Schaken Psychologische oorlogsvoering

Kleine Bambi richt een slagveld aan

Schaken lijkt een saai spel voor oude mannen. Maar de werkelijkheid is anders. Er wordt gekucht. Gesnotterd. Geschopt. Gestaard . En geslurpt. Want schaken is oorlog.

Onder deze koppen verscheen vandaag in het gratis Dagblad de Pers een paginagroot artikel met een grote foto van Anish Giri. Het artikel is geschreven door Thijs Zonneveld in Hoogeveen.

Enkele citaten uit dit artikel:

‘De grootmeester tegenover hem kijkt verstoord op. Slrrrrp, doet het jongetje weer. Slrrrp. Slrrrp. Slrrrrp. Het chocomeljochie heet Anish Giri.’

‘Arme oude schakers. De generatiekloof gaapt ook in de schaakzaal: nieuwe generaties kleden zich niet alleen anders – ze kleden en gedragen zich ook anders. Ze dragen korte broeken en gympies, ze zitten niet ’s avonds in de bar bij de andere schakers en ze doen dingen in de speelzaal die oudere schakers het bloed onder de nagels vandaan halen.’

‘Oudere schakers klagen ook regelmatig over het sexy uiterlijk van hun jonge vrouwelijke tegenstanders. De Russische schaakbabe Alexandra Kostenjoek zit achter haar schaakbord in een luipaardtopje, haar landgenote Maria Manakova (‘ik hou van twee dingen: schaken en seks’) poseerde naakt in een Russisch mannenblad. Een vijftigjarige grootmeester verloor het Australisch kampioenschap vanwege het peilloos diepe decolleté van zijn vrouwelijke opponent .’

‘De Russische schaaklegende Gary Kasparov zei het al: ’Schaken is een psychologische oorlog. Het gaat erom dat je wint. Hoe dat maakt niet uit.’

Het artikel wordt besloten met:

‘Anish Giri is zestien jaar oud. Maar hij is oud genoeg om te weten dat hij niet alleen schaakt op het bord, maar ook ernaast. Hij bekende dat tegenstanders soms last van hem hebben . Bijvoorbeeld als hij ze aankijkt met een superieure Bambi-blik. Grote bruine ogen met zoveel spot erin dat de tegenstander het liefst onder zijn bord zou kruipen. En als dat niet werkt kan hij altijd nog een flesje chocomel leegslurpen. Slrrrp. ‘

Voor het volledige artikel klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.