De ontknoping

Vorige maand ben ik de warrige man weer tegengekomen. In juni hadden we een gesprek gehad over het WK-voetbal, de kabinetsformatie en de presidentsverkiezingen voor de wereldschaakbond. Die ontmoeting had hem geen goed gedaan. Hij was er warriger en agressiever door geworden en daarom hadden ze hem stevig vastgebonden in een rolstoel die werd voortgeduwd door een potige verzorgster.

“Hoe gaat het, Napoleon?” vroeg ik, want hij had zich vereerd gevoeld toen ik hem de vorige keer zo aansprak. De verzorgster begon direct te pruttelen dat àls ik wilde dat de patiënt weer beter werd, ik hem vooral nìèt Napoleon moest noemen, maar de warrige man veerde op en sprak de gedenkwaardige woorden: “Hé, ouwe gek, hebben jullie al een nieuwe schaakpresident?” “Het is Iljoemshinov geworden”, zei ik beschaamd, “en Danailov is tot schaakpresident van Europa gekozen.”

De strijd om het FIDE-presidentschap was uiteindelijk niet spannend. Iljoemshinov verzamelde 95 stemmen, terwijl Karpov niet verder kwam dan 55. De meeste stemmen op Karpov waren afkomstig van de Europese landen, terwijl Iljoemshinov de steun had van de kleinere schaaklanden uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Beide heren zijn in de schaakontwikkelingslanden op verkiezingscampagne geweest. Trouwe lezers van deze rubriek hebben mij op de hoogte gehouden. Frans Vreugdenhil van WSC heeft op Curaçao een half uur met Karpov gesproken over de duistere financiële praktijken van Iljoemshinov. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.