Alexander Grischuk vervangt Magnus Carlsen in de lopende WK-cyclus

De FIDE heeft gereageerd op de brief van Magnus Carslen waarin hij zijn besluit meedeelde om zich terug te trekken uit de lopende WK-cyclus.

Zij hebben Alexander Grischuk als zijn opvolger aangewezen. Grischuk staat momenteel vijfde op de wereldranglijst.

Of de FIDE het echt betreurt dat Magnus niet meedoet is nog maar de vraag. Kirsan Iljoemzhinov is er veel aangelegen Rusland weer een wereldkampioen te bezorgen. Het is de machthebbers in Moskou een doorn in het oog dat Rusland al geruime tijd tweede viool speelt in deze belangrijke sport en er is hen veel aan gelegen hierin verandering te laten aanbrengen zodat tijden van oude glorie weer kunnen herleven.

Nu krijgt Iljoemzhinov plotseling een onverwachte kans en hij grijpt deze met beide handen aan. Volgens de reglementen kan Grischuk (Rus) nu de plaats innemen van Carlsen en dit verhoogt de kansen dat een Rus het straks mag opnemen tegen Viswanathan Anand.

Alexander Grischuk reageerde verheugt toen hij werd uitgenodigd. ‘Dit is prachtig, ik beleef veel genoegen aan de beslissing van Magnus’, zo vertelde hij.

De wereldtop is sterk verdeeld en ieder heeft zo zijn eigen belangen. Dus het is afwachten of de FIDE ooit iets met de wensen van Carlsen zal doen. Zolang Carlsen in staat is zijn eerste plaats op de wereldranglijst te behouden zal hem dit geen windieren leggen. Hij blijft een graag geziene deelnemer op prestigieuze toernooien en zijn kassa blijft rinkelen, wereldkampioen of niet.

Reactie van de FIDE aangaande de kandidatenmatches 2011

De FIDE respecteert dat iedere speler zijn eigen beslissingen neemt en betreurt het dat Magnus Carlsen zijn wens kenbaar heeft gemaakt om zich terug te trekken van de komende kandidatenmatches . Het is altijd een groot gemis voor ieder toernooi of kampioenschap als een speler van het kaliber Carlsen niet deelneemt. Het is FIDE beleid regelmatig het wereldkampioenschap te evalueren na overleg met de topspelers.

Nu we bijna aan het eind zijn van de lopende WK cyclus is het onmogelijk de regels aan te passen. Nu Carlsen niet meedoet hebben we volgens de regels Alexander Grischuk (Rusland) uitgenodigd. De formule voor het wereldkampioenschap wordt al meer dan honderd jaar toegepast met kleine wijzigen zoals in 1948 en in 1999-2007 toen round-robin toernooien werden gehouden om uit te maken wie wereldkampioen werd.

De FIDE was altijd sceptisch over wereldkampioenschapsmatches in plaats van toernooien. Tien jaar geleden stelde de FIDE dat de wereldkampioen geen privileges moest krijgen bij toernooien om het wereldkampioenschap (knock-out of round-robin). Dit in overeenstemming met de suggesties van Magnus Carlsen. Na 2007 besprak de FIDE het’ format’ met een aantal topspelers en veel van hen zoals bijvoorbeeld de oud-wereldkampioen Anatoli Karpov, Gary Kasparov, en Vladimir Kramnik, gaven de voorkeur aan een match om uit te maken wie de wereldkampioen wordt, in plaats van een toernooi. De FIDE heeft dit geaccepteerd en keerde terug naar de klassieke formule van het wereldkampioenschap maar zonder het privilege dat de wereldkampioen zijn titel mag behouden bij gelijk spel.

De FIDE hanteert het principe dat de regels niet gewijzigd kunnen worden op het simpele verzoek van een speler, ook niet als deze speler wereldkampioen is of op de eerste of tweede plaats van de wereldranglijst staat. Aan de ander kant staat de FIDE altijd open voor aanbevelingen die van toepassing zouden kunnen zijn bij toekomstige wereldkampioenschappen en die marktwaarde van het wereldkampioenschap zouden kunnen verhogen.

Met vriendelijk groeten,

Georgious Makropoulos

FIDE Deputy President

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.