Noord-Hollands rapidkampioenschap

Vandaag werd op De Dijk in Volendam het rapidkampioenschap van de Noord-Hollandse schaakbond gehouden. Ik had me woensdag hiervoor aangemeld, in de hoop als enige titelhouder relatief eenvoudig de eerste prijs van tweehonderd euro op te kunnen halen, maar dat viel tegen: op het laatste moment meldden de IM’s Peelen en Bosboom zich aan. Dat betekende dat het verstandig was geen punten tegen outsiders te laten liggen, maar in de tweede ronde verslikte ik me al in mijn teamgenoot Pieter Hopman (ik had met tien seconden op de klok beter zijn remise-aanbod kunnen aannemen). Gelukkig was er na de derde ronde een pauze en dus gelegenheid om rond te lopen.

Ik was nog nooit (of alleen in mijn vroege jeugd) in Volendam geweest. Ik wist ook niet precies waarom ‘de toeristen van heinde en ver komen’ maar ik zag er wel veel ‘op zoek naar lang vergeten klederdracht en vissersboten’. ‘Daarnaast vinden ze ook souvenirwinkeltjes aan de haven’ en dat was eigenlijk ook de enige plek waar ik klederdracht vond (‘take your picture with Volendam costume’). Goed, vissersboten waren er genoeg, maar voor boten kan je toch ook naar de haven in Hoorn gaan? Maar goed, het zal wel het verlangen naar nostalgie zijn dat toeristen naar het dorp trekt. Inmiddels was de pauze voorbij en moest er weer geschaakt worden.

In de vierde ronde liet ik me niet Plukkelen, maar oud-kampioen Piet Peelen was als een jonge god aan het schaken en was door overwinningen op o.a. Bosboom en Hopman een punt los. Maar goed, een in de opening geofferde pion zag ie niet terug en na nog een paar fouten won ik. Maar dan, de topper, Real-Milan (of Barcelona-Arsenal?), Kramer-Davis, Woods-Westwood (google maar), Federer-Nadal, Jaspers-Blomdahl, Bolt-Gay, Gebrselassie-Kibet, Wang Hao-Wang Liqin, Contador-Schlek, Reinderman-Bosboom!

Voor de partij liet Bosboom aan diverse omstanders wat partijen zien waar hij met g4 en Tg1 (in openingen zoals het Damegambiet en zo) toesloeg. g4 Kun je een ‘petmove’ noemen van Manuel, en als je g4 kunt spelen in een stelling zal hij er altijd naar kijken! Of bijna altijd.

Het ligt voor de hand om de dame te verjagen met 25.g3, maar wit heeft beter: 25.g4! Th6 na 25…Tg5 26.Tg2! h5 27.Pe4 hxg4 28.Pxg5 Dxg5 29.fxg4 staat wit een gezonde kwaliteit voor, maar nu staat de zwarte toren ongelukkig. 26.Pe4 De7 27.c5 Th4

28.Lxa6 Na 28. Da2 kan zwart niet goed iets doen tegen b5, al kan hij met h5 nog wat rommelen. 28…Txa6?? Na 28…bxa6 had ik 29.Tc1 Ld7 30.c6 Lc8 31.Kg2 gepland, en ik dacht dat met twee opgesloten torens ik goed moest staan. De computer geeft echter 31…Tb8 32.Tb1 Lxg4 33.fxg4 Txg4+ 34.Pg3 Tbxb4 en da’s nog niet zo makkelijk voor wit. 29.cxd6 Df7 30.Dxc7 Lxg4 31.Dxf7+ Kxf7 32.fxg4+ Ke8 33.Pf6+ Kd8 34.d7 1-0

Peelen liet zich verrassen door Bart-Piet Mulder, wat betekende dat ik in de laatste ronde ruim vijfhonderd ratingpunten verschil kon negeren en snel remise speelde om voor de tweede keer dit jaar een NHSB-kampioenschap te winnen. Uiteindelijk waren (uit mijn hoofd) de prijswinnaars:

1 Reinderman 5.5

2 Bosboom 5.0

3/4 Hopman, Mulder 4.5

5/6 De Rover, Peelen 4.0

7 Helder 3.5

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.