(Vreugde)tranen

Ronde 10

Helaas, helaas. Anna Maja heeft verloren in de tiende ronde. Er kwamen wat tranen tevoorschijn. Waarschijnlijk meer van vermoeidheid dan van de partij. De 141 zetten zaten duidelijk nog in de benen. De wereldtitel is daarmee uit het zicht verdwenen. Maar het podium is nog altijd binnen handbereik. Dat is het ook voor Lisa Schut die gisteren keurig won en nu met een overwinning ook hoog kan eindigen.

Lisa Schut: terug van weggeweest (foto Herman Grooten)

Als Lisa vandaag in de laatste ronde wint, maakt ze aanspraak op een van de medailles. Daarmee zou ze haar matige start helemaal weggepoetst hebben.

De stand aan kop in de groep van de meisjes t/m 16 jaar:

De partij van Lisa kende een schitterend slot:

Hakimifrad – Schut

Zwart staat mooi vanwege het sterke paard op f4. Na wits volgende zet maakt Lisa het fantastisch af: 38. Le4 Kg7! Een stille zet die een toren kost. 39. Txb2 En nu de pointe van het geheel: 39… Dh4+!! Het gaat mat na 40. Kxh4 Th8+ 41. Kg3 Th3# of 41. Kg5 f6# 0-1 Daar kun je mee thuis komen!

Nadat een paar jongelui met een klinkende overwinning waren binnengekomen, kwam de eerste die tranen met tuiten moest huilen. Robin Engelberts had het even niet meer na haar nederlaag. Het toernooi duurt duidelijk een beetje (te) lang voor sommigen. Even later kwam ook Anne Haast met wat waterige oogjes ons opzoeken in de lobby. Ze had de zwarte opzet van haar sterke tegenstander min of meer weerlegd, maar verzuimde het karwei af te maken. Een Anne in topvorm had in deze Siciliaanse stelling, met de vijandelijke koning in het midden, achter elkaar mat gezet. Dat lukte nu niet, sterker nog, na een matige zet verdween de compensatie als sneeuw voor de zon.

De volgende die er niet al te vrolijk uitzag, was Diana Dalemans. Zij had de voorbereiding min of meer op het bord gekregen en na een matige zet van haar tegenstander, offerde zij een stuk, waar zij een prachtige aanvalsstelling voor terugkreeg. Net als bij Anne zweefde de zwarte koning in het centrum en toen de druk zo hoog werd, probeerde de tegenstander een flauw trucje. Dat oogstte ook nog succes, maar zelfs met een stuk minder was de witte aanval zo sterk, dat Diana vermoedelijk had moeten winnen.

Zoals het ging verdween de muziek uit de stelling en kreeg zij te weinig voor het verloren gegane stuk.

Ook Robin van Kampen was niet blij. Hij had ook verloren en daarom stond zijn gezicht op zeven dagen onweer. Benjamin Bok behaalde wederom een halfje waarmee hij zijn positie op de ranglijst consolideerde. Er had misschien meer in gezeten, maar desalniettemin blijft hij het goed doen.

Het groepje van coach Merijn van Delft: van links naar rechts Colin Stolwijk, Thomas Beerdsen, Marcella Gunter, David Klein (foto Merijn van Delft)

De tussenstand na 10 ronden van alle Nederlanders:

Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier volgen.

Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressies treft u aan op het weblog.

Persoonlijke impressies van Thomas Beerdsen vind u op zijn blog .

Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden. We houden u op de hoogte!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.