Nederlandse heren vallen terug

Het Nederlandse herenteam op de Schaakolympiade is na de achtste ronde zijn mooie klassering in de top kwijt. Het verloor vrij kansloos van het sterke Israël. De dames krabbelen weer een beetje op door met 4-0 het zwakke Jordanië te verslaan.

De uitslagen:Israël (ISR) - Nederland (NED) 3 - 1

Gelfand Boris 2669 - Van Wely Loek 2716 1 - 0

Sutovsky Emil 2665 - L'Ami Erwin 2624 1 - 0

Smirin Ilia 2657 - Giri Anish 2677 ½ - ½

Rodshtein Maxim 2632 - Stellwagen Daniel 2635 ½ - ½Nederland - Jordanië 4 - 0

Peng Zhaoqin 2400 - Emad Tania 1955 1 - 0

Lanchava Tea 2342 - Alattar Ghayda M 1891 1 - 0

Bensdorp Marlies 2288 - Dahdal Lougain 1885 1 - 0

Van Weersel Arlette 2174 - Nuimat Rayah 0 1 - 0

De heren gingen met 3-1 ten onder omdat aan de eerste twee borden (Van Wely en l’Ami) tegen een nederlaag werd aangelopen. Met Smeets buiten de ploeg gelaten, slaagden de andere twee (Giri en Stellwagen) er niet in om deze plooien glad te strijken.

De partij aan het topbord, tussen Gelfand en Van Wely, gaf de Lg5-variant van het Grünfeld-Indisch te zien. In deze variant offert wit (tijdelijk) de pion op c4 en daarvoor poogt hij voldoende spel voor te ontwikkelen. Dat gebeurde ook in deze partij. Toen wit de pion terug had, zag zijn stelling er veelbelovend uit. Maar Van Wely bleek knap op de been en hoewel zijn problemen niet voorbij waren had hij bij vlak voor de tijdcontrole nog altijd hardnekkig kunnen verdedigen. De dreigingen groeiden hem echter boven het hoofd, hij gleed uit en werd vakkundig uitgeteld.

Gelfand – Van Wely

Tijd om de balans op te maken. Nadat het materiële evenwicht weer hersteld is, lijkt wit in het voordeel gekomen. Hij heeft het loperpaar en de zwarte koningsstelling is verzwakt. Het aantasten van het centrum, dat zwart aan het voorbereiden is, komt niet gemakkelijk van de grond. 20. h4! De juiste aanpak, wit gaat proberen de zwarte koningsstelling te verzwakken. 20… c6 [Het thematische 20… c5?! heeft grote bezwaren. Na 21. dxc5! kan zwart niet terugnemen op straffe van materiaalverlies: 21… Txc5 22. c4 Pb6 23. Dxd7 Pxd7 24. La4 Tc7 25. Tcd1 Daarmee kan de zwarte koning als mislukt beschouwd worden.] 21. Dd1 b5 22. h5 gxh5 23. Dxh5 c5 Eindelijk is het er dan toch van gekomen, maar ondertussen ligt zwarts koning al onder vuur. 24. dxc5 Txc5 25. Lh6 De7 26. Lxg7 Kxg7 27. Dg4+ Kf8

28. Te5! Gelfand pakt de zaken voortvarend aan. 28… Pf6 29. Dh4 Een tactisch grapje. 29… Txe5 30. Dh8+ Pg8 31. Dxe5 Het is overigens de vraag wat wit er precies mee opgeschoten is, behalve dat het zwarte paard naar verre oorden is gedreven. 31… a6 32. c4 Tc8 [Hier rijst de vraag of zwart de witte pion niet onschadelijk had moeten maken met 32… bxc4 maar na 33. Lxc4 Tc8 34. Tb1! ziet er toch zeer bedenkelijk uit voor zwart.] 33. c5 Nu heeft wit ineens een sterke vrijpion. 33… Dc7 34. De3 Pf6 35. c6 Pg4 36. Dc5+ Ke8 37. Dh5

37… Df4? Het lijkt erop dat Van Wely uitstekend op de been is gebleven. Maar nu gaat hij toch flink de fout in. [Met 37… Pf6 had de strijd voortgezet kunnen worden, hoewel wit ook nu met 38. Dg5 Pe4 39. Dg4 de betere papieren zou hebben gehad.] 38. Td1 Daarmee komt de zwarte koning definitief in een matnet terecht. 38… Dxf2+ 39. Kh1 Db2 40. Lxe6! Zeer krachtig gespeeld. [Er was ook niets op tegen om het stuk te nemen met 40. Dxg4] 40… Pf2+ 41. Kg1 En zwart wierp de handdoek in de ring. 1-0

L’Ami leek een prettige stelling na de opening te hebben, maar schijn bedroog. Het opgeven van het loperpaar woog zwaar en binnen niet afzienbare tijd, stond hij met de rug tegen de muur. Tegenstander Sutovsky, voormalig Europees Kampioen, kreeg toen te maken met de onverzettelijkheid die l’Ami zich de laatste jaren eigen heeft gemaakt. Na lange manoeuvres, eindeloos heen en weer spelen, bleek hij weinig opgeschoten. Maar de stelling was nog altijd onaangenaam en op een gegeven moment ging de witspeler toch kopje onder. Zijn koning werd opgejaagd en eindigde in de linkerbovenhoek, waar hij mat gezet dreigde te worden.

Bij Giri en Stellwagen werd even strijd geleverd, maar het evenwicht raakte nauwelijks verbroken in beide partijen, zodat door deze remises de nederlaag beklonken werd.

Van de partijen bij de dames valt niet zo veel te zeggen. Ze wonnen met de maximale score van 4-0: het krachtsverschil bleek veel te groot. Misschien had zelfs Arlette van Weersel het aan het laatste bord nog een tijdlang relatief het moeilijkst. Op de andere borden werd door de tegenpartij al veel eerder beslissend materiaal ingeleverd. Het feit dat er met een half bord aan materiaal minder nog doorgespeeld werd, toonde ook al aan dat Nederland absoluut niet in deze regionen thuis hoort. Het is inmiddels al de derde 4-0-zege, maar daar schieten de dames in feite niet zo veel meer op, gezien het gemis aan matchpunten.

Niet onbelangrijk detail is dat Lisa Schut uit de ploeg gelaten werd, waarschijnlijk omdat zij met haar tussentijdse score grote kans maakt op de bordprijs. Die wordt op TPR bepaald, dus een zwakke tegenstander kan die zomaar omlaag halen. Als Schut inderdaad in aanmerking wil komen, zal zij flink moeten blijven scoren. We zijn benieuwd…

Lisa Schut: kans op een medaille

(Foto Jos Ard van Beek)

Hieronder de partijen van de Nederlandse teams uit de vijfde ronde. De uitwerkingen van bovengenoemd partijmateriaal treft u in de viewer aan.

In de viewer treft alle partijen van de heren aan met aantekeningen:

In de viewer treft alle partijen van de dames, dit keer zonder aantekeningen:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  MvanLeeuwen 30 september 2010

  Mijn complimenten aan de heren Grooten en Reinderman.

  Binnen een paar uur na de ronde staat er al een uitgebreid verslag, inclusief analyses van de Nederlandse teams op deze site.

  Chapeau!

 2. Avatar
  HermanGrooten 01 oktober 2010

  Beste MvanLeeuwen, bedankt voor het compliment. We werken er hard aan. Achter de schermen begreep ik dat we soms te negatief schreven over het damesteam. Dat was zeker niet de bedoeling, de tekst is inmiddels wat aangepast.

 3. Avatar
  Dimitri 05 oktober 2010

  Je zou toch eens een Facebook-account moeten maken Herman! Marlies schrijft daar als toelichting op haar blog: "op schaaksite vond ik de stukjes in ieder geval al leuker en beter dan op de knsb site".

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.