Eindspelstudie 13 – The Pawn's Power

website

E-mail:

Hierbij de 13e eindspelstudie voor de Schaaksite uit mijn database.

  • De vierde versie van de database bevat 76.132 eindspelstudies
  • Het is de beste en grootste database van eindspelstudies ter wereld
  • De database bevat driekwart van alle ooit gecomponeerde studies
  • De database is in standaard pgn-format en leesbaar voor gangbare schaakprogramma’s


The Pawn's Power, Сила Пешки, zo luidt de titel van een boek van de beroemdste componist aller tijden, Ghenrikh Kasparjan. Hier zo maar enkele krasse voorbeelden van wat een pion vermag tegen een overmacht van stukken. Eerst maar een van mijn favoriete studies. De oorspronkelijk studie was incorrect, en er gingen maar liefst 7 versies en 40 jaar overheen voordat een correcte versie verscheen, die ook de finesses van de oorspronkelijke studie laat zien:

A.G. Kuznetsov & B. Sacharov

Shakhmatnaja Moskva 1958

correctie A.G. Kuznetsov, 64-Shakhmatnoje Obozrenije 1998

Even resumeren: wit staat een stuk achter, en zwart heeft een pion die op promoveren staat. 1.c4 (1.gxf7? Lxf7 en a1D). Nu speelt zwart sterk tegen: 1...f6! (verstopt de lange diagonaal) 2.Lxf6 (2.Lxd5+ Pxd5 en f6 is gedekt) 2...Lxg8 Weliswaar is het promotiegevaar voorlopig gestopt, maar inmiddels staat wit twee stukken achter. Maar met 3.h6 brengt wit zijn eigen pionnenfront aan het rollen. Na 3...Pd7 heeft wit geen tijd om zijn loper te redden: 4.Lb2? Pf8 waarna zwart wel een stukje wil offeren voor de witte pionnen. 4.h7!

Dit is een belangrijk moment voor zwart. Voor de hand ligt wellicht 4...Pxf6 5.h8D a1D 6.Kg3+ Lh7

Maar omdat de zwarte loper op a7 staat, heeft wit nu 7.Da8+ en wint zelfs omdat het mat wordt. Dat brengt zwart op een prachtig idee: 4...Lf2+! 5.Kg5 Lh4+! 6.Kxh4 kan zwart gerust 6...Pxf6 spelen. 7.h8D a1D

Omdat de zwarte dame nu veld a8 wèl dekt, is 8.Kg3+? geen optie: 8...Lh7, want na 9.gxh7 (wat anders?) 9...Pe4+ gaat wit's dame verloren. Wit speelt echter 8.Kg5+! en verdubbelt de aanval op paard f6. Maar zwart kan toch nu ook gratis de dame incasseren? 8...Ph7+ 9.Kh6 Dxh8 10.g7

Een verbijsterende stelling. Dat ene pionnetje (nou ja, die op c4 doet niet echt mee; de oorspronkelijke incorrecte studie had die pion niet en was dus iets zuiverder op de graat) is een dame en twee stukken de baas. Vanwege de dreiging 11.gxh8D, is zwart's enige mogelijkheid 10...Dxg7+ 11.Kxg7 en zwart kan niet beide stukken redden. Remise.

Van harte aanbevolen om uit het hoofd te leren en er uw vrienden op de schaakclub mee te vermaken!

A. Zinchuk

4e prijs Fizkoeltoera i Sport 1992

En hier moet wit al een dametje zien te compenseren. 1.La2+ Ka3 (1...Ka4 2.Ta5+ en 3.d8D+) 2.Ta5+ Ta4 3.Txa4+ Kxa4 4.Txe2 er worden wel veel stukjes gelagen in deze studie...

Maar nu wordt het weer interessant: 4...Lh5+ 5.Kg8 Dg3+ 6.Kh8! (6.Kf8? Df4+ 7.Ke7 Dh4+ en wint) 6...Db8+

7.Te8! Prachtig. De enige manier om promotie op d8 te blijven dreigen. 7...Lxe8. Wit, inmiddels weer een dametje in de min, lijkt hier volkomen uitgepierd. Op bijvoorbeeld 8.c7? volgt 8...Db2+ en 9...Lxd7.

8.Lb3+! O, wat kan schaken toch mooi zijn. Zwart kan niet met de dame nemen omdat dan de loper op e8 ongedekt staat. 8...Kxb3 (ook als de zwarte koning naar een ander veld speelt is het uitzicht van de zwarte dame op b2 geblokkeerd). 9.c7

De slotstelling van de studie. Allebei de witte pionnen staan in, zwart heeft een dame en een loper tegen twee pionnetjes en toch kan zwart niet winnen.

De oerversie van deze studie komt toe aan Ionchev. In mijn HHdbIV-database zijn meerdere studies met nagenoeg dezelfde slotstelling aanwezig. Geen van de versies (waaronder nota bene enkele eersteprijswinnaars) lijkt mij de ultieme te zijn....

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.