SGA Nederlands Kampioen op het Huttontoernooi

Een keer per jaar vaardigen de twaalf schaakbonden van Nederland hun beste twintig jeugdspelers af om onderling op het Huttontoernooi uit te maken welke bond de beste jeugd heeft. Er wordt gespeeld in vijf leeftijdscategorieën, de A, B, C, D en E. Per categorie kun je Nederlands Kampioen worden en de beste bond wordt overall Nederlands Kampioen.

Een flinke delegatie van de Schaakbond Groot-Amsterdam reisde zaterdag 23 oktober, de eerste dag van de Herfstvakantie, met twintig kinderen en jongelui naar het plaatsje Helden in Limburg. De Limburgse Schaakbond was namelijk aan de beurt om de 51e editie van het Huttontoernooi te organiseren.

Daar was nog veel aan vooraf gegaan. Ik heb de deelnemers keurig op ratingvolgorde uitgenodigd om mee te doen. Matthew Tan heeft de A uitgenodigd. Een enkeling kon niet vanwege vakantieplannen, een schoolreis, het Univétoernooi of het WK in Griekenland. De overigen wilden uiteraard graag meedoen. Het toernooi staat immers bekend om de gezelligheid. Alleen al het na afloop met alle deelnemers op kosten van de SGA uit eten gaan is een goede reden om mee te gaan. Ook is het gebruikelijk dat de oudere deelnemers bij het bord van de jongere spelers kijken, hetgeen door de jongere spelers zeer gewaardeerd wordt. Verder is het leuk om eens in een team te zitten met spelers van een andere club.

Dit jaar gingen we niet met de trein. Meer dan voldoende ouders en één coach waren bereid om te chaufferen. Dat scheelde nogal in de reistijd, want Helden ligt niet om de hoek. Elham Bahrami regelde de reis en het geld.

De organisatie in Helden was vlekkeloos. Dat omschrijft het wel ongeveer.

Dan het spelen. Zoals bekend schaak ik zelf niet en kan ik dus niets zinnigs zeggen over aangenomen Damegambiet en over kruispenningen en zo. Wel zag ik dat de SGA het goed deed. Zeer goed zelfs. De bordpunten bleven binnenstromen. We namen de koppositie en stonden die niet meer af. We werden dus allround Nederlands Kampioen.

foto Yuen Shing Ng

Daarnaast waren er kampioenschappen per leeftijdscategorie.

De A (Tobias Kabos, Gijs IJzermans, Joël de Vries en Jeroen Schoonackers) won alle wedstrijden en werd Nederlands Kampioen met 3 MP voorsprong op nummer 2.

De B (Ivo Knottnerus, Yannick Timar, Wesley Ng en C-speler Laurens Schilstra) begon met verlies en gelijkspel en won daarna drie keer op rij. Resultaat: derde van Nederland.

De C (Roger Mehra, Hing Ting Lai, Jochem Scheepers en Camilo Guzman) maakte het spannend door de vierde ronde te verliezen van de LiSB. Aangezien de LiSB al had verloren van de OSBO waar ons C-team al van had gewonnen en aangezien ons team de laatste ronde nog tegen de nummer laatst mocht spelen, werd het team op bordpunten Nederlands Kampioen. Wellicht heeft de aanwezigheid van jeugdige fan Tjan Ho Lai daarbij geholpen. Volgende keer neemt hij zijn pompoms en een spandoek mee.

De D (Veron Roesink, Alexander Flick, Milo Cornelissen en Myron Roesink) won ook alle wedstrijden. Nederlands Kampioen dus. Milo haalde 5 uit 5.

De E (Floris Brouwer, Dominick Seyed Mehdi, Niroel Kanhai en Tyro Bekedam) werd derde van Nederland. Daar was het tot op het laatst heel spannend of de derde plaats er echt in zou zitten, maar dat zat-ie.

Na de prijsuitreiking gingen we eten in de pizzeria in een dorpje vlakbij. De beker maakt een rondje langs de scholen en opa’s en oma’s van de E’tjes en daarna langs die van de D’tjes. Daarna moet de beker verloot worden.

Het was een zeer geslaagde dag. Volgend jaar spelen we in Arnhem als gast van de OSBO.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.