De Schaakkoerier

Nieuwsbrief van de Motiefgroep Schaken

De Motiefgroep Schaken, opgericht in 1984, is een landelijke vereniging waarvan de leden geïnteresseerd zijn in het verzamelen van allerlei zaken op het gebied van schaken. Het betreft hier een grote verscheidenheid aan schaakobjecten. Zoals schaakpostzegels, prentbriefkaarten, stempels, eerste dag enveloppen, schaakmunten, telefoonkaarten, schaakboeken, schilderijen, kunstvoorwerpen, strips, curiosa, enz. Dus alles wat thematisch aan schaken gerelateerd kan worden.

Het septembernummer van De Schaakkoerier , samengesteld door Henk Alberts, is geheel gewijd aan Frankrijk. Enerzijds opgebouwd rond markante ´schaakmonumenten´ in Frankrijk en anderzijds –voor zover die bestonden- verzamelobjecten, veelal ansichtkaarten van beschreven plaatsen.

In dit nummer zijn de volgende artikelen opgenomen met veel fraaie afbeeldingen in zwart-wit.

De kathedraal van Chartres (Henk Alberts)

Over de gebrandschilderde ramen schrijft hij onder meer: ‘Een onschuldig kind laat zich verleiden door het spel; er wordt geschaakt met dobbelstenen, in de middeleeuwen een erg populaire vorm van het schaakspel.

Een bijzonder schaakmuseum (Rob Spaans)

Over zijn bezoek aan het Chateau Clairvaux, waarin Le Museé international du Jeu d’échecs is gevestigd schrijft hij :’En dan gaan we de toren in waarin zich de mooie schaaksets van het museum bevinden. Helaas is het niet toegestaan foto’s te maken en we hebben niet alleen een privé-rondleiding maar ook privé-bewaking. Bij elkaar zijn het zo’n 160 schaaksets uit 70 verschillende landen.’

Museé de Cluny in Parijs (Henk Alberts)

In dit artikel een afbeelding van een glas in loodraam uit 1450 met ‘ De schaakspelers’.

Musée d’Orsay (Henk Albers)

Henk schrijft: Het Musée d’Orsay bezit een prentenkabinet. Voor bezoekers is dit prentenkabinet- helaas- (nog) niet toegankelijk. Er worden echter wel ansichtkaarten uit die collectie verkocht, en dat vergoedt iets. Hij toont de ansichtkaart ‘Une partie d’échecs, 1850, Daguerrotype´.

Het Paleis van Jacque Coeur in Bourges ( Jos van Raan)

Jos schrijft: ‘Tijdens de bezichtiging zag ik dit beeldhouwwerk van een vrouw en man die samen schaken. Het kostte veel tijd om een redelijke foto te maken.’ De mooie foto is ook opgenomen in zijn artikel.

Het Paleis van Versailles (Henk Alberts)

Henk schrijft:’ De medaillons op het plafond tonen diverse overwinningen van Lodewijk XIV uit de Hollandse oorlog. En wat zien we daarop? Jawel hoor : terwijl de keizer de orders uitspreekt, zitten er voor hem links twee kinderen (engeltjes?) te kaarten en zitten er rechts twee kinderen te schaken.’

De laatste dagen van Lodewijk XVI (Henk Alberts)

Henk schrijft: ‘En daar in een van de zalen van Versailles bovenstaand schaakspel (hij toont de foto) en op het ernaast gelegen kaartje staat (vertaald) schaakspel, dat heeft toebehoord aan Lodewijk XVI in (Kasteel) du Temple. Uit de begeleidende teksten blijkt dat Lodewijk XVI nhog in zijn gevangenschap met dit spel geschaakt heeft. Dat Napoleon in zijn laatste dagen op Sint Helena geschaakt heeft wist ik, maar dit was mij onbekend.’

Café de la Régence (Henk Alberts)

Henk begint dit artikel met: ’Café de la Régence in Parijs, een van de beroemdste schaakcafés uit de geschiedenis van het schaken. Het café werd circa 1688 opgericht door een zekere Lefèvre als café de la Palace (naar het dichtbij gelegen Palais Royal). In 1718 krijgt het de naam café de la Régence. Oorspronkelijk was het een café voor theaterlui en literatoren, maar rond 1740 ontdekte de schakers het etablissement. Dit onder aanvoering van Legall, bekend van het mat van Legall.’

Napoleon (Godfried Couwenbergh)

Godfried schrijft:’ Hieronder een Franse prentbriefkaart uit 1933 van de Bibliotheek van Napoleon met schaakspel in het Chateau Compiègne. Daarnaast een kaart met daarop het schaakspel waar Napoleon op gespeeld zou hebben op St. Helena, maar nu tentoon gesteld staat in de Salon van het grootste huis in de USA, het Biltmore House in Asheville, North Carolina.’

(Godfried is zo enthousiast over het onderwerp Napoleon, dat hij een vervolg heeft toegezegd.)

Tot zover een bloemlezing uit het septembernummer. Alle Schaakkoeriers zijn zeer de moeite waard. Met liefde samengesteld door de vrijwilligers van de Motiefgroep Schaken. De Schaakkoerier verschijnt zes maal per jaar. Het lidmaatschap van de Motiefgroep Schaken is slechts 15 euro per jaar. Oude nummers van De Schaakkoerier kosten slechts 1 euro per stuk.

Na her verschijnen van de nieuwe Schaakkoeriers zullen we er op onze site aandacht aan besteden.

Contactdag in Lisse op 2 oktober 2010

Jaarlijks verzorgen zij ook contactdagen. Op 2 oktober is de najaarscontactdag. Deze wordt gehouden in Het Poelhuys, Vivaldistraat 4, 2162 AA Lisse, 0252-413277. Op de contactdagen wordt er ook een veiling gehouden.

Aftellen tot de Schaakmanifestatie in Sliedrecht

Op 13 november verzorgen zij ook een onderdeel tijdens de Schaakmanifestatie in Sliedrecht. Zij levereneen bijdrage aan de serie Aftellen en nemen Aftellen 5 voor hun rekening.

Benefralux 2010 in Frankrijk op 30 oktober.

Zij nemen ook deel aan de Benefralux, een internationale contactdag.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.