Schaakrubrieken 4 december 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Schaakmaatjes

Vorige week schreven we over de ‘Schaakmaatjes’, deze weel kwamen we in de supermarkt de ‘Schaak Meesters’ tegen. Klik hier.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Romantiek’ begint met:

Een gambiet is een opening waarin materiaal wordt geofferd om positioneel voordeel te behalen. Siegbert Tarrasch, de Praeceptor Germanaie, leermeester van Duitsland, verfijnde die definitie door te schrijven dat een schaker een gambiet speelt om met opoffering van een punt de reputatie te verkrijgen van een romanticus.

(…) Het Koningsgambiet is het meest romantische gambiet, omdat het spel alle kanten uit kan gaan. Bij de andere klassieke gambieten weet je wel ongeveer wat er gaat gebeuren, dus die oude gambieten zijn bijna dood.

De kunstenaar Guido van der Werve, die een Gesammtkunstwerk over het Koningsgambiet heeft gemaakt, beweert al jaren dat die opening sinds 1970 niet meer gespeeld is. Je kunt net zo goed zeggen dat er sinds 1970 geen gevulde koeken meer zijn gegeten.

Hij behandelt de partij Nigel Short – Fressinet, Olympiade Chanti-Mansiysk 2010.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij tussen Andrei Istratescu – Geert van Stricht, Antwerpen 2010.Zie hieronder.

Wit begint en wint

‘ Oplossing: 1.Lxh6 g5 (g7 viel niet re dekken. Na 1…gxh6 2.Dg8+ gaat zwart mat en 1…Dg6 2.Tf8+ kost hem de dame) 2.Dh5+ Ke7 3.De8+ en zwart gaf op.´

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘ Van Wely neemt afscheid met laatste plaats in Wolvega’ begint met:

‘Voor de schakende zwerver was het niet moeilijk de weg naar het Remco Heite toernooi in Wolvega te vinden. Een zes meter hoog reuzenpaard markeerde vorig weekend de locatie van het tweejaarlijkse evenement, dat in 2006 voor het eerst werd gehouden. Toen was het een afscheidscadeau van de gemeente voor de vertrekkende burgemeester. Inmiddels is het `toernooi met het paard’ een dierbare traditie geworden.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van een stelling uit de partij L’Ami-Van Wely en de partij Nielsen – Van Wely en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘Jureren’ begint met :

‘Het is al enige jaren een traditie om ‘de mooiste partij’ van iedere competitieronde aan te wijzen. De gelukkige winnaar krijgt naast eeuwige roem ook een boekje over bijzondere openingssystemen: SOS (Shocking Opening Systems) van schaakuitgeverij New in Chess. Het is een heel proces om tussen al die honderden partijen te kiezen maar gelukkig zijn er enkele vergemakkelijkende factoren.] Om te beginnen moeten kandidaten zelf hun partij aanleveren.’

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Fomicheve , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Euwe – Capablancaklik hier

Henk Prins

In zijn rubriek behandelt hij de oplossingen van probleem 764 en 765. Vervolgens schrijft hij:

‘Vaste oplosser en trouwe deelnemer aan deze rubriek Arjen de Visser werd geinspireerd door een probleem wat in de Provinciale Zeeuwse Courant stond, een driezet van A. Geister. Zie diagram.

A. Geister, wit geeft mat in drie

Oplossing: 1. Tf8! Kh4 2.Df7 g3 3.Dh5 mat of 2…Kg3 3.Df2 mat of 1…h5 komt 2.Ta8! Kf4 3.Db8 mat. De witte toren maakt tweemaal een lange zet om de doorgang van de witte dame te regelen. In vaktermen heet dit Bristolruiming.

Tot slot presenteert hij een nieuwe tweezet van de componist G. Christoffiani.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5343 voor beginners en B5343 voor gevorderden.

A5337 Zwart aan zet kan iets sterks doen maar wat?
B5337 Zwart aan zet redt de zaak nog, hoe precies?

3 december 2010 – Gert Ligterink

Zijn e-column ‘Het afscheid van King Loek’ op de nieuwe Tata Chesssite begint met :

‘Zoals het in 2005 onwerkelijk was dat Jan Timman niet meedeed aan het Corustoernooi, zo is het moeilijk voorstelbaar dat Loek van Wely er straks in januari niet bij zal zijn. Zijn sabbatical year, waarin poker en, wie weet, de voorbereiding op de Iron Man triatlon in Hawaii de plaats zullen innemen van schaken, begint over enkele weken.

Om al vast te wennen aan zijn nieuwe leven, heeft Van Wely de komende weken een afscheidstoernee gepland langs zorgvuldig geselecteerde toernooien in Atlantic City en Las Vegas. In januari is het afgelopen met het toernooischaak. Wie hem nog een potje wil zien schaken, kan terecht bij de competitiewedstrijden van zijn Europese clubs.’

Voor zijn volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.