De Telegraaf schaakrubriek 24 december 2010

Hans Böhm

Schaak-Kerst-puzzel

Terwijl de sneeuwvlokken vrolijk neerdwarrelen en het buiten koud en guur is en binnen warm en aangenaam, wordt het weer de hoogste tijd voor onze traditionele Kerstpuzzelrubriek. Doe mee: mooie prijzen en leuke opgaven voor ieder niveau.

Diagram 1

Wit speelt en maakt remise. Ondanks de grote materiële achterstand, blijft wit overeind; wie niet sterk is moet slim zijn. Goede studie voor vestingbouwers.

Diagram 2

Wit speelt en maakt remise. Het probleem is hier dat als de dame loskomt, wit zal verliezen. Omdat de zwarte koning in een matnet zit kan wit overleven.

Diagram 3

Wit speelt en maakt remise. De grootste vijand van een paard is een randpion en zwart heeft er twee! Kan de promotie worden voorkomen? En zo nee, wat dan?

Diagram 4

De opgave zou kunnen zijn: wit wint. Maar ook: wit geeft mat in 13 zetten als zwart zich optimaal verdedigt. Wat is de beste aanval en wat is de beste verdediging?

Diagram 5

Wit speelt en wint. Belangrijk hierbij is om de beste verdediging van zwart te vinden want dat het na 1.Lf5+ Kc3 2.Pxb3 Kxb3 3.Le6 gewonnen is, begrijpen we wel.

Diagram 6

De vraag is hier: welk wit paard heeft niet bewogen? Dit is een retrogradeprobleem, door puur logisch terug te redeneren is de oplossing te vinden.

Tot slot de volgende vraag: het komende Tata-toernooi (vanaf 1938 Hoogovens en vanaf 2000 Corus) wordt bijzonder spannend en start precies op de deadline van inzenden. Er doen veertien spelers mee in de hoofdgroep, waaronder acht van de top vijftien: Carlsen, Anand, Aronian, Kramnik, Gritsjoek, Ponomariov, Sjirov, Nakamura. De vraag is: waar eindigen de Nederlanders Anish Giri, Jan Smeets en Erwin l’Ami?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.