Zware dag

Ronde 5 en 6

Op zondag stond een dubbele ronde op het programma. Dat is niet alleen een zware belasting voor de spelers, ook voor de coaches is het poot aan. De organisatie slaagt er maar steeds niet in om een paring op tijd te produceren. Het is soms over twaalven als er iets beschikbaar komt. De eerste ronde begon om 9:00 uur, de tweede op de vertrouwde tijd van 16:00 uur. Maar voordat alle kinderen ontbeten hebben, de laatste tips voor de partij hebben gekregen, zijn we een stressig uur verder.

Blik op de eetzaal (foto Herman Grooten)

Er is ook nog een ander probleem. Er is internet in het hotel. En daar is ook meteen alles mee gezegd. Men is niet berekend op zo’n 1400 schakers, met coaches en begeleiders die op een gegeven moment allemaal hun laptopje openklappen en dan het internet op gaan. Je mag blij zijn als je af en toe 10 seconden internet hebt, daarna word je er weer uitgeknikkerd. Sommige mensen zitten ook zware bestanden te downloaden of te uploaden. Ook telefoneren via Skype is populair. Heeft ook te maken dat men in de receptie niet erg genegen is om mee te werken aan het doorverbinden van telefoontjes uit het buitenland. Dat werkt ook niet bevorderlijk om die router te ontlasten. Kortom: het is eigenlijk een wonder dat u van ons elke dag een verslag, inclusief het nodige fotomateriaal ontvangt…

We komen tot de ontdekking dat er een vervelende paring uit de bus is komen rollen. De kamergenoten Robin van Kampen en Hugo ten Hertog spelen tegen elkaar. De IM heeft wit en is op Elo zwaar favoriet. Maar zijn generatiegenoot, heeft dan een relatief lage rating, schaken kan hij als de beste. En ook de onderlinge score is niet bepaald in zijn nadeel.

Kortom: psychologisch een lastige klus voor de favoriet. Hugo heeft een slim systeempje van stal gehaald: de Kalashnikovvariant (waar Anna-Maya

Kazarian) dit toernooi zo succesvol mee is. Aanvankelijk lijkt Robin goed uit de opening te komen, maar misschien overschat hij zijn stelling wat.

Voordat hij het weet heeft zwart de muziek uit de stelling gehaald en dan biedt Robin snel remise aan, voordat hij in het nadeel dreigt te komen.

Van Kampen – Ten Hertog

19… Pe7! Zwart probeert wit zijn actieve stukken afhandig te maken.20. Td1 Ook interessant zijn: 20. Lg4 Pxd5 21. Dxd5 Tc6 (21… Pf6 22. Txf6) 22. Lxd7 Dxd7 en 20. a5 Pxd5 21. exd5 en wit heeft spel op de damevleugel. Het is echter verre van gemakkelijk over progressie te boeken.] 20… Pxd5 Hugo ruilt alle goede stukken van de tegenstander af. [20… Pc5 21. Pc3] 21. Dxd5 Tc6 22. Tdf1 Pf6 23.

Db3 Db6 24. Lc4 En remise gegeven. [Na 24. Lc4 Dxb3 25. Lxb3 Tc7 26.

Ld5 Pxd5 27. exd5 Tc4 28. b3 Tc3 is het eerder zwart die beter staat.]

1/2-1/2

De ochtendronde verloopt voor sommige succesvol. Een van de eersten die haar gezicht in de lobby van het hotel laat zien (waar alle coaches zitten te wachten op hun spelers) is Anne Haast. Ze is met de zwarte stukken als een wervelwind door de koningsstelling van haar tegenstandster heen gegaan. Speelde Anne gisteren al een mooie aanvalspartij, ditmaal is het zo mogelijk nog fraaier wat ze laat zien. Een stukoffer gevolgd door een kwaliteitsoffer levert een gevaarlijke aanval op en als de tegenstander dan mistast bekroont ze haar spel met een paar krachtigzetten en een fraai dame-offer dat een kunstig mat met twee lopers oplevert.

Miladinovic – Haast

Hier besloot Anne om er maar eens een stuk en een kwaliteit tegenaan te gooien. 17… Pxa4! 18. bxa4 Txb2 19. Kxb2 Lxe5+ Zwart heeft een mooi loperpaar in een open stelling en een open b-lijn tot haar beschikking. 20. Ka2 [20. Kc1 Lb2+ 21. Kxb2 Dxe3] 20… Tb8 21.

Da3 [Na 21. Pb3 wint 21… Db4] [En op 21. c5 volgt 21… Tb2+ 22. Ka3

Txd2 23. Dxd2 [23. Txd2 Lb2+ 24. Txb2 Dxe3+] 23… Dxc5+ 24. Ka2 Le6+ 25.

Kb1 Da3! met winst.] 21… Dd7 Dreigt … Dxd2+ en … Lb1 mat!

[Nog sterker lijkt 21… Df6 met de bedoeling … Lb2 gevolgd door het originele … Lc1.] 22. Le2 Dd4 23. Pb3 Dc3 24. Td2? De witspeler gaat door de knieën. [De enige zet is 24. Pd4 Lxd4 25. Dxc3 Lxc3 26. Ld3

Tb2+ 27. Ka3 Le6 waarna zwart (meer dan) voldoende compensatie heeft

Tb2+ voor

het geofferde materiaal.] [24. Tc1 De3 25. The1 [25. Lf3 Df2+] 25… Lg3] 24… Lc2! 25. Ld1 Dit helpt natuurlijk helemaal niet, maar er was al niets fatsoenlijks meer. Nu mag Anne de kroon op haar werk zetten.

25… Da1+! [25… Da1+ 26. Pxa1 Lb1#] 0-1

Bij de jongere jeugd blijft Anna-Maja in de top meedraaien. Een remise in de ochtendsessie werd gevolgd door een overwinning.

De tussenstand na 6 ronden:

Maandag is een rustdag die wordt doorgebracht met wandelen, zwemmen, voetballen, maar ook met het voorbereiden op de partij van morgen.

Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier volgen.

Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressies treft u aan op het weblog.

Persoonlijke impressies van Thomas Beerdsen vind u op zijn blog.

Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden. We houden u op de hoogte!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.