NK internet

Je kent ’t wel, trainers na een verloren wedstrijd. Hun team had 22 kansen gehad, maar steeds paal of lat, terwijl die ene kans van de tegenstander er toevallig net inging. Volkomen onterechte nederlaag dus! Natuurlijk denkt de kijker dan ‘het gaat om het aantal gemaakte doelpunten, niet om het aantal kansen’ (nouja, wat je denkt hangt waarschijnlijk af van of je voor het winnende of verliezende team bent) en het heeft ook weinig zin om te klagen, maar ik ga het desondanks toch ook doen, want ik ben natuurlijk ook volkomen ten onrechte niet Nederlands kampioen internetschaak geworden! Zoveel keren de paal of lat geraakt… ook diverse mooie overwinningen, maar die gingen vanzelf en waren niet interessant. De nederlagen wel.

De eerste ronde won ik vrij gemakkelijk tegen Roger Meng, en de kwartfinale tegen Lars Ootes leek ook soepel te gaan: met wit overtuigend gewonnen, en met zwart kreeg ik een stelling met een stuk meer en ook nog een behoorlijke tijdsvoorsprong. Of althans, dat dacht ik.

Ik was rustig bezig om op c4 te slaan, maar: vlag 1-0 Oeps, tijd van wit en zwart door elkaar gehaald.

Dat was even slikken (wat zich uitte in twee remises) maar uiteindelijk won ik toch met 3-1 (en twee remises). De halve finale tegen Frank Erwich dan. Eerst een eindspel met een pion meer dat net niet gewonnen was, en toen:

Ik deed de zet die ik lange tijd had voorbereid: 23…g5 24.fxg5 Tg6 25.gxh6 1-0

Ik had wel meer materiaalpech overigens, maar tot dan toe had het alleen tijd gekost. De match ging verder, en in de zesde partij deed ik iets waarvan ik niet wist of het briljant of dom was:

19…Lb6 20.hxg4 Lxg4 21.Db3 De computer vindt het briljant na 21…Df7, maar ik deed 21…Kh8 en toen stond ik gewoon een stuk achter en verloor ik 🙁

Van 3-1 achter (plus een aantal remises) kwam ik terug tot 3-3 (het ging om vier overwinningen) en met zwart kwam ik ook al snel gewonnen te staan:

Toren weghalen, Lg1, klaar. Ik deed het minder handig: 30. Tc7 g4+ 31. Kh4 Kg6 32. Tc6+ f6 33. h3 gxh3 34. Kxh3 Ld4 35. Pe7+ Kf7 36. Pf5 Lc5 37. Tc7+ Ke6 38. Th7 Tb2 39. Pg7+ Kd6 40. Pe8+ Ke6 41. Txh5 Ke7 42. Pc7 Kd7 43. Th7+ Kd6 44. Kg4 Tb3 45. Kf5 Txd3 46. Pe8# 1-0

Aaarrgghh! Het onrecht!

1 Reactie

  1. Avatar
    Hondekop 17 november 2010

    Tijd van de wit- en zwartspeler door elkaar halen. Dat overkomt mij ook soms. :( Het voordeel van 3+3 is dat je genoeg tijd hebt om zetten uit te voeren, wat mouseslips vrijwel uitsluit. Natuurlijk werden er veel kansen gemist, maar dat zal ook wel liggen aan de vermoeidheid. Die matches duurden zo lang! Wel een duidelijk teken dat de spelers aan elkaar gewaagd waren. Wel jammer om vanwege zo’n NK de formule 1-finale te moeten missen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.