Reformatorisch Dagblad schaakrubriek 19 november 2010

Henk Prins

Dordrecht herdenkt de bekende schrijver/dichter Cees Buddingh (7-8-1918/24-11-1985) volgende week in de “Buddingh’week”. Het is 25 jaar geleden dat ereburger en schaker Buddingh overleed. Niet alleen Buddingh’s literaire verdiensten krijgen de aandacht maar ook zijn schaken* en zijn “schaakschrijven”. Met dit laatste bedoel ik Buddingh’s bekende schaakcitaten die o.a. zijn vastgelegd in “dagboeknotities”. Literaire kwaliteiten toegepast op het schaakleven.

Als voorbeeld een schaakcitaat over Jan Timman, de Nederlandse grootmeester die ooit tweede van de wereld werd. “…Toch wordt Jan Timman nooit wereldkampioen. Hij is veel te aardig, te beschaafd, te minzaam, te creatief zelfs. Om vandaag de dag wereldkampioen schaken te worden moet je een op een computer aangesloten androïde zijn.” Jan Timman die zaterdag een simultaanseance in Sliedrecht speelde werd met dit citaat geconfronteerd. Hij glimlacht: “Ik weet niet of dat zo is. Ik kan vriendelijk en professioneel zijn. Maar het is waar: Karpov, Kortchnoi en Kasparov hebben iets fanatieks, ze kunnen op één ding gericht zijn. Ik heb dat niet van nature, ik moet zo’n houding echt bij me zelf opwekken.”

U weet dat Timman liefhebber van eindspelstudies is en dat hij die ook maakt. “Het is de manier van denken die me aanstaat, ook al vanwege de verwantschap met het echte schaken. Het heeft paradoxale, tegen-intuïtieve en esthetische aspecten. Schaakproblemen trekken me minder, ze zijn vaak niet praktisch.”

In de prachtige zaal waarin Jan Timman een simultaan speelde was in het midden een fraai schaakbord geplaatst met daarop het schaakprobleem van Henk Prins.

Op de Sliedrechtse schaakmanifestatie scoorde Timman ongeslagen met 90% tegen de regionale toppers. Schaakprobleemcomponisten hielden hun oplostoernooien en presentaties. 400 mensen bezochten het schaakkasteel. Veel schakers schaakten mee in de diverse toernooien. De jeugd werd beziggehouden door Peng, de beste dame van Nederland. Het prachtige 75e jarig feest van de schaakclub werd vereerd met een schaakprobleem (zie diagram). Ziet u ook dat de letters J en T van Jan Timman zijn?

817: Henk Prins, Wit begint en geeft mat in 2

Oplossing van tweezet 817 kunt u sturen naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht . Er zijn twee ladderpunten mee te verdienen.

*info over de Buddingh’-week en schaaktoernooi: site Tomsschaakboeken

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.