DWDD

Omdat het 75 jaar geleden is dat Max Euwe wereldkampioen werd, laat Max Pam deze week in de rubriek Man op de Maan van het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door zijn favoriete schaakfragmenten uit de televisiegeschiedenis zien. Ik heb alleen nog de uitzending van maandag gezien: over de match Donner-Ree in 1971. Erg leuk. Donner achtte zich voor 99% zeker van de overwinning. Toen hij de match verloor, verklaarde hij op de televisie dat hij niet in fatsoenlijke woorden kon uitdrukken hoe hij zich voelde. In Donner-Ree, Polemiek van een tweekamp schreef hij later dat hij na afloop naar huis rende, waar hij zich brullend en krijsend op bed wierp en drie dagen en nachten door wraakgodinnen werd bezocht.

Het zal Max Pam heel wat moeite gekost hebben vijf aardige itempjes te vinden. Veel aandacht voor schaken heeft de televisie nooit gehad. In 1935 toen Euwe wereldkampioen werd, bestond het medium nog niet. Maar 15 december 1935 was inderdaad een gedenkwaardige dag. De laatste partij van een WK-match over dertig partijen tussen het Russische schaakgenie Alexander Aljechin en de Nederlander Max Euwe werd gespeeld in Theater Bellevue in Amsterdam, een groot complex tussen de Marnixstraat en de Leidsekade. Binnen werden tweeduizend bezoekers in verschillende zalen met demonstratieborden op de hoogte gehouden van het verloop van de partij. In vele andere zalen en zaaltjes in Amsterdam werd die avond de partij ook van commentaar voorzien, waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van de telefoon. Buiten trotseerde vanaf het Leidseplein tot ver in de Marnixstraat een enorme menigte fans een heuse sneeuwstorm.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.