AFTELLEN 2: Genieten van het spel van Jan Timman

Simultaan

Niemand minder dan grootmeester Jan Timman komt de Sliedrechtse jubileum-schaakmanifestatie luister bijzetten door om 11.15 uur simultaan te geven tegen 25 schakers. In het Zalencomplex De Lockhorst is op 13 november a.s. de ridderzaal Burch speciaal voor dit evenement ingericht, en is belangrijk onderdeel van de vele festiviteiten die georganiseerd worden ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Schaakvereniging Sliedrecht. Bij het vorige lustrum speelde Timman ook simultaan in die zaal en ook in 2006 ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Rotterdamse Schaakbond draaide Timman daar zijn rondjes.

Jan Timman simultaan 2005

Willem Barendswaard won.

2005

Jan Timman scoorde in 2005 goed met een percentage van 90%. Vele regiotoppers werden door hem gevloerd. Toenmalig lid van Sliedrecht Willem Barendswaard wist Jan Timman te verslaan. Jan Pieter de Vos en voorzitter Wout Boer snoepten toen de wereldtopper een halfje af.

Spannend

Het is natuurlijk heel spannend wat er dit jaar gaat gebeuren. Timman staat niet meer zo hoog op de ratinglijst als in 1980 en de Sliedrechters hebben weer vijf jaar ervaring erbij. Zal Timman meer dan één verliespartij toe laten, zullen er meer remise worden gespeeld of zal Timman gemotiveerd worden door die gezellige activiteiten van die Schaakmanifestatie en gaat hij zijn vorige resultaat verbeteren? Het is daarom ook heel mooi om die spanning mee te maken en toeschouwer te zijn van mooie simultaanpartijen van Jan Timman. U bent van harte welkom.

Bekendste schaker

Jan Timman is geboren in 1951 in Amsterdam. Na wereldkampioen Max Euwe is Jan Timman ongetwijfeld de bekendste schaker van Nederland. Jan Timman was al een belangrijk jeugdtalent en is verschillende keren jeugdkampioen van Nederland geweest. In 1970 besluit Timman om beroepsschaker te worden. In 1971 werd Timman Internationaal Meester en in 1974 Internationaal Grootmeester.

“the Best of the West”.

Vanaf 1980 brak het talent Jan Timman optimaal door. Dankzij een groot aantal voortreffelijke prestaties bereikte Timman in 1980 de vierde plaats op de wereldranglijst. In 1982 werd deze positie verbetert en stond Timman op de tweede plaats, direct achter wereldkampioen Anatoly Karpov. Dit betekent dus dat Timman toe de beste schaker van het westen (the Best of the West) was. Vanaf 1979 behoort Jan Timman tot de elite groep schakers die strijden om het wereldkampioenschap: interzonale toernooien in Rio de Janeiro 1979, Las Palmas 1982, Montpellier 1985, Kandidaten-matches tegen Yusupov (1986), Salov (1988), Portisch (1989), Speelman (1989) en Karpov in de finale van de Kandidatenmatches (1990). Ook in de volgende cyclus is hij weer succesvol; hij verslaat achtereenvolgens Hübner (1991), Korchnoi (1991) en Yusupov (1992), maar wordt in de finale verslagen door de Engelsman Nigel Short. Maar omdat Short en Kasparov breken met de wereldschaakbond (FIDE) en hun eigen organisatie stichten (PCA), krijgt hij een herkansing. Tegen Anatoly Karpov treedt hij in het strijdperk om de titel van wereldkampioen. De in Zwolle, Arnhem, Amsterdam, en Jakarta georganiseerde match wordt door Karpov met 12½ – 8½ gewonnen.

Buddingh

De bekende dichter/schrijver en ereburger van Dordrecht C. Buddingh (1918-1985) schreef eens over Timman dat Jan nooit wereldkampioen zal worden. “ Ik ken hem niet goed, maar goed genoeg. Hij is veel te aardig, te beschaafd, te minzaam, te creatief zelfs. Om vandaag de dag wereldkampioen schaken te worden moet je een op een computer aangesloten androïde zijn.” (C. Buddingh’, Dagboeknotities 1977-1985, blz. 138, 21-1-1978).

Hij heeft inderdaad gelijk gekregen. Jan Timman heeft het niet, zoals Euwe, om het tot wereldkampioen te schoppen.

Tussen haakjes

In Dordrecht wordt schaker C. Buddingh herdacht omdat het 25 jaar geleden is dat deze ereburger is overleden met een Buddingh’ week en een schaaktoernooi op 27 november.

Klik hier

Minzaam en Creatief

Jan Timman samen met weduwe Parel

Zullen de door Buddingh aangegeven eigenschappen van Timman niet ook opgaan voor de jubilerende schaakvereniging? Is die club niet een verzameling van aardige gezellige mensen, zoals Timman? Heeft die club niet ook van die zeer creatieve mensen? Is de schaakmanifestatie met zijn vele originele activiteiten daar niet een vrucht van? Zijn de boeken van De Leeuw van Jerry van Rekom en Leo Jansen niet vergelijkbaar met de boeken over de creatieve openingsideeën van Jan Timman? Mogen de composities van probleemmeester Henk Prins in een adem genoemd worden met de creatieve eindspelcomposities van Jan Timman? Bij het Sliedrechts schaakfeest past dus precies de minzame en creatieve Jan Timman als een deksel op een potje.

Eindspelkunstenaar

Weinig mensen weten dat Jan Timman ook een eindspelcomponist is. De kunst van het componeren was vroeger zeer verbreid onder topgrootmeesters. Réti, Keres, Smyslov en Botwinnik maakten een oeuvre terwijl ook van Steinitz, Capablanca, Euwe en Lasker studies bewaard zijn gebleven. Pertrosjan was de eerste wereldkampioen die geen studies maakte.

Foto: Fred Lucas

Timman en Afek, twee eindspelkunstenaars

De interesse bij de topschakers voor het componeren van de studie lijkt er niet meer te zijn. Het was toch heel mooi geweest als er ook studies waren van Fischer, Karpov of Kasparov. Werelds beste grootmeester Carlsen is nog jong, misschien is hij al vroeg uitgekeken op het partijschaak en gaat hij zijn talent ontwikkelen voor de eindspelstudie….?

Topgrootmeester Jan Timman past dus meer in het rijtje Reti, Keres, Smyslov en Botwinnik, als in het rijtje Fischer, Karpov en Kasparov. Van eindspelkunstenaar Jan Timman wil ik twee mooie eindspelstudies plaatsen.

Zwart begint en wit wint.
1. .. Pe3 2. Tc5 Lb6 3. La5 Pxd5 4. Kh1!!
Op veld h1 heeft de koning geen last van schaakjes.

Wit maakt remise.

1. b5 Kd7 2. Kc3 Kc8 3. Kb4 Txb8 4. Kc5!! Ta8 (4. …La8 5. axb8 Kab8 6. b6 Kc8 7. Kd6 Kd8 8. Kc6 en de witte vorst kan niet uit zijn actieve stand worden verdreven.) 5. Kb6 Txa7 (5. …Tb8 6. Kc5!) 6. Kxa7 Kc7 7. b6 Kc6 8. Kb8 Kxb6 en pat.

Positionele offers

Ik wil dit artikel besluiten met een hele mooie combinatie van Jan Timman uit een partij tegen Loek van Wely, gespeeld in Breda in 1998.

16. Txf6! Lxf6 17. Txf6! gxf6 18. Df2 Kg7? (Ook 18. …Dxe7 19. Dh4, dreigt 19. Dh6 en 19. Ld4, geeft wit door de zwakke zwarte velden voldoende winstkansen.) 19. e5! fxe5 20. Lxh6 Kg6 (De loper kan niet genomen wegens mat op zet 26.) 21. Dh4 en Loek gaf op.

Een zeer mooi voorbeeld van twee positionele offers op f6.

PRIJSVRAAG VAN WWW.SCHAAKSITE.NL

In ieder artikel leggen wij onze bezoekers een schaakpuzzel voor die zij kunnen oplossen. Deze oplossingen kunnen worden ingezonden naar: . Schaaksite.nl stelt drie geldprijzen van 75, 50 en 25 euro ter beschikking voor de drie beste deelnemers. Voor de plaatsen vier en vijf is een prachtig jubileumboek van de SV Sliedrecht beschikbaar. De bekendmaking van de winnaars is op 13 november tijdens de schaakmanifestatie in Sliedrecht.

Er komen nog enkele afleveringen van ´Aftellen´ maar dit is de laatste opgave in deze serie die meetelt voor de prijzen. In de volgende aflevering zetten we nog even alle opgaven op een rij.

De inzending van de oplossingen van alle opgaven kan tot uiterlijk vrijdag 5 november 24.00 uur.

Met welke zet won Timman (wit) hier van Van der Wiel? Graag de eerste zet en de tweede zet van Timman aangeven als oplossing.

75 jaar later

De schaakvereniging Sliedrecht wordt 75 jaar en dit wordt gevierd. Zie de aankondiging. Het aftellen is al een eind……

Het wordt stil die zaterdag in Schakend Nederland, behalve in Sliedrecht want dat is dé schaakstad van Nederland die dag. Jammer dat we nog tot 13 november moeten wachten, maar gelukkig hebben we nog de nieuwe website waar we het nieuws en de actuele informatie over de schaakmanifestatie op de voet kunnen volgen.

Tot ziens op 13 november in Sliedrecht!

Website Schaakmanifestatie Sliedrecht

Eerdere publicaties op onze site:

SV Sliedrecht wordt 75 jaar en is nog springlevend

AFTELLEN

AFTELLEN 10

AFTELLEN 9

AFTELLEN 8

AFTELLEN 7

AFTELLEN 6

AFTELLEN 5

AFTELLEN 4

AFTELLEN 3

1 Reactie

  1. Avatar
    HenkPrins 19 november 2010

    Helaas is de prijsvraag bij dit artikel geen winstcombinatie maar een verliescombinatie van Jan Timman. Slordig van me. De stelling uit de partij John van der Wiel-Jan Timman was gespeeld in Interpolistoernooi 1988 te Tilburg. Door tijdsdruk `even een opgave van Timman bijvoegen´ ging het fout. Sorry John en Jan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.