Magnus Carlsen stapt uit lopende WK-cyclus

Eergisteren was er belangrijk schaaknieuws dat de Noorse media en de internationale schaakmedia beheerste : Magnus Carlsen stapt uit de lopende WK-cyclus!

Een grote verrassing was het niet, het wachten was op het moment waarop hij definitief zijn besluit zou nemen en dit wereldkundig zou maken. Maar eerst moest de olympiade 2014 in Tromsǿ worden gerealiseerd.

Al sinds eind 2008 heeft hij meerdere malen openlijk zijn ongenoegen laten blijken met de gang van zaken binnen de FIDE. In het begin op zijn oude blog via zijn vader , Henrik Carlsen, later trad hij zelf meer naar voren.

We herinneren ons bijvoorbeeld een uitvoerige uiteenzetting van zijn vader op zijn oude ‘schaakblog’ toen Magnus eind 2008 uit de Grand Prix Cyclus stapte omdat het FIDE bestuur in zijn ogen onacceptabele wijzigingen had aangebracht in de lopende cyclus.

Ook bij zijn recente optreden, samen met Hans Böhm , bij Pauw en Witteman kwam ook het ‘oneerlijke WK’ aan de orde. ¨ klik hier.

Magnus Carlsen blijft consequent in zijn beoordeling van een situatie en dat valt in hem te prijzen. Hij durft krachtdadige beslissingen te nemen zoals:

– Eind december 2008: stoppen met zijn deelname aan de lucratieve Grand Prix toernooien omdat het FIDE bestuur in zijn ogen onacceptabele wijzigingen had aangebracht in de lopende cyclus.

– 2010: het afbouwen van zijn intensieve trainingen met Kasparov omdat hij eigen ideeën had hoe hij verder wilde.

– 2010: uit de lopende WK cyclus stappen (zie brief aan FIDE hieronder)

De Noorse media kopten dat Magnus een beslissing heeft durven nemen die hem 10 miljoen Noorse kronen kan kosten. Hij gaat dus niet voor het grote geld.

Ook zijn vader maakte onlangs toespelingen op de eigen beslissingen van zijn zoon. klik hier.

Hieronder een vrije vertaling van de brief die hij aan de FIDE heeft gestuurd.

Carlsen en Iljoemzjinov, foto: Fred Lucas

 

Aan: FIDE president Kirsan Iljoemzjinov en het FIDE WK- Comité

Onderwerp: de lopende WK cyclus

Het doel van deze brief is om u over mijn besluit te informeren om niet deel te nemen aan de kandidatenmatches tussen maart en mei 2011.

Na zorgvuldige overweging ben ik tot de conclusie gekomen dat u voor de lopende WK-cyclus (2008-2012) een systeem hanteert dat niet modern is en ook niet eerlijk is. Dit motiveert mij niet om een proces van langdurige voorbereiding en matches in te gaan om op mijn best te kunnen presteren.

Voorrechten voor de regerend wereldkampioen, de lange duur van deze cyclus (vijf jaar), de veranderingen die tijdens deze cyclus zijn ingevoerd (gewijzigde opzet kandidatenmatches etc.) die geen wereldkampioen sinds Kasparov heeft moeten doorlopen, onduidelijke plaatsingscriteria alsmede een lichtvaardige keuze voor het ‘match op match’ concept zijn naar mijn mening alles behalve bevredigend.

Door u vier maanden voor de start in kennis te stellen, op tijd voor het afronden van de contracten en gedetailleerde regelingen, ben ik ervan overtuigd dat u een geschikte vervanger kunt aanwijzen.

Het doel van deze brief is niet u alsnog te bewegen veranderingen aan te brengen in de lopende cyclus. Ik maak van deze gelegenheid gebruik u een aantal ideeën voor te leggen voor de toekomstige WK-cycli. Dit is in lijn met een eerder gedane bijdrage in december 2008 tijdens een telefonische consultatie tussen FIDE bestuurders en een groep topspelers.

Naar mijn menig moet worden afgezien van privileges en een toekomstig WK-model zou gebaseerd moeten worden op een eerlijke strijd tussen de beste spelers van de wereld , gebaseerd op gelijke voorwaarden voor iedereen. Dit moet ook van toepassing zijn moeten zijn op de winnaar van het vorige wereldkampioenschap. Zeker in een situatie waarin er een aantal topspelers zijn die in rating nauwelijks voor elkaar onder doen.

Waarom zou een speler één van de twee WK tickets krijgen ten koste van de overige topspelers? Stel je voor dat de winnaar van het WK voetbal 2010 direct gekwalificeerd zou worden voor de komende WK finale en dat alle overige landen moeten strijden voor de andere finaleplaats.

Een mogelijkheid voor toekomstige WK-cyclus zou zijn een WK toernooi te organiseren met 8-10 topspelers vergelijkbaar met de toernooien in 2005 en 2007.

Het voorstel om de in de toekomst privileges van de wereldkampioen te laten vallen is niet bedoeld als kritiek of aanval op de huidige wereldkampioen, Viswanathan Anand. Hij is een waardig wereldkampioen, een rolmodel in onze schaakwereld en een zeer gewaardeerde tegenstander.

Ik blijf gemotiveerd om competitief schaak te blijven spelen. Mijn huidige plan is deel te blijven nemen aan goed georganiseerde top-level toernooien en ik probeer de no. 1 positie op de wereldranglijst te behouden, waarin ik een groot deel van dit jaar ben geslaagd.

Met vriendelijke groet,

IGM Magnus Carlsen

wordt vervolgd

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.