Nederlands Dagblad schaakrubriek 27 november 2010

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL: WILDERS.IJLST@WXS.NL

D.Shire componeerde nr 2296, een 2-zet en de sleutelzet moet arriveren voor Boxing Day.

Probleem 2289 :1. Dd6!

Wit : Ke6, De7, Lc1, Pc3, pi d2, e4, g2. Zwart: Kf4, Db2, Th5, pi b3, c6, d6, f5, g3, g4, h6.

problem 2296

Het novembernummer van het als altijd interessante blad CHESS ( www.chess.co.uk waar u zich ook kunt abonneren ) besteedt ook aandacht aan alles wat plaatsvond in het verre Khanty –Mansiysk , zowel aan de Olympiade als aan de schandalige manipulaties van Ilyumzhinov waar we nu maar niet meer op terugkomen. Op de ranglijst met 149 landen eigenlijk geen grote verrassingen of het moet de 47e plaats van Zambia zijn. “Wij “eindigden in ieder geval boven erkende schaatsnaties als Engeland en Argntinië. Nu we het toch over dat laatste land hebben ,in Chess ook aandacht voor de Estlandse schaker Ilmar Raud die een droevig einde vond in Argentinië waar hij ,als zovele schakers, was achtergebleven bij de Olympiade van 1939 toen Wereldoorlog II uitbrak. Een verhaal dat men niet met droge ogen kan lezen. In het decembernummer komt een verslag van de Olympiade van de betere helft van de mensheid.

Een In Memoriam voor Bent Larsen met een aantal fraaie partijen en ook in mijn favoriete rubriek, de grondige partijanalyse van Daniel King, dit keer mooie overwinning van Larsen tegen Bellon Lopez met zijn eigen favoriete opening 1. b3. Een interview met Boris Gelfand die zich beklaagt over de schaakbobo’s die volgens hem er een potje van maken ( nou ja, in welke grote sportbond niet ? ) en zijn verhaal maakt ook een beetje duidelijk waarom Magnus Carlsen geen zin meer heeft in alle onduidelijke en telkens weer veranderende ( want ook bij de FIDE barst het van zgn veranderneven ) regels voor het wereldkampioenschap , een titel die toch al niet meer al te serieus wordt genomen.

Wie een beetje verslaafd is aan schaken op het net moet maar niet het verhaal van Steve Barrett Chess on the Web lezen want dan komt hij of zij helemaal niet meer voor het beeldscherm vandaan. Natuurlijk ook nog de probleem- en partijpuzzels , goed voor enige genoeglijke uurtjes en men begrijpt wel waarom Chess de moeite waard is.

Het is begrijpelijk dat in Chess bij de partijen van de Olympiade veel aandacht is voor de Britse schakers zoals voor deze leuke partij van Nigel Short , ooit vlak bij de wereldtitel maar nu berustend in een wat mindere rol , tegen de Fransman Fressinet . Short met wit en de spelers maken er een echt ouderwets Tweepaardenspel van : 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5 ( een Evans-Gambiet , zou nu nog leuker geweest zijn ) 4. 0-0 Pf6 5.d4 exd4 Dit heet de Max Lange aanval 6. e5 d5 7. exf6 dxc4 8.fxg7 vaak komt hier Te1+ maar dit is wellicht beter 8..Tg8 9. Lg5 dit is nu echt een zet uit de oude doos wat niet wil zeggen dat ie slecht is. 8..f6 ( 8..Le7 schijnt slechter ) 10. Te1+ Kf7 11. Lh6 Kg6 Een opvallende koningswandeling, een zeldzaam verschijnsel zo vroeg in een partij. Het commentaar stelt als beste alternatief 11..Te8 voor. 12. Dc1 Dd5 13. Ph4+ Kf7 Liefhebbers van sensatie hadden natuurlijk graag gezien dat Fressinet tot Kh5 had besloten en er is eigenlijk geen directe weerlegging maar een koning midden in het strijdgewoel met alle zware stukken in de strijd vereist wel stalen zenuwen. 14. Pd2 Dh5 15. Pe4 Dxh4 16. Pxc5 Kg6 Toch weer in de vuurlinie. 17. Lf4 Txg7 18. c3 d3 19. b3 b6 Laat het paard op c6 ongedekt en geeft wit het initiatief 20. Pe6 Lxe6 21. Txe6 Pe7 Ook al niet het beste 22. De3 Te8 23. De4+ Kf7 24. g3 d2 25. Dxc4 Kf8 ( b5 26. Txf6+ Kxf6 27 .Le5+ Kxe5 28. Dxh4 ) 26. Td1 b5 27. De4 Td8 Zwart probeert nog wat 28. Txe7 Dh5 ( 28..Txe7 29. Dxe7 Kxe7 30. gxh4 ) 29. De2 simpel en beslissend en dus 1-0

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.