Marathonzitting voor Anna-Maja

Ronde 9

Alle ogen blijven nog steeds gericht op Anna-Maja Kazarian. In de negende ronde van het WK jeugd werd zij urenlang aan de tand gevoeld door Nominerdene uit Mongolië. In een lopereindspel, dat er problematisch uitzag, wist de 10-jarige pas over tienen de veilige remisehaven te bereiken. Omdat de Russin weer won, moet Anna-Maja nu de eerste positie weer delen.

Anne Haast: een snelle overwinning in ronde 9 (foto website WK)

Op een vreemde dag, die in het teken stond van het uitvallen van de stroom, begon toch in alle groepen op dezelfde speeltijden (om 16:00 uur ’s middags) de ronde. Naar later bleek had het andere hotel wel elektriciteit, zodat de spelers die in dat hotel verbleven zich op normale wijze hebben kunnen voorbereiden.

Competitievervalsing zou je kunnen zeggen. De Russen en de Israëliërs die daar verblijven, zitten bijvoorbeeld in dat hotel, dat naar het schijnt van aanzienlijk betere kwaliteit te zijn dan het onze. Dus togen Robin van Kampen, Benjamin Bok en David Klein gewapend met laptop, het slechte weer en de overstroomde paden trotserend, naar de andere kant om daar een stopcontact te zoeken en zich zo te gaan voorbereiden. Van het team dat ik begeleid was er een zo verstandig geweest zijn batterij volledig op te laden, de anderen konden net in een half uurtje de tegenstander opzoeken, alvorens die het ook begaf. Maar niet getreurd, in vorige decennia werd ook gewoon met een schaakbord naar schaakstellingen gekeken. En dat deden we nu dan ook, achteraf bleek dat allemaal best verhelderend te zijn. Zo kwam Anne Haast al na een uurtje teruggewandeld met een ‘big smile’op haar gezicht. De tegenstander had zich in de variant die we nog even bekeken hadden, volkomen onnodig overigens, mat laten zetten. Het commentaar bij het volgende fragment is van Anne zelf:

Tanacs – A. Haast

11… e4 Net toen ik de pion losliet zag ik dat Pxe4 wel eens een mogelijkheid kon zijn… Gelukkig kwam ik er redelijk snel achter dat het in ieder geval geen ramp zou zijn. Maar toch handig als ik het gewoon mooi op tijd gezien had! 12. Pxe4 [12. Pd2 f5] 12… Dxe4 13. Pe5 Df5 14. g4 Dg5 15. Pxd7 [15. f4 De7 16. gxh5 c5 17. dxc5 Pxc5] 15…

Lxd7 16. gxh5 Lg4

17. Dd2?? Een lekkere blunder. Natuurlijk had wit 17. f4 moeten spelen en na 17… Dxh5 is het ongeveer gelijk. Slecht is trouwens 17. f3 wegens 17… Dxe3+ 18. Kh1 Lxh5 staat zwart wat beter. [] 17… Lf3 0-1

Dan duurt het een tijdje eer er Nederlandse deelnemers de lobby binnenlopen. Een van hen, Jessie Hogenkamp, was heel blij. Na in dit toernooi begonnen te zijn met 1 uit 2, waren er maar liefst 5 nullen op rij bijgekomen. Gelukkig had zij de vorige ronde de ban gebroken en nu eindelijk weer een overwinning geboekt.

Zo kwamen er nog een paar met een grote glimlach op hun gezicht melden dat zij een vol punt hadden geboekt. Dat waren Colin Stolwijk, Cathelijne Sanders, Lisa Schut, Diana Dalemans en Marcella Gunther. Vooral het punt van de laatste werd haar van harte gegund naar het vreselijke debacle van gisteren. Ook tevreden was Hugo ten Hertog die tegen een sterke speler met zwart steeds het beste van het spel had gehad, maar uiteindelijk toch een eindspel met een pion minder moest gaan verdedigen. Dat deed Hugo met verve. Robin van Kampen en Benjamin Bok kwamen ook met een puntendeling het hotel binnen. Eerstgenoemde mocht in naar eigen zeggen in zijn handen klappen hiermee, laatstgenoemde was niet zo tevreden. Zij blijven het overigens allebei goed doen. Vader Bok en broer Gidius zijn ook ineens neergestreken bij dit WK om de slotfase mee te maken van het toernooi.

We keren even terug naar de partij van Anne-Maja Kazarian. Terwijl alle deelnemers al hun partijen geanalyseerd en wel achter zich gelaten hadden, het diner achter de kiezen, een spelletje aan het doen waren, zat Anna-Maja nog te zwoegen achter het bord. Zij was de enige in de toernooizaal die een ingewikkeld lopereindspel aan het verdedigen was. Het meisje uit Mongolië had kennelijk de opdracht om door te spelen totdat er twee kale koningen op het bord zouden overblijven. Pas over tienen en na

141 zetten waren die twee kale koningen overgebleven. Een formidabele prestatie van onze 10-jarige, want het zag er even naar uit dat ze ergens verloren heeft gestaan.

De stand aan kop in de groep van de meisjes t/m 10 jaar:

Naar het schijnt heeft het Jeugdjournaal belangstelling getoond voor de prestaties van Anna-Maja. Ondertussen zorgen de coaches ervoor dat ze gewoon blijft doen waar ze goed in is: goede zetten doen!

De tussenstand na 9 ronden van alle Nederlanders:

Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier volgen.

Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressies treft u aan op het weblog.

Persoonlijke impressies van Thomas Beerdsen vind u op zijn blog .

Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden. We houden u op de hoogte!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.