Kerstbomen

De inmiddels 75-jarige Bert Kieboom heb ik altijd een van de vermakelijkste schaakschrijvers van Nederland gevonden. 24 jaar lang verzorgde hij de wekelijkse schaakrubriek in Het Utrechts Nieuwsblad tot hij na de fusie met Het Algemeen Dagblad in 2007 een kil bedankbriefje kreeg. In 1981 publiceerde hij vlak voor Kerstmis enkele schaakproblemen met beginstellingen die een kerstboom uitbeeldden. Zoiets had ik ng nooit gezien, maar in de loop van de tijd kwam ik nog een aantal van die problemen tegen. Het wordt tijd de nieuwste aanwinsten te tonen. Ik wens u heel prettige feestdagen met deze kleine tentoonstelling. Na het diner kunt u wellicht onder de boom nog even over de kerstbomen bomen.

Voor alle opgaven geldt als opdracht: wit geeft mat in twee. Dat betekent dus dat wit begint en dat zwart na wits eerste zet niet kan voorkomen dat hij op de tweede witte zet mat wordt gezet.

Klik voor de problemen hier!

Volgende week wordt de expositie voortgezet. Uw oplossingen kunt u tot 5 januari 2011 mailen naar . Onder de beste oplossers wordt de Schaakscheurkalender 2011 verloot. De hele collectie, inclusief oplossingen en uitslag van de wedstrijd, verschijnt op 6 januari 2011 op mijn blog.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.