Fantastische aanvalspartij Erwin l’ Ami

In de tweede ronde van de Olympiade in Khanty-Mansiysk hebben beide Nederlandse teams opnieuw een overwinning geboekt. Dat ging ditmaal niet zonder slag of stoot. De Nederlandse heren speelden tegen Rusland 4, dat op papier niet een hele zwakke tegenstander was, de dames hadden het op papier wat lichter tegen Denemarken. Maar ook daar verliep de zaken niet van leien dakje. Uiteindelijk pakten de heren toch de twee matchpunten met 2½-1½, de dames met 3-1.

Dat Loek van Wely met zwart niet door Sjugirov zou kunnen komen, was niet onverwacht. In een wisselvallige partij, waarin beide een pion hebben voorgestaan, werd een puntendeling het resultaat.

Bij Daniël Stellwagen is het nogal roestig in de bovenkamer. Na lange tijd niet gespeeld te hebben, moet hij er duidelijk nog wat in komen. Hij verloor van Iljiushenok, nadat hij aanvankelijk dacht met een kwaliteitsoffer de stelling naar zijn hand te kunnen zetten. De Rus verdedigde accuraat en bleef het materiaal gewoon voor. Dat betekende voor de andere twee, Anish Giri en Erwin l’Ami dat de hakken in het zand gezet moesten worden. Giri kwam zelfs een toren voor, maar dat had objectief gezien niet genoeg mogen zijn voor de overwinning.

Genba – Giri

In de diagramstelling wint zwart het paard op c3 en daarmee komt hij bijna een toren voor. De verbonden witte vrijpionnen zijn echter zo sterk, dat ik denk dat wit remise kan maken. Gelukkig stak de witspeler hier de helpende hand toe.

48. Kd4? Als ik goed geanalyseerd heb, kan wit remise maken met 48. Kc4! Na het geforceerde 48… Txc3+ 49. Kxb4 is in elk geval de gevaarlijke zwarte c-pion onschadelijk gemaakt en na 48… Td3 zijn de witte pionnen ver genoeg om op te wegen tegen een toren. Een voorbeeld van hoe het spel zich zou kunnen ontwikkelen: 50. Tf8 Ta2 51. Kb5 Tc2 52. Kc6 Tdc3 53. d7 Txc5+ 54. Kb6 en door de sterke d-pion moet zwart een van zijn torens terugofferen. In de viewer treft u aan hoe Giri na 48… Txc3 met ijzeren hand de partij naar zich toetrok. 0-1

Uiteindelijk speelde Erwin l’Ami de partij van de dag. De Nederlandse grootmeester die onlangs in het huwelijksbootje is gestapt, gooide alle remmen los in de volgende schitterende partij:

Erwin l’Ami: een prachtige aanvalspartij besloten met een klopjacht op de zwarte koning (Foto Ard van Beek)

L’Ami – Bezgodov

1. d4 d5 2. c4 dxc4 3. Pf3 a6 4. e3 b5 5. a4 Lb7 6. b3 cxb3 7. axb5 axb5 8. Txa8 Lxa8 9. Lxb5+ c6 10. Lc4 e6 11. Dxb3 Pd7 12. O-O Pgf6 13. Pg5 Le7 14. e4 Db8 15. Da2 h6?

Dat is natuurlijk de goden verzoeken. [Hier ging 15… O-O? ook al niet vanwege 16. Lxe6 fxe6 17. Dxe6+ Kh8 18. Dxe7 en wit wint.] [15… c5 was wellicht nog speelbaar.] 16. Pxf7! Zo’n buitenkansje laat l’Ami zich niet ontnemen. 16… Kxf7 17. Lxe6+ Ke8 18. Lf4 Erwin pakt het krachtig aan. 18… Dxf4 19. Dxa8+ Pb8?! Dit maakt de zaken erger. [Ook na 19… Ld8 20. Dxc6 staat wit al vrijwel op winst. Hij heeft drie pionnen voor het stuk en de aanval is bepaald nog niet voorbij.] 20. Pc3 Tf8 Na deze zet is de partij min of meer voorbij.

21. e5! Snijdt de dekking van het paard af. 21… Pd7 22. Lxd7+ Kxd7 Zodat nu de jacht op de koning geopend is. 23. Db7+ Ke6

24. d5+! Allemaal even krachtig! 24… cxd5 25. Dxd5+ Kf5 26. Dd3+ Kg5 Ik zat de partij even live te volgen en daar kwam nu 27. Dg6 in beeld, maar ik kon me niet voorstellen dat dat gebeurd was. Wat er wel gespeeld werd was onmiddellijk goed voor een vol punt. 27. Pd5 1-0

Daarmee was de overwinning bezegeld.

Bij de dames was op voorhand een grote overwinning verwacht. In elk geval leek Peng op een regelmatige zege af te stevenen.

Peng – Vovk

In de diagramstelling heeft wit groot voordeel in handen vanwege het bezit van het loperpaar in een open stelling. 33. Lc5 Te6+ De enige kans. [33… Txd5 34. Lxd5 Lxc5 35. bxc5 Pe7 36. Lb7 zou wit riante winstkansen geven.] 34. Le3 [34. Kd3 Lxc5 35. bxc5 levert een reus van een vrijpion op.] 34… Td6 Ik zie niet in waarom Peng niet simpel de toren ruilt of laat ruilen. 35. Lb6 Te diepzinnig. Zij wil het eindspel van twee lopers tegen loper plus paard ingaan met de loper al op b6. Maar zwart werkt niet mee. [Na bijvoorbeeld 35. f4 heeft wit groot voordeel in handen. Het bezit van het loperpaar met pionnen op twee vleugels geeft riante winstkansen.] 35… Te6+

36. Kd2?? Een afgrijselijke blunder. [36. Le3 zou dezelfde stelling ontstaan.] 36… Pe7! Ineens hangen er twee stukken bij wit door deze aftrekaanval. Maar het erge is dat er nog meer penning aan komen… 37. Lc7 Pxd5 38. Lxd5 Te7 Na het wegzetten van de zwartveldige loper gaat de witveldige loper verloren door … Td7. 0-1

Zhaqin Peng: tegenstander in de tang, maar toen geblunderd… (Foto Ard van Beek)

De andere dames, respectievelijk Marlies Bensdorp, Lisa Schut en Arlette van Weersel brachten volle punten binnen. Vooral de laatste moest hard werken voor het punt, totdat zij een volle toren cadeau kreeg.

Hierbij de partijen van de Nederlandse teams uit de tweede ronde. De uitwerkingen van bovengenoemd partijmateriaal treft u in de viewer aan.

In de viewer treft alle partijen van de heren aan met aantekeningen:

In de viewer treft alle partijen van de dames aan met aantekeningen:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.