Schaakkoerier nummer 109 is uit!

Deze maand gleed de nieuwe Schaakkoerier, de nieuwsbrief van de Motiefgroep Schaken, weer in de bus. Men heeft veel aandacht besteed aan dit nummer dat 28 pagina’s beslaat. De enveloppe staat in het teken van het feit dat Euwe 75 jaar geleden wereldkampioen werd en is gefrankeerd met een speciaal door de Motiefgroep ontworpen Euwe-zegel, die men in een oplage van 1000 stuks heeft laten uitgeven door TNT post.

Op de voorkant van de koerier een mooie foto van 75 jaar geleden uit de tweekamp om het wereldkampioenschap in 1935. Let op de datum van uitgifte van deze Koerier!!

De eerste bijdrage gaat over Max Euwe. Gemeld wordt dat er sinds 2001 in het buitenland vier nieuwe Euwe-zegels zijn uitgekomen. In Myanmar (Birma) 2002, in Guinee Bissau 2001, in Mozambique en Tsjaad 2002.

Bas de Haas, oud-voorzitter van de Motiefgroep, heeft twee schaakproblemen gecomponeerd in de vorm van de letters E en A (verwijzend naar Euwe – Aljechin) en het getal 75 (verwijzend naar 75 jaar geleden, toen Max Euwe wereldkampioen werd).

Vervolgens besteedt Joris Leijten aandacht aan het 75-jarig jubileum van de SV Sliedrecht waaraan de Motiefgroep ook een bijdrage heeft geleverd. Daarna besteedt Joris aandacht aan de Najaarscontactdag in Lisse op zaterdag 2 oktober.

Sjoerd van Ketel besteedt aandacht aan de scheurkalender schaken 2011 en Nico van der Plas aan Openlucht Schaken in Zaltbommel.

Henk Alberts besteedt aandacht aan het grote schaakfestijn in Bergen op Zoom op zaterdag 26 juni. Op de Grote Markt stonden levensgrote schaakstukken. Levensgroot betekent hier een koning van bijna drieënhalve meter en pionnen van anderhalve meter.

Henk Alberts besteedt aandacht aan een bijzonder standbeeld in Litouwen en Nico van der Plas schrijft over Zo lukt de formatie naar aanleiding van een artikel in het Reformatorisch Dagblad van 13 augustus 2010.

Sjoerd van ketel behandelt een serie jongensboeken, in de jaren zestig door Kluitman uitgegeven, met schaakmotief :

Het geheim van de zwarte toren

Het geheim van de Rode Pion

Het geheim van het Witte Paard

Het geheim van de Gele Raadsheer

Het geheim van de Witte Dame

Het geheim van de Bronzen Koning

Ook behandelt hij prentbriefkaarten met het thema kinderen en schaken.

Tussendoor bespreekt Sjoerd het boek Mijn schaken van Hans Ree.

Weer een mooi nummer vol met afbeeldingen en leuke artikelen.

Voor Schaakkoerier nummer 108, aangevuld met foto’s klik hier. En kijk ook eens op de website en vooral naar de naam van de website! www.euwe.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.