KNSB Ronde 2: Verslagen op verschillende websites

Hierbij een overzicht van de verslagen die wij aantroffen op de verschillende websites van de diverse verenigingen:

Gelijkspel Voerendaal tegen Rotterdam

Verslag van Tom Bus (Voerendaal)

Een gekortwiekt Voerendaal-1 wist in ronde 2 van de KNSB-competitie een verdienstelijk gelijkspel te bemachtigen tegen de ervaren Meesterklassers uit Rotterdam. Een belangrijke rol was weggelegd voor debutant Ali Bitalzadeh en teamleider Tom Bus.

Vanwege Bundesliga perikelen (Schebler, Saltaev), ziekte (Sielecki, Polaczek) en werk (Lemmers) werd de basisopstelling stevig onder vuur genomen. De invallers Ali Bitalzadeh, Jürgen Kaufeld en Holger Heimsoth deden dat wat van hen verwacht werd. Bij Rotterdam ontbrak Maarten Solleveld wiens plaats werd ingenomen door de oud-Nederlands kampioen Rini Kuijf.

Even voordat de wedstijd zou beginnen belde Daniel op : "Wir sind auf 30km von Ziel und sitzenaber im Stau." Voor de overige Voerendalers was dit geen reden voor paniek. Unsere Deutsche Spielern sind nicht so punktlich…. Net zoals tegen HMC in ronde 1 startte Voerendaal zeer solide en behoudend. "Ich stand nur so viel besser" sprak Felix Levin (b1) na zijn puntendeling met de Belgische GM Luc Winants. De laatkomers Daniel Hausrath (b4 tegen Martin Martens), Holger Heimsoth (b9 tegen Michiel Besseling) en Jürgen Kaufeld(b10 tegen Rogier van Arkel) behaalden elk op verschillende wijze hun remise.

Christian Braun (b8) speelde een zeer interessante partij tegen Samir Akrawi. In een gepointeerd middenspel offerde Christian een kwaliteit en kreeg daar meer dan voldoende compensatie voor. In de tijdnood van zijn tegenstander beging Christian echter twee fouten (blunders). De partij was pardoes verloren.

Patrick Driessens (6) combineerde twee ideeën in de opening die niet met elkaar matchten.Jan Willem van de Griendt kreeg veel ruimtevoordeel en initiatief. Dit voordeel werd feilloos door de Rotterdammer uitgebuit. Lees verder…

SO Rotterdam scoort wederom een remise.

Verslag van Ton de Vreede (Rotterdam)

In de tweede ronde stond voor ons Voerendaal op het programma. Een wedstrijd die toch wel met enige zorg tegemoet gezien werd. Immers Voerendaal beschikt over een BUS-lading van buitenlandse spelers (het merendeel Duitsers of aldaar woonachtig) en zijn een stuk sterker geworden t.o.v. van twee jaar geleden toen zij debuteerden in de Meesterklasse. Met als resultaat nog twee Nederlanders in het team.

Gelukkig kwam de KNSB te hulp, door deze ronde samen met de Bundesliga te laten spelen. Dankzij deze blunder ontstonden een aantal vreemde uitslagen in de competitie, die het sportieve verloop hiervan negatief beïnvloeden. De Rotterdammers hadden hier ook last van (2 spelers) maar uiteraard Voerendaal met zijn vele Duitsers nog veel meer. Ditzelfde staat ons te wachten op 11 december als de vierde ronde wederom niet alleen samenvalt met de competitie van onze Oosterburen, maar ook met de Franse competitie. Coördinatie met om te beginnen de Duitse schaakbond zou toch wel handig zijn.

De schermutselingen aan de borden.

We begonnen op deze prachtige zaterdag met twee korte remises. De stellingen van Luc en Martin waren al snel zonder enige muziek en de heren konden genieten van het mooie najaarsweer. Het verdere verloop van de wedstrijd zag er voor de Rotterdammers niet goed uit. Niemand stond beter, maar er waren wel enkele stellingen die de nodige zorg baarden. Ali kreeg alles wat een Draak maar kon wensen, Rini stond slecht en Samir leek de openingscomplicaties , toren tegen stuk + twee pionnen, niet goed overleefd te hebben, want zwart stond met zijn ruimte en goede stukkenspel duidelijk beter.

Het mooie van sport en het schaken is daar geen uitzondering op, dat gelukkig niet alles gaat zoals het lijkt te gaan. De kansen voor de Rotterdammers keerden en het werd na de moeilijke ouverture weer een echte wedstrijd.

Michiel en Rogier kwamen beiden beter te staan, weigerden ook het remiseaanbod, maar uiteindelijk bleken hun betere posities niet voldoende voor de winst. Rini kon zijn slechtere positie niet verbeteren en Hausrath kwam via de koningsvleugel met zijn stukken vernietigend binnen, waardoor huis en raad voor Rini verloren gingen. Hiermee bereikten een 2-3 ruststand.

Het vervolg verliep toch weer een beetje anders dan werd voorspeld. Frans had inmiddels twee stukken tegen een toren moeten inleveren en had geen compensatie. Hij offerde nog een stuk met de bedoeling om zijn vrije b-pion naar de overkant te brengen, maar werd door Ali middels allerlei matdreigingen bekwaam opgebracht. Jan Willem had inmiddels een enorm centrum opgebouwd, zwart verloor een kwal, en werd door het positionele overwicht van de witspeler naar een nederlaag gespeeld. De tegenstander van Samir probeerde te profiteren van zijn tijdnood. Zoals dikwijls wordt het resultaat het tegenovergestelde van de doelstelling. Juist in deze fase speelde Samir heel goed, met als consequentie dat de betere stelling van Christian veranderde een een totaal verloren. Daarna was het niet meer moeilijk om het karwei te klaren.

Tenslotte bleven met de 4-4 tussenstand nog 2 partijen over. Pascal die het grootste gedeelte van de partij een duidelijk overwicht had, was inmiddels beland in een dubbel toren eindspel. Het was evident dat het positionele overwicht, betere pionnenstructuur en actieve torens, slechts een kwestie van tijd zouden zijn. Ondanks taai verzet van de witspeler werd het punt door onze man binnengehaald. De teamcaptain van Voerendaal moest de wedstrijd voor zijn club redden. In een partij die heel lang gelijk opging, ook na de tijdcontrole, bleek hij in een toreneindspel net iets slagvaardiger te zijn dan Bonno. Ondanks dat Bonno best wel een goede partij had gespeeld verloor hij tenslotte toch nog. Het resultaat werd een gelijkspel, waarmee beide teams uiteindelijk wel tevreden waren.

Wijzigen competitie.

Wederom breng ik naar voren om het aantal buitenlandse spelers per team te beperken tot maximaal 5 per wedstrijd. Hierdoor krijgen Nederlandse jeugdspelers een betere kans om door te stromen. Een vaste bordvolgorde per team en niet meer vooruit spelen. Deze laatste zaken gebeuren al in heel Europa, behalve natuurlijk in Nederland, want hier gebeurt alles 50 jaar later. Het vooruit spelen is wel enigszins aangepast, maar helaas niet afgeschaft. Er is wederom voor een Polder oplossing gekozen. Nederland begint langzamerhand te lijken op een bananen republiek zonder bananen.

Ton de Vreede

Groningen – LSG: Kroniek van een niet onverwachte nederlaag.

Zonder de GM’s Werle en Ernst, die Bundesligaverplichtingen hadden, en zonder de inspirerende aanwezigheid van Dr MJR Witwijntje, was van te voren duidelijk dat het een zware middag zou worden. De strategie was dit keer: drie overwinningen met wit en verder minimaal 4 remises. Het eerste deel ging nog wel aardig, maar het tweede deel lukt voor geen meter. Opvallend was dat er slechts 1 partij meer dan 40 zetten telde. Voor de rest veel kurzpartien, die resulteerden in een terechte 3-7 nederlaag.

Meest evenwichtige partij van de dag was ongetwijfeld Joop Houtman – Michiel Bosman. Al snel was de muziek er uit en de remise een feit. Verder veel misverstand. Bart Beijer werd zoals verwacht uit de opening weggetikt (en hoopt nooit meer mee te hoeven spelen). Roel Donker kwam de verwikkelingen in het middenspel niet te boven. Iozefina Paulet kwam er vanuit de opening niet aan te pas. Arjan Dijkstra beleefde weinig plezier aan zijn debuut en stortte rond de 17e zet ineen. Joost Wempe dacht zich wellicht op te maken voor een moeizame verdediging en greep toen pardoes mis. En Erik Hoeksema tenslotte werd ‘ge-elijnd’; de witte stukken hadden daar vrij spel, hetgeen Erik deed verzuchten: ‘wat kan een mens toch slecht spelen’. Veel teamgenoten konden het daar mee eens zijn. Uiteraard moet gezegd dat deze malheur door de Leidenaren vakkundig werd uitgelokt en op de overwinning van LSG is dan ook niets af te dingen.Lees verder…

DSC Delft – Veenendaal: 71 euro parkeerboete en een middagje schaken

Bericht Osito Gisteren om 08:33

Op de site van Delft was de routebeschrijving netjes aangegeven. Parkeren in de mijnbouwstraat is gratis, mooi. De plannen waren wel wat gewijzigd. Claudia was ziek thuis dus was ik in de gelegenheid om onze Optimist in Utrecht op te halen. Bij de speelzaal zelf waren er wat wegopbrekingen zodat ik de geplande Mijnbouwstraat niet in kwam. Een erg dubieus manoeuvre van mijn kant bracht ons alsnog in de goede richting. Vreemd genoeg stond er aan het begin van de straat een bord met parkeren voor vergunninghouders, dus zijn we doorgereden. Even verder op kwamen we in een ander straatje, waar ik rechts of links kon. Naar rechts stond het bord voor parkeren voor vergunninghouders. Naar links stond day bord niet..bingo. Enfin we waren mooi 20 minuten te vroeg bij de speelzaal. De rest was mooi 5 minuutjes te laat, maar de tegenstander had even gewacht.Lees verder…

Remise voor verzwakt Messemakers Vlaggenschip tegen tactische opstelling SV Spijkenisse

De tegenstander rekende op Peter Scheeren aan het eerste bord en offerde daar Rick van der Pluijm aan op, maar Peter kon niet invallen voor de niet aanwezige Eduard van Dijk. Arjan van der Leij voldeed, net als vorig seizoen, aan de verwachting en scoorde zonder veel moeite zijn 2e punt. Theo Huijzer viel in, maar tegen de jeugdige, en o zo sterke Tony Zhang was het met een pion achter vechten tegen de bierka. De 2 jongsten, Peter (18) en Bernhard (15), speelden mooie partijen, waarvan die van Bernhard er een uit een stuk was en Peter in het verre eindspel liet zien de techniek in huis te hebben. Chapeau Peter. Lees verder…

Sopsweps29 tegen BSG: Kleine zus wordt groot?

zondag, 10 oktober 2010 22:26 Edwin Baart

Op de dag dat het in Amerika National Chessday is, stond de streekderby Sopsweps29 tegen BSG op het programma. Niet in Oud Valkeveen, niet in Bussum, maar in Amsterdam. “Logisch” zou iemand zeggen die hier wat sporen heeft liggen. Sinds vorig seizoen heeft Sopsweps29 een eigen speellocatie en wordt daarmee steeds meer een gewone club. De speellocatie is café Batavia 1920 aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Vanuit het Centraal Station loop je er zo naar toe. Vanuit de kleine speelzaal keek je uit op passerende toeristen aan de Oudezijds Kolk die nog gingen kijken naar de wallen, voordat die straks helemaal verdwenen waren en onder je zag je de sloepen van de meer vermogende Amsterdammers varen. De speelzaal is niet echt groot en regelmatig dringen er de geluiden vanuit de rest van het café er in door. Echt kroegschaak dus. Lees verder…

Verzwakt tweede Charlois/Europoort maakt gelijk in Delft

De uitwedstrijd tegen DSC3 werd gekenmerkt door het missen van onze topspeler Albin die door ziekte van Dick moest invallen in het eerste. Op de valreep werd last-minute invaller John v/d Laar geronseld, die zijn invalbeurt meer dan waar maakte met een klinkende overwinning op bord 7. We moesten het sowieso van de staart hebben want ook Maurice won. De middenborden liepen allemaal remise, na harde en wat minder harde strijd. Bord 1 en 2 konden het niet bolwerken zowel Cor als Marc verloren eigenlijk vrij kansloos. Lees verder…

Charlois/Europoort 3 op jacht in Tilburg naar Stukkenjagers 2

Terwijl CE 1 en CE 2 elkaar gezelschap hielden in het pittoreske Delft, moest CE 3 naar het verre Tilburg toe. De Stukkenjagers 2 was de tegenstander. Afgelopen seizoen gedegradeerd uit de 2e klasse KNSB en wij zijn de promovendus vanuit de RSB. Op de site van de Stukkenjagers staat de lezen: Stukkenjagers 2 gaat proberen de sterke seizoenstart door te trekken tegen Charlois Europoort 3, een ongeveer gelijkwaardig team met veel routine.

Wel een compliment! De routine kwam van o.a. Jaap Staal, Gerard Kool, John Leer, Ben Boog en Kresna Soerjadi. Aangevuld met Gijsbert Kamerman, Arjen Kouwenhoven en debutant Sascha Ottenhof trokken wij ten strijde.

Even na 12 uur begon het spel van aftasten, de tegenstander van Kresna kon rustig achteroverzitten aangezien Kresna rondjes bleef rijden op zoek naar een parkeerplek. Het gevolg, een wedstrijdleider die vraagt waar onze bord 8 speler is. Onderweg zeg ik maar, zoeken naar een parkeerplek.

Lang was het spel in evenwicht, over een voorspelling kan geen zinnig woord gezegd worden. Gerard (4) was als eerste klaar, iets beter spel met zwart, maar onvoldoende voor een punt. Een remise was de juiste uitslag. Arjen (7) was de 2e met een score op het bord. Het witte loperpaar was best wel sterk en de diagonaal Lb2/Dc3 bracht het punt binnen. Jaap (5) profiteerde van een blunder van de tegenstander.Lees verder…

Paul Keres 2 verslaat Bergen op Zoom

Zaterdag, 9 oktober 2010

Simon Kronemeijer

In de eerste ronde ging Paul Keres 2 onderuit tegen Rosendaal; in de tweede kwamen hun buren uit Bergen op Zoom op bezoek, die de eerste ronde zwaar klop hadden gekregen. Er was dus werk aan de winkel. De partij van Erik Oosterom werd zelfs grotendeels in de voorbereiding gespeeld. Erik wilde met een ongebruikelijke variant zijn tegenstander verrassen. Die had echter een eerdere partij van Erik met die variant ontdekt en duikelde een handig remisemotief uit de annalen op. Hij vond dat voldoende en Erik kon eeuwig schaak niet ontwijken: remise in een uurtje. Een 0-0 gelijkspel viel te noteren bij mijzelf; beide partijen slaagden er niet in hun plannen uit te voeren door koppige tegenwerking van de tegenstander. Er verdwenen steeds meer stukken en het toreneindspel was eenvoudig remise. Lees verder…

Oegstgeest ’80 – HWP Haarlem 3½ – 4½

Familie Slingerland – Familie De Jager 1 – 1

zaterdag 09 oktober 2010, 23:25 uur Paul Tuijp

… maar het team wint nipt. Door knappe overwinningen van Jan-Willem van Prooijen en Bart Gijswijt (op IM Nebojsa Nikolic!) werden de punten mee naar Haarlem genomen. Vooral de gebroeders De Jager (tegen Fred en Caroline Slingerland) maakten het aan het eind nog spannend, maar daarover morgen meer.Lees meer…

Sneek maakte het En Passant nog lastig

In de tweede ronde van de KNSB competitie wist En Passant opnieuw te winnen.

In de eerste thuiswedstrijd werd Sneek met 5-3 verslagen.Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.