg6 26. Tde1 Le6 27. Dc3+ f6 28. Lf5 Phf8 verliest na 29. Lg5 en het stort in elkaar.] 26. Dc3 Tce8 27. Lf4 en de penning kost zwart een stuk.] 25… g5

26. f6 [Het was al partytime! 26. Txd7! Dxd7 27. Dxe5+ f6 28. Dc3] 26… Pxf6 27. Pf5 Lxf5? Nu gaat het heel hard. [Na 27… De6 28. Dh3 is het ook uit.] 28. Lxf5 Tce8 29. Dh3 g4 30. Dh4 Ph7 31. Lg5! Dxg5 32. Dxh7# Altijd leuk om zo te mogen beginnen! 1-0

Marlies Bensdorp: tegenstander opgerold (Foto Ard van Beek)

De heren moesten dieper gaan voor hun punten. En zij liepen zowaar averij op. Onze Nederlandse kampioen en eerste bordspeler voor deze gelegenheid, Jan Smeets, verloor – met wit nog wel – van een speler met een rating onder 2400.

Jan Smeets, geen goed begin…(Foto Ard van Beek)

En daar was eigenlijk weinig op af te dingen. Smeets haalde geen voordeel uit de opening, raakte een pion achter, kreeg daar te weinig compensatie voor en toen de tegenstander ook nog met zijn stukken op bezoek kwam, ging het snel mis. Smeets liet zich ook nog pardoes mat zetten. Of dat expres was weet ik niet, feit was dat hij zo snel uit zijn lijden werd verlost.

Smeets – Munoz

Er volgde 32. Lxe1 Df1#

De andere drie wonnen soeverein, waarbij aangetekend moet worden dat Stellwagen het hardst zijn best moest doen. In een onduidelijke stelling werkte de tegenstander een handje mee.

Flaquer – Stellwagen

Hier speelde de tegenstander 27. Txa3?? Dat laat de onderste rij los, dus volgde er 27… Txe3!.

De manier waarop Giri zijn tegenstander de baas werd, was zeer instructief:

Giri – Infante

17. Pd5! Een schijnoffer waarmee hij groot strategisch voordeel behaalde. De uitwerking treft u in mijn analyse in de viewer aan.

Een overzicht van alle medaillewinnaars op alle Olympiades die ooit gehouden werden, trof ik aan op de Franse website van Europe d’Echecs. Ik heb dat overzicht in een pdf-bestand gezet zodat u daar een blik op kunt werpen. De twee keer dat Nederland op het podium stond was in respectievelijk Haifa 1976 (zilver) en Thessaloniki 1988 (brons). Dat zijn fraaie resultaten, maar vooral het resultaat in Haifa behoeft enige toelichting. Het hele Oostblok had een boycot tegen Israël ingesteld en was dus afwezig. Maar dat Nederland tweede werd achter de Verenigde Staten was gewoon goed. Veel knapper was de gedeeld tweede plaats in Thessaloniki. Timman ging toen niet mee maar een team met routiniers en ‘jonge honden’ kwam achter het oppermachtige Sovjet-Unie op een gedeeld tweede plaats met Engeland terecht. Het scheelde zelfs een haar of men had zilver gepakt.

U heeft nog de partijen van de Nederlandse teams te goed uit de eerste ronde.

In de viewer treft alle partijen van de heren aan met aantekeningen:

In de viewer treft alle partijen van de dames aan met aantekeningen:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.