Schaken en Politiek

2010 was een bewogen politiek jaar waarin veel gebeurde en waarin er ook veel veranderde in ons politieke landschap. Nog nooit werden zoveel schaakmetaforen gebruikt in de politiek als in dit jaar. In alle populaire TV -programma´s zoals in De Wereld Draait Door, Buitenhof, Nova en Nieuwsuur werden regelmatig schaaktermen gebruikt en hetzelfde gebeurde volop in de landelijke dag- en weekbladen.

Medio januari 2011 start het wereldvermaarde Tata Chess Tournament (v/h Corustoernooi c.q. Hoogovenstoernooi) en een vast onderdeel hiervan is sinds jaren het toernooi voor (oud-)parlementariërs. Helaas moeten we Henk Vonhoff, trouwe deelnemer aan dit toernooi, komende editie missen daar hij ons dit jaar onverwachts ontviel.

We hopen dat Johan Van Hulst ook aan de editie van 2011 mee kan doen. Hij won dit toernooi meerdere malen of eindigde in de top van het klassement. Bijzonder hierbij is dat Johan van Hulst eind januari 2011 de 100-jarige leeftijd hoopt te bereiken. Recent was hij nog te zien in de TV-programma’s Man bijt hond en Nieuwsuur ter gelegenheid van de Euwefeesten die deze maand werden georganiseerd. Het is deze maand 75 jaar geleden dat Max Euwe wereldkampioen schaken werd. Op 15 december werd Johan van Hulst, tijdens de Euweborrel in Amsterdam, door Hans Böhm geïnterviewd. Dit interview is op Schaaksite.nl te beluisteren.

15 december 2010: Johan van Hulst in gesprek met Jan Timman, foto: Fred Lucas

We hopen dat er zoveel mogelijk (oud-)parlementariërs aan de komende editie van het toernooi willen meedoen, mede als hommage aan Johan van Hulst.

Schaaksite.nl wil onze (oud-)parlementariërs en schaakjournalisten en- columnisten uitdagen een artikel te schrijven over het onderwerp Schaken en Politiek dat op Schaaksite.nl gepubliceerd kan worden. Schaaksite.nl is een nieuwe onafhankelijke en niet-commerciële landelijke schaaksite. Schaaksite.nl viert in januari haar eenjarig bestaan en heeft inmiddels een plaats in de toptien van Nederlandse denksportsites verworven.

De publicatie van de artikelen zal plaatsvinden in de periode van 1 t/m 31 januari 2011 en ze zullen , namens de auteurs, worden opdragen aan onze bijna 100-jarige oud-parlementariër en schaakliefhebber.

Mogen we op uw bijdrage rekenen? Laat het ons vooraf even weten als u hieraan mee wilt doen.

Met vriendelijke groet,

Teun Koorevaar

Tel. 010-4820575 , E-mail:

Website: www.schaaksite.nl , E-mail:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.