Schaakrubrieken 18 december 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Euwefeesten

Deze week veel aandacht voor de Euwefeesten. Ook op radio en tv was er ook veel aandacht voor Euwe en het schaken.

Hans Böhm interviewde de bijna 100-jarige Johan van Hulst die ook te zien was in de tv-programma ‘s Man bijt hond en Nieuwsuur. Het interview kunt u hier beluisteren. Mede ter ere van de honderdste verjaardag van Johan van Hulst, oud-parlementariër en schaakliefhebber, wil Schaaksite.nl graag artikelen publiceren met het thema Schaken en Politiek. Klik hier voor onze oproep.

Hans Ree gaat in zijn rubriek in op de 26ste matchpartij van Euwe uit 1935, die gedoopt werd als de Parel van Zandvoort.

Dit deed ons denken aan de 100ste geboortedag van Euwe. Ter gelegenheid hiervan werd een speciale postzegel uitgebracht en een eerste dag van uitgifte 2001. (Den Haag, 3 april 2001).

Het thema van de zegel was een stelling uit de Parel van Zandvoort.

Het recent uitgekomen nummer van de Schaakkoerier werd verzonden in een speciale Euwe-enveloppe met een nieuwe Euwezegel. Op dit nummer van de Schaakkoerier komen we binnenkort terug.

Maar Gert Ligterink spande de kroon met een twee pagina’s groot en prachtig artikel over Euwe in de Volkskrant van 18 december.

De kop van zijn artikel luidde:

Nationale held, maar wel zonder geld

Mark van Driel besteedde in de rubriek Sportboek op de eerste pagina van dit artikel aandacht aan het boek Mijn schaken van Hans Ree.

Rotterdam Schaakspel

Deze week hadden we de primeur van het unieke Rotterdam Schaakspel. De Telegraaf besteedde op 23 december hieraan ook aandacht.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Euwefeesten’ begint met:

‘Het was deze week feest voor de schakers. In De Wereld Draait Door werden elke dag historische schaakbeelden vertoond. Ik kwam er ook nog even in voor en de volgende dag zei iemand tegen me dat ik vroeger had gespeeld tegen een man wiens naam hij niet had onthouden, maar die erg op de Nederlandse zanger Cornelis Vreeswijk leek. Dat was Hein Donner.

Verder waren er allerlei schaakvoorstellingen in de Spiegeltent op het Max Euweplein in Amsterdam. Vandaag is de eregast wereldkampioen Anand, die een lezing en een simultaanséance geeft. Dit alles om te vieren dat het afgelopen woensdag 75 jaar geleden was dat Max Euwe wereldkampioen werd door Alexander Aljechin in een match te verslaan.

Zoiets werd in die tijd groots aangepakt. De match ging over dertig partijen en duurde meer dan twee maanden.’

Hij beëindigt zijn rubriek met:

‘De mooiste en in feite de beslissende partij van de match was de 26ste , die door Savielly Tartakower ‘de parel van Zandvoort’ werd gedoopt. Euwe kwam met die partij twee punten voor.’ Vervolgens gaat hij uitgebreid in op deze partij.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Max Euwe – Bobby Fischer, New York 1957 die wij hieronder weergeven.

Wit begint en wint

‘Oplossing:

1.a3 (ook na 1. Lf5 wint wit) Pxc2 2.Pcxd5 Txd5 3.Pxd5 en zwart gaf op, want hij gaat mat of verliest zijn dame.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek Oude bokser Short doet een slag in de lucht ’ begint met:

‘Ik ken mensen die met een groot leedvermaak de verlieispartijen van Nigel Short naspelen. Ze hebben een mooie week achter de rug want Short ging door de molen in de London Chess Classic, een achtkamp met vier Engelse grootmeesters en vier wereldsterren. Wat hij ook probeerde, alles brak onder zijn handen af.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partijen Short -Anand en Nakamura – Short en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek Euwe-week begint met :

‘Het Max Euwe Centrum (MEC) heeft naar aanleiding van het wereldkampioenschap van Max Euwe op 15 december 1935, vijfenzeventig jaar geleden, de Euwe-week gehouden. Vandaag wordt die week afgesloten met een lezing van regerend kampioen Viswanathan Anand uit India en vanmiddag spelen Anand, Anish Giri en Jan Smeets simultaan schaak in de grote tent op het Max Euwe-plein in Amsterdam.’

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Zajic , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Tatiana Kosintseva – Stefanova klik hier

Henk Prins

Deze week behandelt hij oplossingen van eerder gepubliceerde problemen en geeft twee gecorrigeerde diagramstellingen.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5355 voor beginners en B5355 voor gevorderden.

A5355 Wit aan zet moet iets sterks doen maar wat?

B5355 Wit aan zet wint

22 december 2010 – Gert Ligterink

Zijn e-column ‘Euwe in Beverwijk op de nieuwe Tata Chesssite begint met :

‘Het was mooi dat Euwe’s verovering van de wereldtitel de afgelopen tijd uitvoerig werd herdacht. De meeste kranten besteedden aandacht aan de Vader des Vaderlands van de schakers en het Max Euwe Centrum verzorgde een feestprogramma dat een 75-jarig jubileum waardig was.

Allicht zal Euwe’s succes over een paar weken ook bij de opening van het Tata Steel toernooi worden gememoreerd. Het is geen toeval dat de traditie van onze geliefde klassieker in 1938 begon. Dankzij Euwe’s schitterende succes in 1935 kreeg het schaken in Nederland in die periode een geweldige impuls.

Als winnaars van vier Hoogovenstoernooien hangen in de eregalerij de portretten van Euwe, Kortchnoi en Portisch naast elkaar. Je zou kunnen zeggen dat Euwe een kans heeft gemist. Zijn staat van dienst _ vier eerste prijzen in zeven toernooien _ is uitstekend, maar als hij wat vaker had meegedaan, zou hij waarschijnlijk ook vaker hebben gewonnen.’

Voor zijn volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.