Grootmeesters in commercials

Schaken is zo’n onderdeel van onze cultuur geworden dat schaaktermen veelvuldig in metaforische zin worden gebruikt. Voorbeelden zijn patstelling, ‘global chessboard’, schaken op meerdere borden tegelijk etc.

Het is daarom niet verrassend dat we deze motieven ook in advertenties terugzien.

Sommige mensen vinden dat schaken het aura heeft intelligent of slim (schakers weten beter). Dit imago zie je vaak terug in advertenties gericht op consumenten. Adverteerders zijn natuurlijk ‘copy-cats’. Als het ene bedrijf succes heeft met een schaakthema volgen andere bedrijven snel.

Echter, het gebruik van het imago van een schaker is niet zo populair in adverteren. Gelukkig zijn er een paar goede voorbeelden waarmee aangetoond wordt dat schaakspelers vragen om een product te promoten niet eens zo’n slecht idee is. Veel plezier met onderstaande voorbeelden.

Advanced Micro Devices (AMD is in 1969 opgericht en is gevestigd in Sunnyvale, Californië). Hun corebusiness is ‘computing and graphics solutions’. Ze zijn technologisch sterk en zeer innovatief.

Hieronder Viswanathan Anand in twee AMD- commercials.

Hieronder twee commercials met Gary Kasparov. De eerste is voor het bedrijf Alta Vista, bekend als zoekmachine voor het web en de tweede is voor Pepsi Cola. Iedere keer als ik dit zie krijg ik weer de slappe lach.

Hieronder twee commercials met Veselin Topalov voor een grote bank, Société Générale Expressbank.

Hieronder een grappige commercial van Viktor Kortchnoi voor melk. Kortchnoi is bekend van zijn woede uitbarstingen als hij verliest.

Hieronder de meest recente commercial : Magnus Carlsen en G-Star!

Onderstaande video is een geen advertentie voor een product maar een advertentie voor de match ‘Carlsen tegen de rest van de wereld’, die op 10 september 2010 in New York plaatsvond. Desalniettemin is het fantastisch te zien dat schakers het imago van een product mogen uitdragen.

Tot slot een commercial met internationaal damesgrootmeester Alexandra Kosteniuk. Zij verscheen op billboards in Moskou voor het bedrijf LG computers!

Deze video’s wilde ik graag met jullie delen. Als jullie andere voorbeelden kennen schrijf dit dan even in onderstaande commentaar box.

Alina´s blog

1 Reactie

  1. Avatar
    Dimitri 22 december 2010

    Er is een Nederlandse reclame met twee acteurs die grootmeesters voorstellen:

    www.youtube.com/watch?v=mTU7PI7ik6M

    Het linkerbordje kan ik niet lezen, maar op het rechterbordje staat ‘Jan Timman’. Ik zal ‘m eens vragen of ie daar nog iets voor gekregen heeft.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.