Schaakrubrieken 18 september 2010

INTRO

Het Financieele Dagblad

´Getrapte democratie´ door Joost Steins Bisschop

Binnen een uur had Carlsen de wereld verslagen, daar komt het op neer

In de zaterdageditie van Het Financieele Dagblad vergelijkt Joost Steins Bisschop de getrapte democratie met de schaakpartij van Magnus Carlsen tegen de wereld. Uit deze knap geschreven column enkele citaten.

Zijn column begint met:

´Eigenlijk had het bewijs niet mooier kunnen worden geleverd dan door de 19-jarige Magnus Carlsen. Het bewijs dat een schaakpartij, het ontwerp van een huis, een regeerakkoord, een gedachtegoed, het bewijs dat ze alle een ziel nodig hebben, en dat het niet een bouwwerk kan zijn van achterbannen en meestemmers.’

Zijn column eindigt met:

‘Een van de grootmeesters, de Hongaarse Judit Polgar, weet wel waarom het fout ging. ‘It was like cooking with too many chefs, who all wanted to use different species.’

Dat is het dus. Met drie chefkoks in de keuken komen er misschien wel goede gerechten, maar niet een mooie maaltijd. De verleiding om het volk inspraak te laten geven is groot, onder andere omdat het internet dit zo makkelijk heeft gemaakt. Maar het probleem is dat de meute geen geheugen heeft. Een meute denkt in hapjes en niet in een maaltijd, denkt aan zetten en niet aan een partij, denkt in momenten en niet in termijnen.

Het is de paradox van de getrapte democratie met tussentijdse verkiezingen en polls die invloed hebben op de bestuurders. Drie grootmeesters die telkens weer hun zetten laten beoordelen door de achterban zijn zwakker dan iedere grootmeester afzonderlijk. Dat internet is een mooi ding, maar soms zou je willen dat er minder gepolld en gestemd werd.’

Van Wely in de Volkskrant

Ook in dit artikel een aantal gepeperde en typische Van Wely uitspraken. Hieronder volgen er een paar.

‘Zonder captain zijn de Nederlandse grootmeesters naar de schaakolympiade in Rusland gereisd, waardoor Loek van Wely de komende weken in Khanty Mansiysk tegen wil en dank met een dubbelrol is opgezadeld. Het Russische paspoort van de captain bleek te zijn verstreken, waardoor hij zijn vaderland niet inkomt. Van Wely: ‘Zoiets vraagt om daadkrachtig optreden. Maar de Nederlandse schaakbond en daadkracht, dat gaat niet samen.’

‘De schaakolympiade in Siberië wordt voorlopig het laatste grote toernooi voor de 37-jarige Van Wely. In 2011 neemt de zesvoudig Nederlands kampioen een sabbatical op en speelt hij alleen nog in diverse competities. ‘De twijfels kwamen nadat ik met Kramnik had samengewerkt tijdens zijn match om de wereldtitel met Anand. Ik leed een monnikenbestaan en moest dag en nacht slavenarbeid verrichten.’

‘Toch houdt de waardering voor zijn aanvallende speelstijl niet over, aldus Van Wely. ‘Jeroen van den Berg, directeur van het Corustoernooi, zei vorig jaar tegen me: ik weet niet wie ik moet uitnodigen voor de A-groep, jou of Tiviakov. Of hij probeerde me te fucken of hij heeft geen verstand van schaken. Ik speelde al in Wijk aan Zee, toen Jeroen nog bordenjongen was. Ik had op zijn minst een telefoontje van hem verwacht of ik eventueel wilde spelen in 2011. Ik heb taal noch teken vernomen. Ik dacht dat ik een verrijking voor de Nederlandse schaaksport was. Timman is in Wijk aan Zee ook geruisloos aan de kant geschoven. Ze zijn me blijkbaar liever kwijt dan rijk.’

‘Van Wely weet ook wel dat zijn imago zich vaak tegen hem keert. ‘Ik word arrogant gevonden, omdat ik mijn mening geef. Dan willen mensen mijn grote mond snoeren. Twee jaar geleden overleed de Armeense grootmeester Asrian. Hij maakte deel uit van het team dat de schaakolympiade had gewonnen. Asrian kreeg zo ongeveer een staatsbegrafenis.’ Uitbundig lachend: ‘Dat zullen ze voor mij niet doen, laat staan voor Timman. Ik maak me geen illusies. Ik mag al blij zijn als ze in Tilburg een plekje voor me vinden.’

De FIDE in de Volkskrant

Ook afgelopen week en groot artikel in de Volkskrant van Gert Ligterink over de strijd om het leiderschap van de Wereldschaakbond. Hieronder enkele citaten:

‘Waarom iemand president van de Wereldschaakfederatie zou willen zijn, is moeilijk te begrijpen. De FIDE is een door schandalen en corruptie geplaagde organisatie, die zich zonder commerciële sponsors moet zien te redden. Bovendien ligt de bond voportdurend overhoop met de topspelers, die zich zelden neerleggen bij bestuursbesluiten.’

‘Karpovs aanhangers laten zich vooral leiden door hun afkeer van de merkwaardige persoon Iljoemzjinov en het chaotische beleid dat hij de afgelopen vijftien jaar heeft gevoerd. Nederland en de meeste andere West-Europese landen zullen om die reden voor Karpov stemmen. In het verleden is de stem van West-Euopa altijd een stem voor de verleizer van de verkiezingen geweest.’

‘Iljoemzjinov is een rijk man, die zijn fortuin vergaarde in de periode na de val van de Sovjet-Unie. In 1993 werd hij gekozen tot president van Kalmukkie, de armste van de 81 Russische deelrepublieken. Dat ambt heeft hij als vanzelfsprekend tot nu toe behouden, maar het eind is in zicht. Onder druk van de centrale Russische regering heeft hij zijn aftreden aangekondigd. ‘Iljoemzjinov heeft zijn handen nu helemaal vrij voor het schaken’, kopten de Russische kranten.’

Twee weken voor de verkiezingsdag lijkt Karpov een wonder nodig te hebben om Iljoemzjinov te verslaan. Toch zou dat wonder kunnen gebeuren. Deze week doet in Lausanne het CAS, het Hof van Arbitrage voor Sport, uitspraak in een door Karpov aangespannen proces, waarin hij de rechtsgeldigheid van Iljoemzjinovs verkiezingsteam betwist.’

Nederlands Dagblad op tabloid

Het Nederlands Dagblad gaat over op tabloid , hetzelfde formaat als het dagblad Trouw ook hanteert.

Gelukkig mag de schaakrubriek blijven, maar moet wel met iets minder ruimte volstaan.

De openbaring van Roderer

In samenwerking met Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna) verloten we onder onze bezoekers tien exemplaren van De openbaring van Roderer. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 30 september 2010. Hiermee willen we onze traditie voortzetten om de te bespreken boeken ook te verloten onder onze bezoekers. Eerder bespraken wij (met verloting van tien boeken) Mijn Schaken van Hans Ree en de roman Het Paneel van Vlaanderen.

Naast De openbaring van Roderer loopt er nog de actie voor midi-thriller Chess.

Zie hiervoor ook de eerste publicatie over dit boek.

Hans Ree

Uit zijn rubriek ’Sterk en zelfverzekerd’enkele citaten :

‘In de jaren voordat ik zelf tegen Larsen mocht spelen of met hem kon praten zag ik hem in Hoogovenstoernooien optreden en ik hoorde daar da hij, op weg naar de toernooiwinst, er niet tegenop zag om ’s avonds en ‘ nachts perschef Berry Withuis te helpen met het maken van het toernooibulletin. Hij was sterk en zelfbewust genoeg om democraat te zijn.

Larsen zei eens in een interview dat hij vond dat hij op het interzonale toernooi van 1964 op het hoogtepunt van zijn kunnen stond. Dat toernooi was in Amsterdam, dus ik kon hem bijna iedere dag bewonderen. Hij won het toernooi samen met Tal, Spassky en Smyslov en al zijn partijen waren bijzonder, steunend op een excentriek, maar tot in de puntjes voorbereid openingsrepertoire.

In 1966 had ik het voorrecht in een zeskamp in Ter Apel tegen Larsen te spelen en het nog grotere voorrecht om van hem te winnen. Een jaar later won ik in het Hoogovenstoernooi weer van hem en in onze derde partij, in 1972 in Teesside, stond ik een pion voor en had ik een geweldig positioneel overwicht. (…) Vergeef me mijn gepoch op mijn mooie score tegen Larsen. Het zou wel bijna ziekelijk zijn als ik er niet apetrots op was.’

Vervolgens behandelt hij de partij Larsen – Portisch, Amsterdam 1964.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Gligoric – Larsen, Havana 1967. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Larsen ging er altijd voetstoots vanuit dat hij zou winnen’, de behandeling van de partij Larsen – Petrosian en het naspelen hiervan.Klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ’Magnus tegen de wereld’ begint met:

‘Dat was wat: de beste schaker van deze tijd, de Noor Magnus Carlsen, nam het vorige week op tegen De Wereld. Toe maar. De organisatie lag in handen van een kledingmerk, het Nederlandse G-Star, waar Magnus voor op de catwalk loopt. Zijn de tijden nou veranderd of niet, schaakvrienden en –vriendinnen? Carlsen zat alleen in het penthouse van het Cooper Square Hotel in New York. Hij had niet de beschikking over boeken of toegang tot elektronische hulpmiddelen. Hij speelde 1. d2-d4 en die zet kwam ook gelijktijdig op de computerschermen in drie belendende kamers, waar de beste Amerikaan Hikaru Nakamura, de sterkste schaker bij de dames van de afgelopen 15 jaar de Hongaarse Judit Polgar en de Franse grootmeester Maxime Vachier-Lagrave zaten. Die kregen ieder 1 minuut bedenktijd waarna de drie zetten werden voorgelegd aan ‘de wereld’.

‘Gedurende de partij gaf oud-wereldkampioen Gary Kasparov ook nog commentaar maar die beperkte zich tot het beantwoorden van chatvragen; hij wilde kennelijk zijn vingers niet aan de partij branden.´

Vervolgens behandelt hij uitgebreid deze partij. Hij besluit met :

´Een aardige partij maar niet hoogstaand, ondanks alle aanwezige coryfeeën. Het experiment was wel geslaagd. Alle schaakliefhebbers met een computer konden waar ook ter wereld meespelen en analyseren. Dat hebben fysieke sporten niet.’

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van D. Shire , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Steinitz - Schiffersklik hier

Henk Prins

Hij begint zijn rubriek met:

‘Vorige week stond New York in de belangstelling. Voor politici was de 11e september een spannende dag, voor schakers de dag ervoor. ’s Werelds beste schaker had de wereld uitgedaagd om via internet tegen hem te spelen.’

Hij behandelt uitgebreid deze partij tussen Magnus Carlsen en de wereld.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave B5277 voor gevorderden.

Wit aan zet, ziet u iets sterks voor hem?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.