Lisa Schut en Anna-Maja Kazarian vallen in de prijzen

Ronde 11

Verheugend nieuws uit Griekenland! Lisa Schut heeft door een overwinning in de laatste ronde de gedeeld eerste plaats bij de de jeugdwereldkampioenschappen opgeëist. Door in een lange partij een dame-eindspel naar winst te voeren eindigde schaarde zij zich naast haar twee concurrenten. Op basis van de gemiddelde tegenstand werd zij helaas derde. Anna-Maja Kazarian kwam in de laatste ronde niet verder dan remise, waardoor zij genoegen moest nemen met de gedeeld derde plaats, officieel op voortschrijdingspunten werd zij helaas vierde.

De twee prijswinnaars, Lisa Schut (links) en rechts Anna-Maja Kazarian. Lisa gaat zelfs door de knieën om te proberen op gelijke ‘hoogte’ met Anna-Maja te blijven (foto Herman Grooten)

De eindstand in de categorieën van onze succesvolle meiden:

Beide jongedames hebben zich goed laten zien in dit toernooi, dat veelal gedomineerd werd door spelers uit het Oostblok en de Aziatische landen. Opmerkelijk was overigens de overheersing van de Amerikanen in de jongste categorieën.

Lisa Schut, samen met coach Vladimir Chuchelov (foto Herman Grooten)

Ook een aantal andere Nederlandse deelnemers mag terugkijken op een geslaagd WK. Zo finishte Benjamin Bok op 8 punten, waarmee hij overigens net de top 8 miste en daarmee een plaats op het podium. Hetzelfde gold voor Hugo ten Hertog die door een knappe overwinning met zwart in de laatste ronde zijn eindtotaal op 7½ punten bracht. Hij werd daarmee tiende in de eindrangschikking.

In de partij van Benjamin Bok kreeg hij met zwart een merkwaardige variant van het Schots op het bord. Daarin kwam hij wat gedrukt te staan, dus besloot de Veldhovenaar om zijn heil te zoeken in het ontwikkelen van spel tegen de zwarte koning. En passant raakt hij een stuk achter, maar hij bleef kansen behouden. Het zag er op dat moment niet erg rooskleurig voor hem uit, maar gelukkig bleek de tegenstander bereid om mee te werken en met een mooie truc sloot Benjamin zijn toernooi uitstekend af.

Zhou – Bok

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Pxd4 Lb4+ 5. c3 Lc5 6. Le3 Lb6 7. Pf5 Lxe3 8. Pxe3 Pge7 9. c4 O-O 10. Pc3 d6 11. g4 Pg6 12. Dd2 Pce5 13. Le2

13… Le6 Volgens coach Chuchelov moest Benjamin hier 13… Dh4! spelen. 14. O-O-O a6 15. Pcd5 c6 16. Pc3 Da5 Ook na 16… Pf4 lijkt de stelling nog voordelig voor zwart. 17. Pf5 b5 18. f4 Inmiddels begint het precair te worden. Zwart had nu onvoorwaardelijk 18… b4 19. Pb1 Pxc4 20. Lxc4 Dc5 21. b3 d5 dienen te spelen met onduidelijke verwikkelingen.

18… Pxc4?! 19. Lxc4 Lxc4 20. h4 f6 21. h5 Pxf4 22. Dxf4 b4 23. Pb1 Lxa2 24. Dxd6 Tfe8 25. Td4 c5 26. Td5 Tad8

27. Dxc5?? Gelukkig gaat de tegenstander hier de fout in. Na 27. Txc5 Da4 28. Dc7 Td7 29. Dc6 zal wit vermoedelijk winnen. 27… Txd5 28. Pe7+ Kf7 0-1

Ook Hugo ten Hertog kwam tevreden uit de speelzaal tevoorschijn na een zeer lastig eindspel, waarin hij weliswaar een pion meer had, maar met de slechte loper tegenover een sterk paard moest opereren. In wederzijdse tijdnood raakte Hugo onderweg ergens de controle kwijt (de tegenstander kon na een lelijke misser van Hugo ergens geforceerd winnen), maar later slaagde Hugo erin alle dreigingen te pareren en zijn materiële voorsprong verder uit te bouwen. Daarmee eindigde hij op de verdienstelijke score van 7½ punt.

Anne Haast sloot het toernooi ook positief af met een leuke combinatie. Daarvoor was haar stelling enigszins bedenkelijk, maar toen haar de kans geboden werd, greep zij die met beide handen aan.

Soubirou – A. Haast

De tegenstandster heeft zojuist 17. Pxd6 gespeeld. Dat is een kolfje naar Anne’s hand. 17… Ld4+ 18. Kh2 Pdf6! 19. Pe2 Op 19. e5 volgt het leuke 19… Pg4+ 20. Kh1 Pg3#. 19… Dxd6 20. e5 Beter was 20. Pxd4.

20… Lxe5! 21. fxe5 Dxe5+ 22. Kg1 Pxd5 23. Lc4 Le6 24. Dxb7 Teb8 25. Lxd5 Lxd5 26. Dd7 Td8 27. Dg4 f5 0-1

De slotdag eindigde in een goede score voor de Nederlandse deelnemers, zodat de meesten met een goed gevoel de terugreis zullen aanvaarden. Die terugreis zal slopend zijn: er rijdt een bus om 4:30 uur naar het vliegveld in Thessaloniki, waar het vliegtuig rond achten zal vertrekken. Na een stop in München wordt de Nederlandse ploeg rond 12:30 uur op Schiphol verwacht.

De eindstand na 11 ronden van alle Nederlanders:

Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier vinden.

Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressies treft u aan op het weblog.

Persoonlijke impressies van Thomas Beerdsen vind u op zijn blog .

Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.