Carlsen wint Nanjing, romance belangrijker dan wereldkampioen worden

Nanjing

Met nog een ronde te gaan heeft Magnus Carlsen op overtuigende wijze zijn eindoverwinning geprolongeerd in het sterk bezette Chinese Nanjing Pearl Spring Chess Tournament. Alle aandacht was gevestigd op Carlsen en Topalov. Zou Carlsen zich herstellen van de deuken die hij had opgelopen in de olympiade en in het Bilbao Chess Tournament en zou Topalov revanche kunnen nemen op Anand en zijn hulpje Carlsen. In totaal had Carlsen 25 ratingpunten verloren terwijl menigeen dacht dat hij een aanval zou doen op Elo 2850. Maar het liep anders en Anand heroverde virtueel de eerste plaats . Maar door zijn optreden in Nanjing wisselde Carlsen stuivertje met Anand en staat hij nu weer virtueel op de eerste plaats van de wereldranglijst met ca. Elo 2810.

Topalov viel door de mand, hij verloor tweemaal van Carlsen, eenmaal van Anand en wist nog maar een partij te winnen in het toernooi. Topalov viel terug naar een ratingniveau van 2770 Elo en doet voorlopig niet meer mee voor de toppositie. Vandaag maakte Carlsen zijn tweede partij tegen Topalov vakkundig uit met twee ´Chinese Paardsprongen´ (zie ook de column van Hans Ree in onze schaakrubrieken van 23 oktober). Natuurlijk blunderde Topalov met nog weinig minuten op zijn klok.

Topalov met wit heeft zojuist 32. Tc8 – Tc3 gespeeld en dacht het zwarte paard te vangen. Maar hij had buiten de waard gerekend want Carlsen antwoordt met 32…Pxf2, 33 Tc7 Pf2-e4 en Topalov gaf op.

Lichaamstaal

Uit een artikjel van de journalist Wang Xin het volgende fragment:

’In de afgelopen dagen liep Carlsen fris en opgewekt rond tijdens zijn partijen en concentreerde zich op zijn manier op zijn partijen. Een buitenlandse journalist had statistieken bijgehouden en had vastgesteld dat Carlsen tijdens zijn partijen meer tijd had besteed aan rondlopen dan achter zijn bord zitten. Als hij achter zijn bord zat oogde hij ontspannen, was niet zenuwachtig en voelde zich zichtbaar op zijn gemak. Dat zag je ook aan de gedecideerde wijze waarop hij zijn ‘klok’ indrukte en dat was duidelijk anders dan bij de andere spelers. Men zegt wel dat beweging en rust complementair zijn. Tot op zekere hoogte wordt Topalov’s rust verstoord door Carlsen’s bewegingen. Topalov loopt nauwelijks rond tijdens zijn partijen. Hij heeft een vaste pose starend naar het schaakbord. Het lijkt wel alsof er niets anders is dan zijn partij.’

Populair onder de Chinese jeugd

Magnus Carlsen is bijzonder populair onder de Chinese jeugd geboren in 2000 of later. In groepjes komen ze onder begeleiding naar het toernooi in Nanjing en staren naar hun schaakheld. Chinese schaaktalentjes zien Carlsen als hun voorbeeld.

Driemaal scheepsrecht

In Bilbao waren Kramnik en Anand van de partij en hij zal hen in december ook weer ontmoeten tijdens de London Chess Classic en daarna tijdens het Tata Chess Tournament in Wijk aan Zee in januari 2011. Jeroen van den Berg heeft weer sterke groepen samengesteld en het beloofd een spannend toernooi te worden, waarnaar we nu al uitkijken. Topalov doet niet mee in Wijk aan Zee omdat hij te hoge (financiële) eisen had. Voorlopig zal hij de wereldtop niet meer ontmoeten.

Zou Carlsen zijn kunststukje van vorig jaar kunnen herhalen door naast het toernooi in Nanjing ook de toernooien in Londen en Wijk aan Zee op zijn naam te schrijven? We zullen zien.

Romance Carlsen belangrijker dan wereldkampioen worden

De Chinese journalist Pang Zhaoping had een vraaggesprek met Pa Carlsen waarvan wij hieronder enkele passages geven.

‘Tot nu toe heeft Magnus het prima gedaan en ik eis niet van hem dat hij wereldkampioen wordt. Ik wil dat hij gelukkig wordt en in de toekomst geniet van zijn romance.

Voorlopig besteedt hij meer aandacht aan spelen dan aan studeren. Dat is enigszins uit balans maar ik respecteer zijn keuze zelfs als hij zou besluiten te stoppen met schaken. Want het is zijn leven en zijn recht om zijn eigen toekomst te bepalen.’

Op de vraag of zijn aanwezigheid bij toernooien invloed heeft op het omgaan met meisjes antwoordt Pa Carlsen: ‘Als vader wil ik dat hij een gelukkig leven leidt en hoop dat hij verliefd wordt op een meisje waarvan hij echt houdt. Want dat is een belangrijk deel van zijn leven. Ik zal hem minder gaan begeleiden tijdens toernooien want hij moet leren volledig zelfstandig te zijn.’

‘Als vader heb ik veel van hem geleerd. Magnus werkt veel met de computer en tegelijkertijd volgt hij diverse toernooien op het internet. Online schaakervaring opdoen is de toekomst voor de ontwikkeling van schaaktalent. Ik heb veel van de jeugd op internet geleerd’, aldus Pa Carlsen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.