Schaakrubrieken 11 december 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘McShane is terug’ begint met:

‘De Engelsman Luke McShane, geboren in 1984, was een bijzonder kind. Op achtjarige leeftijd werd hij wereldkampioen in de categorie van schakers tot en met tien jaar. Hij besefte toen nog niet goed wat hij had gedaan, maar als volwassene besefte hij dat latere topspelers als Grisjtjoek, Aronian en Bacrot in dat kampioenschap hadden meegespeeld.’

(…)’Als elfjarige kreeg hij een sponsor, de computerfirma Psion, en later werd hij nog eens tweede , achter Aronian, in het echte jeugdwereldkampioenschap. In 2004 was hij tweede op de wereldranglijst voor jeugdspelers, achter Teimoer Radjabov.

Twee jaar later verleidde de Mammon hem om de schaakwereld te verlaten. Hij had in Oxford filosofie en wiskunde gestudeerd en toen hij daarmee klaar was meldde hij zich bij de bank Goldman Sachs. Hij werd beurshandelaar.

(…) Vanaf augustus 2009 is hij weer volledig schaker. ‘Schaken is leuker’, zei hij.’

Hij behandelt uitgebreid de partij Luke McShane – Magnus Carlsen, London Chess Classic 2010.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Baira Kovanova – Natalia Pogonia, WK vrouwen, Turkije 2010. Zie hieronder.

Wit begint en wint.

‘Oplossing:

1.Ld5 Dxd5 (zwart speelde 1…De8 en gaf op na 2.Dh6 Lxf6 3.Dxf6+ Kg8 4.Le5) 2.Pxf7+ Pxf7 Dxd5 exd5 fxe7 en wit haalt een dame.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Anand maakt keuze uit Euwe’s oeuvre’ begint met:

Volgende week zaterdag wordt op feestelijke wijze herdacht dat Max Euwe 75 jaar geleden wereldkampioen werd. In de Spiegeltent op het Max Euweplein in Amsterdam spelen Anish Giri en Jan Smeets een rapidmatch, er zijn simultaanseances en wereldkampioen Anand verzorgt de traditionele Euwelezing, waarbij hij twee partijen zal bespreken. Een van Euwe en een van zichzelf.

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de 20ste matchpartij partij Euwe – Aljechin uit 1935 en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘Vrienden van Het Probleem’ begint met:

De Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden (NBvS) coördineert alles op het gebied van schaakproblemen. Deze bijzondere vriendengroep werd opgericht in 1931 en omdat in 2011 het 80-jarig bestaan wordt gevierd heeft men een nationale oploswedstrijd uitgeschreven. Dit is het probleem:

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Kuzukor , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Euwe – Flohrklik hier

Henk Prins

In zijn rubriek behandelt hij de oplossingvan probleem 766, een tweezetminiatuur. Vervolgens laat hij een korte partij zien uit 1996 uit het kampioenschap van Georgië. Deze partij tussen Zaichik (wit) en Zhikhuralidze (zwart) verliep als volgt:

1.Pf3 d5 2.c4 Pf6 3.g3 Lf5 4.cxd5 Pd5 5.e4

Zwart gaf op. Wit geeft een vork op e4 , zwart kan niet slaan wegens 6. Da4+ en 7.Dxe4

Het diagram in de krant van vorige week was niet geheel juist. De witte loper moest op d1 staan i.p.v. op c1. Dit is aangepast in de rubriek van vorige week.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5349 voor beginners en B5349 voor gevorderden.

A5349 Wit kan zet kan iets sterks doen, maar wat?
B5349 Zwart aan zet, wat moet hij doen?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.