Alles over de London Chess Classic

Op 8 december start de tweede editie van de London Chess Classic in het prestigieuze Olympia Conference Center in Kensington, London. (zie ook Engelse schaakrubrieken)

De te bewonderen sterren zijn Viswanathan Anand (regerend wereldkampioen) en Magnus Carlsen (virtueel de nummer 1 van de wereld). Ruim 25 jaar geleden deed er voor het laatst een wereldkampioen mee aan een groot schaaktoernooi in Londen (Anatoli Karpov, 1984).

Naast Anand en Carlsen treden aan: Kramnik (oud-wereldkampioen), Nakamura en de Engelse topgrootmeesters Adams, Short, McShane (die recent het Remco Heite toernooi won) en Howell. Ze ontmoeten elkaar één keer in dit 7-rondig toernooi. Het is het sterkst bezette toernooi ooit in Engeland gehouden, categorie 20 met een gemiddelde rating van ca. 2730.

Hikaru Nakamura wordt ook wel Mr. H-Bomb genoemd voor zijn explosieve en compromisloze stijl. Hij won tweemaal het Amerikaanse kampioenschap en ook de grote evenementen in San Sebastiaan en Gribraltar de afgelopen jaren.

Michael Adams (39 jaar) heeft de nummer 1 positie in Engeland weer heroverd en stond ooit vierde op de wereldranglijst. Onlangs won hij de Gibraltar International.

Nigel Short (45 jaar), is een legende die samen met Gary Kasparov het WK systeem opblies. Hij is een van de vermakelijkste spelers van het Engelse circuit en een graag geziene gast in de commentaarzaal.

Luke McShane (26 jaar) begon na zijn universitaire studie een financiële carrière maar kon de lokroep van het internationale schaak niet weerstaan. Hij is een van de meest talentvolle jonge grootmeesters.

David Howell (20 jaar) kende een sensationeel debuut tijdens de eerste London Chess Classic en eindigde op de derde plaats achter Carlsen en Kramnik. Hij bleef ongeslagen evenals Adams. Onlangs werd hij Brits kampioen en werd gedeeld eerste bij het befaamde Hastingstoernooi. Voor het tweede jaar in successie werd hij rapid kampioen van Engeland.

Hoog bezoek

Op 15 december , de zevende en laatste dag van het toernooi, is Gary Kasparov aanwezig en zal optreden in de commentaarzaal. In 1985 werd Kasparov op 22 jarige leeftijd wereldkampioen en bleef in veler ogen de onbetwiste wereldkampioen ooit.

Intreegelden

Om de live partijen in het Olympia Conference Center te kunnen volgen moeten volwassenen intreegelden betalen. Een dagkaartje kost 12,50 euro en een kaartje voor het gehele toernooi kost 62,50 euro. Vorig jaar kon men ook bekers en T-shirts kopen.

 

Schoolkinderen krijgen gratis toegang en kunnen gratis schaken.

Prijzengeld

De prijzenpot is dit jaar met 25.000 euro verhoogd tot 145.000 euro, met een eerste prijs van 50.000 euro, een tweede prijs van 25. 000 euro en de derde prijs is 15.000 euro. Vorig jaar verdiende Carlsen 25.000 euro met zijn eerste plaats!

Er zijn dagprijzen van 1000 euro voor de beste partij. Het aanwezige publiek zal iedere dag stemmen over de beste partij.

Dan is er nog een winnaarspool van 20.000 euro. Op basis van het aantal winstpartijen wordt dit bedrag omgeslagen per deelnemer.

Nevenactiviteiten

Er zijn weer veel nevenactiviteiten. Victor Kortchnoi is eregast en geeft twee simultaans, de grootmeesters Boris Avrukh en Jacob Aagaard geven ’s avonds lezingen.

Daarnaast zijn er vele toernooien zoals een FIDE Open met 160 deelnemers, een weekend Classic met 140 deelnemers en rapid en blitztoernooien met ca. 100 deelnemers.

Studie van Yochanan Afek

Yochanan Afek heeft een originele compositie gemaakt en opgedragen aan de London Chess Classic. Zijn compositie ziet er als volgt uit:

 

Wit begint en speelt remise

De oplossing is aan het eind van dit artikel vermeld.

Chess in Schools and Communities

Op donderdag 9 december zal het eerste London Chess Classic Junior Tournament ( 6 ronden) worden gehouden. Indeling in leeftijdsgroepen. Zij spelen individuele partijen maar de scores per school tellen.

Schoolkinderen kunnen gratis schaakles krijgen tijdens de Classic.

De schoolkinderen krijgen ook de gelegenheid aan simultaanwedstrijden mee te doen tegen vooraanstaande Engelse spelers.

Er worden tijdens de Classic inleidende cursussen georganiseerd voor beginnende en gevorderde schoolschaakleraren. (leerkrachten, onderwijsassistenten en professionele schaaktrainers)

Ook wordt er aandacht geschonken aan het opzetten van schoolschaakclubs.

Schoolkinderen op de London Chess Classic 2009, foto : Fred Lucas

(1) Yochanan Afek , oplossingen van de studie

Dedicated to the London Classic 2010

1.Kd7! [1.Kd8? Kb7! 2.Kd7 e2 3.Tb5+ Ka6 4.Kc6 Bxb4 5.Txb4 e1D 6.Ta4+ Da5 -+ ]

1…e2 [1…Kb7?? 2.Tb5+ Ka6 3.Kc6 Ka7 4.Kc7+- ]

2.Kc7 Lxb4 3.Kb6! Ld6 [3…Lc5+ 4.Txc5 Kb8 5.Te5+- ]

4.Tg8+ Lb8 5.Te8 f3 6.b4!! f2 7.Txe2 La7+ [7…f1D 8.Ta2+ La7+ 9.Txa7+ Kb8 10.Tb7+ Kc8 11.Tc7+ Kb8 (11…Kd8 12.Tc5= ) 12.Tb7+= ]

8.Kc7! Bb8+ [8…f1Q 9.Re8+ Bb8+ 10.Rxb8+ Ka7 11.Rb7+ Ka6 12.Rb6+= ]

9.Kb6! Positionele remise. Zwart kan kiezen tussen eeuwig schaak en of zelf eeuwig schaak worden gezet! 1/2-1/2

1 Reactie

  1. Avatar
    Kiteman 10 december 2010

    Hallo Teun,

    Mogelijk onbelangrijk maar toch voor de volledigheid. Als nevenevent is er ook een womens invitation tournament. Dit bedoeld om een aantal dames (WIM) normen te laten halen. Een score van 7 uit 9 dient hiervoor behaald te worden.

    Greetz Kiteman

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.