Schaakrubrieken 2 oktober 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

De openbaring van Roderer

In samenwerking met Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna) verloten we onder onze bezoekers tien exemplaren van De openbaring van Roderer. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar .

De termijn van inzenden is verlengd tot 31 oktober 2010. Hiermee willen we onze traditie voortzetten om de te bespreken boeken ook te verloten onder onze bezoekers. Eerder bespraken wij (met verloting van tien boeken) Mijn Schaken van Hans Ree en de roman Het Paneel van Vlaanderen.

Naast De openbaring van Roderer loopt er nog de actie voor midi-thriller Chess.

Zie hiervoor ook de eerste publicatie over dit boek.

Hans Ree

Zijn rubriek ’Een tandje hoger, kameraad!’ begint met :

‘Krijg nou wat. Er was een televisie-uitzending van Een Vandaag over de verkiezingsstrijd in de FIDE tussen Kirsan Iljoemzjinov en Anatoli Karpov en daar werd Hans Böhm, die geen grootmeester is, aangekondigd als grootmeester Böhm en ik als schaakjournalist. De omgekeerde wereld. Je kunt mensen alles wijsmaken, daar spint Iljoemzjinov ook garen bij.

Is het niet flauw daar aanstoot aan te nemen? Journalist is tenslotte een eerzaam beroep. Maar ik dacht aan een gesprekje in 2002 in Praag met Jevgeny Barejev, die nu op de olympiade in Chanti-Mansiysk captain is van Rusland 1. We hadden het over Iljoemzjinov, van wie Barejev een veel hogere dunk had dan ik. Ik noemde de moord op de Kalmukse journaliste Larissa Joedina in 1998. Barejev haalde zijn schouders op, lachte een beetje en zei:’Ach één journalist …’ Het leven van een journalist woog niet zwaar voor hem.

Nu ja dit was een persoonlijk ergernisje, maar er was ook nog iets vreemds aan die uitzending van meer algemene aard. Aan het eind zei de presentator dat de presidentsverkiezing in de FIDE vandaag (woensdag was dat) op het programma stond, maar dat Iljoemzjinov misschien uitstel tot de volgende dag zou forceren. Die verkiezing was toen al uren achter de rug en op allerlei websites en ook op de Nederlandse teletekst viel te lezen dat Iljoemzjinov gewonnen had. Het bestaan van die informatiebronnen is bekend bij de redactie van een actualiteitenprogramma, dus ze moeten de uitslag met opzet hebben weggelaten, waarschijnlijk omdat die niet goed bij het verhaaltje paste.’

Hij behandelt de partij Vladimir Kramnik – Hikaru Nakamura, olympiade 2010.

De schaakopgave deze week is een fragment uit de partij Fidel Corrales Jiminez (Cuba) – Daniel Stellwagen (Nederland) olympiade 2010. Zie hieronder.

Zwart wint en begint

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘ Olympiade beproeving voor Topalov en Carlsen ’, de behandeling van de partijen Adams – Carlsen en Corrales – Stelwagen en het naspelen hiervan.Klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ’Giri maakt het verschil’ begint met:

‘Anish Giri, onze jeugdige topspeler, was speciaal in het olympiadeteam gezet om de punten te maken en dat doe je niet aan een topbord. Dat was een goed doordachte strategie, een paar maanden eerder, tijdens het laatste NK, bedacht door het voltallige team en bondscoach Choechelov. Zelden heeft een plan zo goed uitgepakt. We kijken deze week naar de eerste helft van de schaakolympiade.’

Hij behandelt vier fragmenten uit vier partijen van Giri. Hieronder het vierde fragment uit de partij A. Giri – M. Bartel, bord vier.

Zwart heeft compensatie voor de kwaliteit vanwege het sterke loperpaar. Er dreigt van alles over de lange diagonaal op Kh1.

Daarom 26.Txd5! Lb7 27.Tg-d1 c4 zwart wil Lb4 mee laten spelen, na direct 27...Lxd5 28.Txd5 Dxe3 29.Kg2 houdt wit a3 achter de hand en behoudt algehele stellingaanval. 28.e4! fxe4 29.De3 Lxd5 30.Txd5 Td8 31.Txd8 Dxd8 32.Dxe4 Dd1+ 33.Kg2 Dd2+ 34.Kh3 Ld6 35.Kg4 Kxh6 36.Dxc4 en wit won met zijn pluspionnen.

Hij besluit zijn rubriek met :

‘Na vijf ronden stond Nederland in een totaal deelnemersveld van 170 landen op de gedeelde vierde plaats met 9 matchpunten. Een uitstekend begin van deze prestigieuze happening.’

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet M. Lipton , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Kasparov – Karpov klik hier

Henk Prins

Hij begint zijn rubriek begint met:

Overbekende thema’s in de schaakproblematiek zijn de Novotny en de Grimshaw. Regelmatig komen deze thema’s voor in schaakproblemen die ter oplossing worden aangeboden. Genoemde thema’s hebben beide te maken met een snijpunt in werkingslijnen van loper en toren.

Vervolgens gaat hij dieper op deze thema’s in.

Tot slot behandelt hij een eindspelstudie van partijgrootmeester Paul Benkö. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: de sleutelzet is e7! En niet g7!

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5289 voor beginners en B5289 voor gevorderden.

A5289 Wit aan zet moet iets sterks doen, maar wat?
B5289 Zwart aan zet, ziet u iets sterks voor hem?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.