De wedstrijd van de invallers

De wedstrijd tussen Rotterdam en Groningen werd gekenmerkt door het grote aantal invallers. Aan Rotterdamse zijde 3 en de Groningers met maar liefst 5. Dat de uitslag daardoor werd beïnvloed was evident. De Rotterdammers profiteerden en het had feitelijk nog meer moeten zijn. De Rotterdammers wonnen daarmee 2 broodnodige matchpunten en kunnen het verloop van de competitie optimistischer tegemoet zien.

Competitie nieuwtjes.

Dit alles had van doen met de gelijktijdige rondes van de Duitse en Franse competitie. Maar gelukkig komt en nu licht aan het eind van de tunnel. Eindelijk heeft de KNSB besloten om met ingang van het volgend seizoen de speeldata af te stemmen met de Duitse schaakbond. Een andere noviteit is dat de centrale ronde van 15 mei a.s. niet door HSG georganiseerd gaat worden. De gemeente Hilversum wil dat er nu betaald wordt voor het gebruik van de faciliteiten van het stadhuis en HSG heeft het geld er niet voor. Ergo het blijft wel een centrale ronde, maar de KNSB is op zoek naar een nieuwe organisator.

Langs de borden.

Aan het eerste bord een zware positionele partij. Wit druk op de koningsvleugel, veel initiatief. Zwart won een pion, een lange afwikkeling en een goed keepende zwartspeler. Martin kwam met voordeel uit de opening en na Pg5, kwam zwart in de problemen. Dit koste een pion en later op de damevleugel nog een. Feitelijk is de zwartspeler er nooit aan te pas gekomen. Onder het motto van “ Old soldiers never die” besloten Erik en Rini al na 11 zetten tot remise. Dat betekent voor Erik ongeveer 50 kilometer per zet. Etienne en Iozefina maakten er een zware laveerpartij van. Wit offerde een pion voor initiatief en drukstelling, met veel zware stukken in het centrum. Na een afwikkeling met veel stukkenruil in wederzijdse hevige tijdnood, was het paard eindspel natuurlijk remise. Samir kwam slecht uit de opening en moest spoedig daarna een pion inleveren. Wit speelde het verloop niet optimaal en zwart kreeg tegenkansen door actief stukkenspel. De beide koningen kwamen op de tocht te staan, een witte pion marcheerde op naar a7, zwart op jacht naar eeuwig schaak, wist onderweg nog een wit paard te verschalken, waarna wit uiteindelijk het eeuwige schaak moest geven. Pascal leek het na de opening moeilijk te krijgen. Zwart kwam op de damevleugel, waar de witte koning na de lange rochade was terecht gekomen, een gevaarlijke aanval. Wit neutraliseerde dit en kwam met zijn e-pion gevaarlijk naar voren ondersteund door zijn beide lopers. Uiteindelijk bezweek de zwarte stelling en wit kwam met zijn torens binnen en won een stuk mede door het verder oplopen van zijn vrijpion. Jan Willem kreeg een oer saaie Franse ruilvariant. Aanvankelijk wit de Groningse invaller de zaken op te vangen. Maar daarna kwam het krachtsverschil naar boven . Zwart won de ene na de andere pion en liep met zijn d-pion naar voren. Onderwijl de witte tegenaanval op de koningsvleugel opvangend. Helaas bleef de witspeler veel te lang doorspelen in een totaal verloren stelling. Bonno won weer eens tegen zijn Groningse collega’s. Wit aanval op de koningsvleugel en zwart op de damevleugel. Wit doortastender, met winst. Michiel Besseling speelde een solide partij. Hoewel hij het wel degelijk probeerde, haalde de invaller alles uit de stelling, zodat er geen zaken meer te doen waren. Hoewel wit steeds het initiatief had kon Rogier geen vuist maken tegen de teamcaptain van Groningen. Wellicht dat het half uur te laat komen, met dank aan het OV, hem ook parten speelde. Maar het uiteindelijk beter staande toreneindspel werd remise gegeven om de overwinning (5 ½ punt) veilig te stellen.

Gedetailleerde uitslagen:

bord S.O. Rotterdam Groningen uitslag

1. Frans Cuijpers Daan Brandenburg ½ – ½

2. Martin Martens Milan Mosterdman 1 – 0

3. Rini Kuijf Erik Hoeksema ½ – ½

4. Etienne Goossens Iozefina Paulet ½ – ½

5. Samir Akrawi Roel Donker ½ – ½

6. Pascal Vandevoort Maurice van Mourik 1 – 0

7. Jan Willem v.d. Griendt Kiran Soerdjan 1 – 0

8. Bonno Pel Huub Roeterink 1 – 0

9. Michiel Besseling Klaas Abma ½ – ½

10. Rogier van Arkel Bart Beijer ½ – ½

totaal 7 – 3

Ton de Vreede

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.