Schaakrubrieken 23 oktober 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

1. Samenwerking met De Telegraaf en Hans Böhm

Met ingang van deze week zal de wekelijkse schaakrubriek van Hans Böhm in De Telegraaf integraal op onze site worden gepubliceerd.

2. NRC Achterpagina

De gewaardeerde achterpagina in NRC handelsblad was deze week een collector’s item. Naast de bekende rubrieken als Fokke & Sukke, , Kama op zaterdag is er natuurlijk ook de column van Youp van ’t Hek. In zijn column ‘Klantenservice’ opent hij de aanval op de helpdesks van o.m. T-Mobile.

Zijn column begint met:

‘De details zal ik u besparen, maar het gaat om een maandenlang probleem dat onze zoon, een aardige student, met T-Mobile had. Een zaak waarin hij overigens volkomen gelijk had. Dat vond ik niet alleen, maar dat vond ook T-Mobile. Ze konden het probleem alleen niet zomaar oplossen. Waarom niet?’

Hij eindigt zijn rubriek met:

‘Klantenservice betekent klantenservice ofwel : service aan de klanten! En dat begint dan niet met een uurtje hangen terwijl je naar zaaddodende muziek moet luisteren. Om over het machteloze vervolg maar te zwijgen. Revolutie? Wat mij betreft wel. Hoe? Nog even geen idee, maar voorlopig raad ik iedereen aan om te beginnen met de nuchtere mededeling dat je eigenlijk Youp heet. En nogmaals : Niet alleen tegen T-Mobile, maar echt tegen allemaal! We zijn begonnen!’

Vervolgens was hij te gast in het programma van Pauw & Witteman en is hij samen met NRC Handelsblad een actie gestart met het verzamelen van zoveel mogelijk voorbeelden die hij eventueel in een nieuw boek wil bundelen.

Op de binnenzijde van deze pagina staat dan ’s zaterdags de column van Hans Ree, die hieronder aan de orde komt.

NRC schrapt banen op de redactie

Onder deze kop verscheen er op 21 oktober een bericht in NRC Handelsblad. Zij gaan de komende maanden de redactie inkrimpen. De hoofdredactie wil circa dertig arbeidsplaatsen schrappen, vijftien banen dit jaar en vijftien banen in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Met de aangekondigde maatregelen wil de hoofdredactie inspelen op de slechte advertentiemarkt en het dalende aantal abonnees. De hoofdredactie voert verder een aantal veranderingen door die de organisatie van de krant ‘slanker en slimmer’ moeten maken.

Een vast aantal journalisten gaat zich volledig wijden aan onderzoeksjournalistiek. Begin 2011 zal er een vernieuwde zaterdagkrant verschijnen.

Laten we hopen dat de schaakcolumn van Hans Ree niet bij het oud vuil terecht komt.

3. Schaakmanifestatie t.g.v. van 75-jarige schaakvereniging Sliedrecht

Reformatorisch Dagblad

Henk Prins besteedt deze week uitgebreid aandacht aan de Schaakmanifestatie. Hij is naast schrijver van de wekelijkse rubriek in het Reformatorisch Dagblad ook penningmeester van SV Sliedrecht en Internationaal Meester in het componeren van schaakproblemen. In onze serie ‘Aftellen’ die vooraf gaat aan deze manifestatie komen schaakproblemen ruimschoots aan de orde.

Bij wijze van uitzondering nemen we deze week zijn rubriek geheel over.

Schaakmagazine

Ook Schaakmagazine (KNSB) besteedt in de zojuist verschenen editie ruim aandacht aan het 75-jarig jubileum van de SV Sliedrecht.

Algemeen Dagblad editie ‘Drechtsteden’

Ook in het Algemeen Dagblad verscheen recent een uitgebreid artikel met mooie foto’s over de 75-jarige Sliedrechtse schaakvereniging. Kees van Tol, de auteur, begint zijn artikel als volgt:

‘De Tijdreis heeft als beginstation een gebeurtenis uit het verleden die haar stempel drukt op het heden. Vandaag staat de 75-jarige schaakvereniging Sliedrecht centraal. Geen verzameling suffe heren die eens per week met de ogen naar de grond richting denksportzaaltje schuifelen, maar een sociale club waarvan de leden ook nu nog lief en leed delen.

‘Schakers strijdvaardig en sociaal’

De schakers van Sliedrecht vieren binnenkort het 75-jarig bestaan. Het wordt een ander feestje dan in 1937, toen er kampioenschappen werden gevierd. De penninmeester trok destijds twintig Hollandse guldens uit voor de huur van een zaal, het optreden van een muzikant, twee drankjes en gebakje per schaker en niet te vergeten een sigaar voor elk.’

Dit en nog veel meer is te lezen in het prachtige jubileumboek dat Jerry van Rekom (jazeker die van de Zwarte Leeuw) heeft samengesteld. Een aanrader voor iedereen. Zodra het boek uit is zal dit meer aandacht krijgen op onze site.

Negen Sliedrechtse winkeliers in actie

In de etalages van negen winkeliers worden negen schaakproblemen getoond. De bezoekers van schaaksite.nl mogen ook meedoen om mee te dingen naar de prijzen die de winkeliers ter beschikking hebben gesteld. In de volgende aflevering van ‘Aftellen’ komt dit uitgebreid aan de orde op onze site.

De openbaring van Roderer

In samenwerking met Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna) verloten we onder onze bezoekers tien exemplaren van De openbaring van Roderer. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden is verlengd tot 16 november 2010. Hiermee willen we onze traditie voortzetten om de te bespreken boeken ook te verloten onder onze bezoekers. Eerder bespraken wij (met verloting van tien boeken) Mijn Schaken van Hans Ree en de roman Het Paneel van Vlaanderen.

Naast De openbaring van Roderer loopt er nog de actie voor midi-thriller Chess.

Zie hiervoor ook de eerste publicatie over dit boek.

Hans Ree

Uit zijn rubriek ‘Magnus kan weer lachen’ enkele citaten:

‘(...) keek ik wat het Chinese teken van Magnus Carlsen is. Hij is geboren op 30 november 1990, het jaar van het Paard. Het Chinese Paard huppelt vrolijk rond en straalt ‘ een rauwe seksuele aantrekkingskracht’ uit. Kan het toeval zijn dat Paard Magnus reclame maakt voor een rauwe sexy kledinglijn Raw en dat hij zijn eerste partij in Nanjing besliste met een kwieke paardensprong?’

In Bilbao vroeg de commentator en ceremoniemeester Leonxto Garcia tijdens een persconferentie aan Vladimir Kramnik, die net zijn partij tegen Carlsen had gewonnen: ‘Wat zou je zeggen tegen iemand die zijn top heeft bereikt?’ Kramnik glimlachte en zei met de superieure minzaamheid van een overwinnaar: ‘Als zijn rating 2200 is, zou ik zeggen dat hij een ander vaak moet kiezen, maar tegen iemand van 2800 zou ik zeggen dat hij gewoon verder moet gaan met wat hij doet.’ Het ging natuurlijk over Carlsen. Hij behandelt de partij Magnus Carlsen – Etienne Bacrot, Pearl Spring, Nanjing. De partij eindigde als volgt:

29. Pg5+ Ook de andere paard zet 29. Pxf6 was goed, maar wat Carlsen speelt ziet er leuker uit 29… fxg5 30. Tf3+ Kg8 31. Dxe6+ Kh8 32. Tf7 Nu moet zwart de dame geven en daarna staat hij hopeloos.

32…Ld6 33. Txh7+ Kxh7 34. Df7+ Kh8 35. g3 Ta6 36. Kb1 Lb4 37. f4 gxf4 38. gxf4 Zwart gaf op.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Konstantine Shanava – Hrair Simonian, Karen Asrian Memorial 2010.

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘ Geen tijd meer voor bezinning ’, de behandeling van de partij Carlsen - Bacrot en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Voor zijn rubriek ´Het leven is hard´ klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Mlynka , met boekbesprekingen en een analyse van de partijen tussen Jiminez- Stellwagen en Larsen – Petrosian klik hier

Henk Prins

Schaakmanifestatie

In Sliedrecht vindt op 13 november, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de plaatselijke schaakclub, een groots opgezette schaakmanifestatie plaats, waarbij veel schaakliefhebbers uit Nederland en België aanwezig zullen zijn.

Het gebouw De Lockhorst is omgetoverd tot een schaakkasteel. De grootmeesters Jan Timman en Zhaoqin Peng zullen simultaans verzorgen. Ook zijn er diverse schaaktoernooien.

De manifestatie is niet alleen een plaatselijke aangelegenheid, maar er vinden ook activiteiten plaats waarbij landelijke verenigingen zijn betrokken. Ook het schaakprobleem krijgt op de manifestatie volop aandacht. De Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden houdt zijn najaarsvergadering. Er zal een nationale schaakprobleemoploswedstrijd georganiseerd worden die voor iedereen openstaat. Verder worden er presentaties verzorgd over de wondere wereld van het schaakprobleem. Naast deze activiteiten zal er tijdens de opening een jubileumboek over de historie van de schaakvereniging worden gepresenteerd. De gehele dag kunnen exposities van de Motiefgroep Schaken (een landelijke vereniging van schaakverzamelaars) en van Historie van SV Sliedrecht worden bezocht. De Motiefgroep Schaken geeft ’s middags een presentatie.

De schaakvereniging Sliedrecht is ontstaan in het jaar dat Euwe wereldkampioen werd. Euwe is in de schaakwereld een begrip. Het thema ‘Euwe’ zal dan ook op de schaakmanifestatie terugkeren. Meer over het programma in Sliedrecht is te lezen op schaakmanifestatie.nl Ook de schaaksite.nl besteedt aandacht aan de manifestatie.

Nieuw probleem

Tweezet 814 is een letterprobleem dat gecomponeerd is door J. Haring naar aanleiding van de naam Max Euwe. De initialen M en E vormen de zwarte respectievelijk de witte stukken.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5307 voor beginners en B5307 voor gevorderden.

A5307 Wit aan zet wint moet iets sterks doen, maar wat?
B5307 Wit aan zet, ziet u iets sterks voor hem?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.