Schaakrubrieken 24 december 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

De nieuwe Schaakkoerier is uit

Schaakkoerier 109 is uit. Voor de inhoud en de fraaie Euwe- enveloppe met een nieuwe Euwe-zegel klik hier.

De Telegraaf: Rotterdam Schaakmat!

Voor dit artikel uit De Telegraaf klik hier. Voor het winnen van het nieuwe Rotterdam Schaakspel klik hier.

Schaak-Kerst-puzzel van Hans Böhm

Hans Böhm presenteert in zijn schaakrubriek van deze week zijn jaarlijkse kerstpuzzel. Lijkt ons ook een uitdaging voor onze bezoekers . Het gehele jaar door heeft u kunnen genieten van analyses, schaakproblemen en eindspelstudies op onze site. Het oplossen van de (pittige) puzzels moet nu een peulenschil zijn. O ja , de laatste vraag is waar de drie Nederlanders zullen eindigen in de A-groep van het Tata Chess Tournament?

Henk Strating stunt tegen Viswanathan Anand

In het Nederlands Dagblad stond een leuk artikel van Anton van Gerner over de winst van Henk Strating tegen Viswanathan Anand.

Nunspeter Henk Strating schaakte tegen wereldkampioen Anand.

… Als enige van de twintig simultaanschakers won hij zijn partij.

Enkele citaten:

‘Hoe kwam u daar terecht?

Nou ik ben altijd een bewonderaar van Max Euwe geweest. Ik ben trouwens ook 75 jaar. Voor mijn verjaardag heb ik van mijn kinderen cadeau gekregen om tegen Anand te schaken. Uit mezelf had ik me nooit voor zoiets opgegeven.’

‘Hoe verliep de partij?

Anand meende dat hij gewonnen stond, en dat was ook zo, maar toen deed hij een verkeerde zet. Hij zag een combinatie over het hoofd en daar heb ik gebruik van gemaakt.’

‘Zeldzame blunder van zo’n topper?

Hij stond al een stuk voor. Ik loerde op een combinatie en offerde nog een stuk. Anand pakte toen te vlug mijn toren. Daardoor kwam de weg vrij voor mijn dame en kon ik hem mat zetten achter zijn eigen pionnen. Mat achter de paaltjes noemen ze dat. Ik was er zelf een beetje beduusd van.’

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Hoffelijke Anand’ begint met:

Wereldkampioen Anand is een hoffelijk en diplomatiek mens, wat ook weer bleek uit een praatje dat hij vorige week zaterdag in Amsterdam voor het Max Euwe Centrum gaf.

Net als toen hij eerder dit jaar naar Sofia ging voor zijn WK-match tegen Topalov was het vliegverkeer verstoord, nu niet door een vulkaanuitbarsting, maar door de sneeuw. Anand kwam uit London naar Amsterdam met de trein, na een overnachting in Brussel. Een paar uur later dan gepland, maar hij was er, en liet hij een paar stellingen uit een partij van Euwe zien die leken op stellingen die hij zelf had gespeeld.

Ik schrok even toen ik zag wat er op het demonstratiebord kwam. Aljechin – Euwe, de zestiende partij uit de match van 1937. Euwe had argeloos toegelaten dat Aljechin kon winnen met 1. Dh8+(geeft een dame) Kxh8 2. Pxf7+ (slaat een pion) Kg8 3. Pxe5 (slaat de dame), maar Aljechin zag het niet. Euwe zag het ook nog steeds niet, want een zet later gaf hij Aljechin weer de gelegenheid om die simpele combinatie uit te voeren. Aljechin zag het weer niet en de partij werd later remise.

Hij behandelt de partij Arlette van Weersel – Fiona Steil Antoni, London Chess Classic vrouwen.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Henk Vedder – Deep Sengupta, Hoogeveen 2010. Hieronder de stelling.

Zwart begint en wint snel.

‘Oplossing:

1…Tf2 2. Kxf2 Dxh2 3.Lg2 (of 3. Ke1 Dxh1+ 4. Ke2 Dh2+ 5. Kd1 d4) d4 (bijna alles wint hier) en wit gaf op.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘ Carlsen verrast Nakamura met desperadozet’ begint met:

‘Als de eindstand van de London Chess Classic op klassieke wijze was opgemaakt, zou het toernooi door drie spelers zijn gewonnen. McShane, Anand en Carlsen bleven met 4,5 uit 7 Kramnik en Nakamura een half punt voor.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Carlsen – Nakamura en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek Schaak-Kerts-puzzel begint met :

Terwijl de sneeuwklokken neerdwarrelen en het buiten guur en koud is en binnen warm ne aangenaam, wordt het weer de hoogste tijd voor onze traditionele Kerstpuzzelrubriek. Doe mee :mooie prijzen en leukde opgaven voor ieder niveau.

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van Overkamp , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Carlsen – Bacrot klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met:

´De winnaar van de London Chess Classic 2010, de Noorse grootmeester Carlsen, is 20 jaar en mag zich ´ werelds beste schaker noemen. Na wisselende resultaten in het afgelopen jaar zal Carlsen in 2011 toch boven aan de wereldranglijst staan. Deze positie had hij ook het grootste deel van dit jaar.

Carlsen is wereldberoemd: je komt hem zelfs tegen in de winkelstraat als model voor de kledinglijn G-Star. Onlangs ‘overwon’ hij via internet de ‘hele wereld’. Tienduizenden schakers verloren tegelijk van deze schaker.

Hij behandelt twee partijfragmenten uit de partij Kramnik – Carlsen, London Chess Classic 2010.

Hieronder een van de fragmenten.

Kramnik staat een stuk voor en met 62.Td3 kan hij dat voordeel vasthouden en de partij winnen. Hij speelt echter 62.Txd6(?) Kxd6 63.Pe4+ Kc6 64.Pxc5 enzovoort. Het is nog wel te winnen maar moeizamer. De partij werd remise.’

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5360 voor beginners en B5360 voor gevorderden.

A5360 Wit aan zet, zit er iets leuks in??
B5360 Wit aan zet kan er doorheen,hoe?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.