Topduel in 6e ronde eindigt onbeslist…

"Tot zondag".

Zo besloot Dennis zijn vorige ronderverslag en vertelde daarbij over de mogelijkheden die de spelers ter beschikking lagen op de enige vrije dag in het 15e Cultural Village Toernooi. En wat blijkt? Dennis zelf nam een tweede rustdag op, want hij had culturele verplichtingen in Alkmaar. Het zij hem van harte gegund. Toen ik om 16:00 uur De Zon binnentrad, viel de publieke belangstelling mij een beetje tegen. Ik dacht: het is zondag, lekker strandweertje ook, vele mensen zullen even komen buurten. Maar ook bij het knusse CVT heeft de Internetverslaving verwoestend toegeslagen. Nu de live-partijen weer goed lopen, verkiezen de mensen over het algemeen toch de warmte van de huis- of studeerkamer boven de warmte van een mooi café in een dorp met een rijke schaakhistorie. Dat is niet anders. De zes Nederlanders in het CVT speelden trouwens op zaterdag allemaal voor hun KNSB-clubs, met wisselend succes. Twee punten uit zes partijen behaalden zij, waarna ze op zondag weer aan de bak moesten in Wijk aan Zee.

Roeland Pruijssers speelde vlot remise tegen Arun Prasad, terwijl Sjoerd Plukkel ditmaal voor eigen publiek ten onder ging tegen de gewiekste Sulypa. De twee Nederlandse onderonsjes Peelen-Blees en Ootes-Burg kenden de nodige emoties. Peelen leek op winst af te stevenen toen hij in tijdnood enorm blunderde. Boos, op zichzelf, verliet hij met een gezicht op onweer De Zon. Voor Enrico natuurlijk wel een mooie opsteker, want het was zijn eerste overwinning.

Ook een beetje boos, maar dan toch met een glimlach, was Lars Ootes. "Ik zie gewoon niets" zei de Amersfoorter. In een kansrijke aanvalsstelling miste hij ditmaal volgens eigen zeggen de zet b7-b5 van zwart. Het is niet het toernooi van Lars, terwijl de CVT-winnaar van vorig jaar door zijn overwinning juist weer terug is in de race voor de plek van beste Nederlander. Deze race zal hij de komende ronden met Pruijssers moeten uitvechten. Duel van de dag was natuurlijk Grover-Swiercz. De twee jonge leiders speelden een zeer spannende partij waarin de eerste plaats – en dus promotie naar de C-groep van het Tata Steel Chess Tournament – de inzet was. Beide spelers waren goed voorbereid en aanvankelijk leek het erop alsof de jonge koploper uit India de beste papieren had. Echter, Swiercz zorgde met actief spel voor tegenkansen en ondanks zijn materiële achterstand is hij volgens eigen zeggen nooit in gevaar geweest. Een mooi gevecht, met een uitslag die nog veel belooft voor de drie slotronden.

Langskomen mag, de toegang is gratis. We beginnen dagelijks (nog tot en met woensdag) om 13:30 uur.

Jeroen van den Berg (en morgen is Dennis er weer)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.