Dilemma

12 november 2010 – Gert Ligterink

Zijn e-column ‘Dilemma’ op de nieuwe Tata Chesssite begint met :

‘Tijdens het Univé-toernooi in Hoogeveen gebeurde iets wat ik al een tijdje niet meer van dichtbij had gezien. In de laatste ronde van de open groep speelden twee Italianen, een meester en een grootmeester, tegen elkaar. Een week lang hadden ze in het vakantiepark een huisje gedeeld, waar ze zich samen hadden voorbereid op hun partijen. Hun toernooi was niet slecht verlopen: met een score van 5,5 uit 8 stonden ze op de derde plaats.

Maar op die slotdag hadden ze een probleem. Hun derde plaats was een hele drukke, met tien anderen gedeelde derde plaats. Als ze een vriendenremise overeenkwamen, zouden ze beiden met ongeveer 80 euro naar huis gaan. Als een van hen zou winnen, zou de buit 1200 euro zijn.

Het was een dilemma waar de deelnemers aan het Tata Steel toernooi nooit voor staan. In alle groepen in Wijk aan Zee, van Grootmeestergroep A tot tienkamp 8 B speelt de hoogte van de geldprijzen een ondergeschikte rol. Het gaat om roem, ratingpunten, promotie naar een hogere groep en soms een meester- of grootmeesterresultaat. In een open toernooi zijn al die zaken ondergeschikt aan het te winnen prijzengeld.’

Voor zijn volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.