WK Snelschaken

Aansluitend op het Mikhail Tal Herdenkingstoernooi wordt deze week in Moskou het wereldkampioenschap snelschaken gehouden. Een passend eerbetoon, want Tal hoort tot de allergrootste snelschakers uit de schaakgeschiedenis. Sterker nog: snelschaken was zijn lust en zijn leven.

Is bij de reguliere schaaksport het motto “eerst denken dan doen”, bij snelschaken kan niemand zich dat permitteren. In Moskou wordt gespeeld met een bedenktijd van drie munten per persoon per partij plus twee seconden per zet. Het is de kijksport aller kijksporten en het is dan ook te hopen dat er een sportzender is die enkele beelden wil uitzenden. Op internet zijn de zetten live te volgen, maar als dit stukje in de krant verschijnt, is het toernooi al over. Bovendien: juist bij snelschaken moet je de spelers zien. Maar al te vaak eindigt de partij in gooi- en smijtwerk, waarbij de stukken over het bord rollen en de digitale borden van slag raken.

Het WK-snelschaken is waanzinnig sterk bezet. Twintig deelnemers die in drie dagen een dubbelrondige competitie spelen, stuk voor stuk topgrootmeesters. De grote favoriet is Magnus Carlsen. Hij is begonnen met vier uit vier we mogen gerust rekenen op een monsterscore.

Het officiële wereldkampioenschap Blitz, zoals de sport internationaal wordt genoemd, bestaat nog niet zo lang. Het werd voor het eerst gehouden in Brussel in 1987 en toen won Gary Kasparov. Een jaar later ging de titel naar de 51-jarige Mikhail Tal, die zijn beste jaren al ver achter zich had, voor onder andere Kasparov en Karpov. Toen Tal in 1992 terminaal ziek in een Moskous ziekenhuis lag, hoorde hij dat er vlakbij een groot snelschaaktoernooi werd gespeeld. Hij wilde per se meedoen. Tal werd derde, waarbij hij als enige toernooiwinnaar Kasparov wist te verslaan. Een paar dagen later was hij dood.

Toch zou het WK-snelschaken nog beter een Fischer Herdenkingstoernooi kunnen zijn. Na de legendarische schaakmatch tussen de USSR en de rest van de wereld in Belgrado werd in 1970 in Herceg Novi een officieus wereldkampioenschap gehouden met potjes van vijf minuten bedenktijd. In een veld vol wereldkampioenen scoorde Fischer maar liefst 19 uit 22. Tal werd tweede, maar had wel vier en een half punt achterstand. Voor Carlsen zit zo’n score er in Moskou niet in. Terwijl ik dit schrijf, heeft hij in de 5e ronde door een blunder van de Fransman Maxime Vachier-Lagrave verloren en in de 6e ronde van Boris Gelfand.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.