Jeugdclubcompetitie: Beslissingen op derde dag

Afgelopen zaterdag vond de derde speeldag van de Amfors Jeugdclubcompetitie plaats. Voor de A- en C-categorie stonden ronden 5 en 6 op het programma. De D-categorie speelden ronde 4, 5 en 6. Het was de dag dat veel topploegen tegen elkaar plaats namen. Een verslag van Lennart Ootes.

A-categorie

De jonge honden van Charlois Europoort hebben met twee gewonnen wedstrijden de volledige macht gegrepen in de A-categorie. Eerst tegen Schaakstad Apeldoorn en daarna SG Amersfoort hadden de Rotterdammers het op meerdere borden lastig, maar het wisten 6 van de 8 bordpunten te pakken en staan terecht bovenaan.

Het team van Charlois Europoort won vorig jaar de C-categorie en promoveerde daarom naar de A-categorie. Het team bestaat uit: Julian van Overdam (2169, wordt dinsdag 15 jaar), Marco Kirana (2197, wordt woensdag 15 jaar), Roger Meng (2235, 14 jaar) en Jan van Overdam (2036, 13 jaar). Piepjong dus, vooral voor een categorie waar ook 20-jarigen meespelen. Overigens is de bordvolgorde blijkbaar niet op rating bepaald maar op leeftijd. Ervaring is wat telt.

Na de eerste twee dagen hadden De Schaakmaat en Charlois maar liefst drie matchpunten voorsprong op de rest van het veld. Het beloofde dan ook een zeer intense wedstrijd te worden.

De opvallendste partij was die tussen Marco Kirana en Tom Meurs. In een gesloten stelling speelde Kirana f2-f3 om een paard weg te jagen. Even later was het Meurs die keurig een Dame op e3 wist te plaatsen, totale dominantie afdwong en daarmee de partij kon beslissen. Hij maakte het echter heel onhandig af:

Tom had de keuze uit twee winnende zetten, maar verkoos een derde, minder winnende zet. 26..Pxf3 27.exf3 Lxb2 28.Lxa6 (gemist?) Te8 29.Pf1 1-0.

Uit deze tactische miskleun zijn de twee wel winnende zetten te herleiden: 26…Pg4 27.fxg4 Lxb2 en 26…Te8 27.Tb1 Pc6 28.Lxg7 Kxg7 en zwart behoudt zijn totale dominantie en zal op e2 tikken wanneer het ‘m uitkomt.

Ook op het andere middenbord wist Charlois te winnen. Armen Hachijan pakte de Siciliaan van Roger Meng aan met een Maróczy Bind, dat bekend staat om haar degelijke grip. Maar veel grip heeft hij niet op de partij gehad. Na een te vroege b2-b4 werd de c4-pion van Hachijan zwak en zat er niets anders op dan zelf een pion op d6 te pakken met zijn Dame. Nadat Armen vervolgde met een nulzet (29.h3?) kon Roger de Dame wegjagen en gebruik maken van de zwakke c-lijn van Armen. De stand van 2-0 stond op het scorebord.

Het was een zware domper voor De Schaakmaat, dat zich meer had voorgesteld tegen de kaboutertjes van de A-categorie. Gelukkig was er op de andere borden nog hoop. Nico Zwirs had het beste van het spel tegen Jan van Overdam en Stefan Kuipers leek een gevaarlijke aanval te hebben tegen Julian van Overdam.

De topwedstrijd is net begonnen. Julian van Overdam wrijft het slaap nog uit zijn ogen.

Stefan en Julian knalden een scherpe Keres-aanval op het bord. Er leek aardig te zijn geplugd, want de eerste 16 zetten kwamen overeen met een partij van een jonge Loek van Wely. Stefan offerde thematisch een pion voor een koningsaanval maar zag veel stukken worden afgeruild. Zo kwamen de kamphanen in een eindspel met beiden een Toren en Dame plus pionnen, wat in principe tot remise zou moeten leiden. De koning van Julian was wel ernstig verzwakt en na een misstap was het Stefan die midden op het bord een matnet vond.

Jan van Overdam haalde echter wel de volle matchpunten binnen door topscoorder Nico Zwirs op remise te houden. Nico stond wel lange tijd een pion voor, maar in het toreneindspel konden geen potten worden gebroken. Zodoende won Charlois de kraker en was het kampioenschap een stuk dichterbij.

In de middagronde mocht Charlois Europoort het opnemen tegen de thuisvereniging SG Amersfoort. Roger Meng wist vlotjes van Danny de Ruiter te winnen, maar aan de overige borden stonden de Rotterdammers er beroerd voor. Lars Ootes had tegen Julian van Overdam een pion veroverd, Adriaan de Jongh had tegen Marco Kirana meer potentie met zijn stukken en Jeanine de Cloet was aan het aanvallen tegen Jan van Overdam. Door stug te verdedigen wist Charlois uit die partijen maar liefst 2,5 punt te scoren waardoor het de wedstrijd met 3,5-0,5 won.

De spelers van Charlois profileren zich in de jeugdclubcompetitie niet als spectaculaire aanvallers. Ze winnen hun partijen met solide spel en hebben een goede teamgeest. Het basisniveau is erg hoog en ik ben heel benieuwd waar de jonge heren over een jaartje of vier staan. Zo heeft Roger Meng op het jeugd-WK al aan de topposities mogen snuffelen.

C categorie

In de C-categorie stond de topper tussen Zukertort en Nuvema D4 op het programma. De Amstelveners hadden alle wedstrijden gewonnen terwijl de Oosterhouters een gelijkspel hadden afgestaan aan HMC.

Op het eerste bord maakte Stefan Beukema gehakt van Tjark Vos. In een Franse Winawer koos Tjark voor een eindspel waarin hij de centrumpionnen kreeg en Stefan een paar vrije pionnen op de koningsvleugel. De arme Amstelvener had het keurig thuis voorbereid maar op lange termijn was het vrij eenvoudig te winnen voor Beukema. Toen diens pionnen bijna gepromoveerd waren gaf Vos op.

Op de andere borden wist Zukertort de schade niet in te halen. D4er Maarten de Vleeschauwer had een gevaarlijke aanval tegen Roger Mehra maar wist waarschijnlijk een aantal winstpogingen niet te verzilveren en berustte zich in remise. Ook de overige twee partijen (de een was een Franse ruilvariant en de andere stond beter voor D4) werden remise zodat D4 overtuigend de wedstrijd wist te winnen met 2,5-1,5.

De parallel met de A-groep kan verder worden getrokken doordat in de middagronde Nuvema D4 ook met 3,5-0,5 wist te winnen. Ditmaal was HWK het slachtoffer. Halana Vlaming pakte namens de Heerhugowaarders nog wel een remise, maar haar teamgenoten (drie maal Keetman!) verloren allemaal. Zukertort herpakte zich met een knappe overwinning op Santpoort, terwijl SHVT een snelle 4-0 overwinning boekte op Leiderdorp.

Het C-team van Zukertort

Nuvemo D4

De held in de C-categorie is Nederlands Kampioen Stefan Beukema. Met zijn 6 uit 6 is hij de vaste puntenleverancier van Nuvema D4. Zijn team staat aan kop met een matchpunt voorsprong op Zukertort. De strijd om het kampioenschap is dus nog niet helmaal beslist. Op 18 december worden nog om 4 loodzware matchpunten gestreden.

D categorie

In de D-categorie heeft Unitas goede zaken gedaan. Het team van de gebroeders Van Foreest won van Leiderdorp, speelde gelijk tegen Op Eigen Wieken en won vervolgens ruim van Klimop.

De spelers van Unitas krijgen op het laatste moment nog een tactische aanwijzing van de coach.

Waar Stefan Beukema de heldenrol in de C-groep op zich neemt, doet Jorden van Foreest dat in de D-categorie. Hij heeft ook nog de perfecte score en neemt daarmee zijn team op sleeptouw.

Op de tweede plaats staan Moira Domtoren (met de gebroeders Dijkhuis) en Op Eigen Wieken, met ieder twee matchpunten achterstand op Unitas. Ze hebben al tegen elkaar gespeeld (3-1 overwinning voor de Leidenaren). Waarschijnlijk staat de 7e ronde in het teken van het gevecht tussen de gebroeders Van Foreest en Dijkhuis.

Fragmenten in de A categorie

Tot slot eindigen we met hoogte en dieptepunten in de A-categorie.

Stefan Kuipers – Julian van Overdam

43… Kd6? 44.Td8+ Ke5 45.Dh5+ Kf4 46.Dh4+ Ke5 47.Td1 dc4 48.Dg5+ Ke4 49.Te1+ Kd4 50. De5+ Kd3 51.De3+ 1-0

Armen Hachijan – Roger Meng

31… R6c7 32. Qg5 Bxe4 33. Nxe4 Rxc2 en later 0-1

Adriaan de Jongh – Leonore Braggaar

30..Pxg2! (31.Te4 en later remise)

Jeanine de Cloet – Arres Oudshoorn

23.c4! Pxc4 24.Lxg7 (24..Lf8 en later 1-0)

Harry van Vliet – Lars Ootes

19…Pxd5! 20.20.exd5 e4 21.Dxa5 Txa5 22.Lxe4 Lxb2 en later verzilverde zwart zijn voordeel 0-1

Jeanine de Cloet – Jan van Overdam

Wit had hier kunnen spelen: 36.Pc7! Dxc7 37.Dxe6 Df7 38.Dxd6 en wit heeft een pion gewonnen.

Tom Meurs – Koen Lambrechts

23.Pxc5? (23.Tac1) Txf2 24.Kxf2 Lxc5 en zwart won 0-1

Een fantastische partij was die tussen Maurice Schippers en Etienne Goudriaan. We nemen een korte vlucht door de partij:

21…Dxc1+ 22.Lxc1 Txc7 23.Da4 Txb7

Veel later: het dameoffer was correct, maar is dit te winnen?

71.Ta4? b3 72.Tf8+ Kg3 73.Tg8+ Kf2 74.Tf8+ Ke1 75.Tg8 b2 76.Txg2 b1=D+

Beter was de onderste-rijverdediging: 71.Te1! e2 (71…Kf2 72.Te2+ Kf1 73.Txg2 Kxg2 74.Kxe3 b3 75.Kd3) 72.Kd2 b3 73.Kd3 b2 74.Kd2 en het lukt zwart niet om een pion succesvol te promoveren. De stelling is remise.

Etienne Goudriaan – Joël de Vries

23.Lb4?? Pd4 en later 0-1

Joël wilde zich voorafgaand aan de partij via een arbiter een claim doen op Frederieke Klopstra. Met een hartje vol vlinders speelde hij zijn eerste wedstrijd tegen iemand met een heel hoge rating. En daar won hij dus ook nog eens van. Hierbij dus een tip van Joël voor heel schakend Nederland: wil je van iemand winnen met een heel hoge rating, claim dan eerst het leukste meisje uit de zaal.

Het grootste dieptepunt was het begin van de wedstrijd tussen Chesscool 1 en Chesscool 2. Deze werd niet op rij 1 gespeeld, zoals gehoopt door de koele schakers, maar op rij 3. Op het eerste bord speelden Miguoel Admiraal en Yorick ten Hagen tegen elkaar. Je kon er natuurlijk op wachten, maar al voordat de partij begon was er tumult bij de toeschouwers rond het bord.

De partij begon niet met onze vertrouwde opstelling der stukken maar een waar de Torens, Paarden en Lopers door elkaar waren gehusseld. Volgens Yorick was het Fischer Randomstelling 533. Nadat de scheidsrechters er eindelijk ook lucht van kregen moest de stelling terug naar de echte beginstelling. Er moest geschaakt worden!

En dat hebben we geweten. De tweeondeugende Chesscoolers probeerden hun stukken zo te manoeuvreren dat ze alsnog die stelling 533 ongeveer op het bord kregen. En daarna gingen ze alsnog schaken. En dat was dan weer het hoogtepunt! De partij besloeg namelijk de gehele bedenktijd en was nog tot het laatste klaar. Hulde!

Twee titelloze FMs en eentje van de organisatie

50 partijen uit de A-categorie zijn hier te bekijken:

www.schaakbond.nl/live/JCC/JCC.pgn

Rangen en standen staan op: www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/uitslagen-jcc

Foto’s met dank aan Rene Olthof.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.