De Excelsiorpion

Wat is nu weer een Excelsiorpion? Heeft het iets te maken met de voetbalvereniging uit Rotterdam? Het antwoord is nee, of misschien toch ook weer ja.

Ik heb me op zaterdag 9 oktober en zondag 10 oktober laten vastleggen door de schaakvereniging in Nuenen (het beroemde ‘Van Goghdorp’ onder de rook van Eindhoven) om iets te komen vertellen over schaken en kunst. Dat wil zeggen: de link daartussen. Meer informatie hierover treft u onder de slogan Schaken is kunsT waarmee dit evenement aangekondigd was.

Hier het prachtige schaakbord, gemaakt door tweedeklassers van het Pleincollege Nuenen, onder leiding van Marijke Smulders uit Breugel hun eigen reuzenschaakspel

(Foto organisatie)

Toen de afspraak gemaakt werd, was zaterdag 9 oktober nog vrij in mijn agenda. Er was in elk geval geen KNSB-wedstrijd gepland. Maar de bond besloot in de tussentijd om te gaan schuiven met deze datum en het gevolg was er nu ineens wel een KNSB-ronde gepland stond. Die lopen in Brabant parallel met de KNSB-wedstrijden. De gevolgen waren niet alleen voor mij en mijn vereniging te merken, maar ook voor de opkomst. Alle clubschakers zaten deze dag zelf te schaken. Door de nodige publiciteit liepen er op deze zonnige dag nog de nodige schaakliefhebbers binnen, voor wie ik een aparte presentatie in elkaar had geknutseld. Op zondag 10 oktober is de clubschaker in Brabant wel beschikbaar, dus dan wordt een grotere groep mensen verwacht.

De groep van liefhebbers die de moeite nam om de presentatie in Het Klooster in Nuenen te bezoeken, schotelde ik een aantal stellingen voor die de op zijn minst kunstzinnige aspecten bevatten. Een van de stellingen die ik liet zien, toont een witte pion die op humoristische wijze door de vijandelijke linies heen breekt. Je zou het toch wel kunnen vergelijken met de Rotterdamse voetbalclub die bekend staat om zijn watervlugge spitsen, die ook regelmatig door de linies heen slalommen. Het idee van het opzetten van een batterij (in het volgende diagram) had ik in een paar andere stellingen laten zien. Wit wint door met de toren op d2 schaak te geven om zo de zwarte koning naar e1 te dwingen. De batterij bestaat nu uit de witte toren en loper, waarmee wit een aftrekschaak kan geven. De vraag is alleen: wat voor zinnigs kan hij daarmee doen? Hij kan bijvoorbeeld de zwarte toren op b8 winnen, maar dan loopt de zwarte h-pion naar de overkant. Dus dat helpt hem niet. Nee, de winst is een waar kunststukje. Ik geef hieronder de oplossing zonder verder commentaar. Maar in de geanimeerde sessie met het publiek kwamen de nodige leuke varianten en ideeën te voorschijn.

Probleem van Popandopulo

1. Td2+ Ke1 2. Td3+ Ke2 3. e4 f4 4. Td2+ Ke1 5. Td4+ Ke2 6. e5 f5 7. Td2+ Ke1 8. Td5+ Ke2 9. e6 f6 10. Td2+ Ke1 11. Td6+ Ke2 12. e7 Pc7 13. Td2+ Ke1 14. Td8+ Ke2 15. e8D+ Pxe8 16. Td2+ Ke1 17. Td6+ Ke2 18. Te6# 1-0

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.