Schaakrubrieken 31 december 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

De laatste van 2010!

Het jaar is voorbij gevlogen en dit zijn alweer de laatste schaakrubrieken van 2010. We bedanken de dagbladen en de schaakjournalisten en -columnisten die deze publicaties mede mogelijk maakten. We hebben een prachtige serie kunnen maken met veel partijen, partijstellingen en veel schaakopgaven. Bij het maken van de wekelijkse overzichten voelden we de druk die de journalisten ondervinden bij het tijdig gereed krijgen van nieuwe kopij. De deadline is heilig!

Uitbreiding van de schaakrubrieken

We hopen dat we de publicatie van de volledige schaakrubrieken in 2011 kunnen uitbreiden.

Daarnaast willen we inventariseren welke provinciale- en lokale dagbladen wekelijks een schaakrubriek hebben. Aan de hand hiervan willen we nagaan of deze ook integraal op Schaaksite.nl gepubliceerd zouden kunnen worden.

Rubriek van Max Pam in Het Parool

We hebben de schaakrubrieken van december aangevuld met enkele ontbrekende samenvattingen. Deze zijn ook hieronder te lezen.

Kerstpuzzels van Hans Böhm en Max Pam

De inzending van de oplossingen van de kertspuzzels van Hans Böhm sluit op 15 januari 2011.

De inzending van de oplossingen van de Kerstpuzzel 2010 van Max Pam sluit op 1 februari 2011.

Doe nog mee en win een leuke prijs!

Rotterdam Schaakspel

Doe ook nog mee aan de voorspelling van de winnaarsvan het komende Tata Steel Chess Tournament en win een uniek Rotterdam Schaakspel, een collector’s item dat u niet mag missen.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Nepomnjasjtsji kent geen euforie’ begint met:

‘Een naam als een niesbui, schreef iemand eens. Je moet wel een Rus zijn om de achternaam van Jan Nepomnjasjtsji behoorlijk te kunnen uitspreken, en het is geen wonder dat hij in de rest van de wereld meestal Nepo wordt genoemd. Vorige week woensdag werd Nepo in de Centrale Schaakclub in Moskou kampioen van Rusland, na een dramatische slotronde.

Sergei Karjakin, de voormalige Oekrainer die nu voor het eerst aan het kampioenschap van Rusland mee mocht doen, stond aan het begin van de ronde bovenaan met een half punt voorsprong op Nepo. Nepo moest dus winnen om een kans te houden, tenminste zo leek het.

Hij kwam tegen Nikita Vitjoegov niet verder dan remise, maar het was geen ramp, want ondertussen was het duidelijk geworden dat Karjakin iets ging doen dat hij nog niet eerder in dat toernooi had gedaan: een partij verliezen.´

Hij behandelt de partij Jan Nepomnjastjtsji – Ernesto Inarkiev, EK Rijeka 2010.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Anton Korobov – Bartlomiej Maccieja, EK Rapid Warschau 2010, die wij hieronder weergeven.

Wit begint en wint

Gert Ligterink

Zijn rubriek Van Wely in voetsporen Lasker ’ begint met:

‘Nog een paar partijen scheiden Loek van Wely van het begin van zijn sabbatical year, waarin schaken ondergeschikt zal zijn aan poker en fysieke training. Om zijn oude en zijn nieuwe leven aan elkaar te laten wennen speelde hij de afgelopen weken toernooien in Atlantic City en Las Vegas. Dit weekend sluit hij zijn afscheidstournee af in een Nieuwjaarstoernooi in Californië.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Kamsky – Van Wely en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek Gelukkig Nieuwjaar begint met :

‘Schaakvrienden en vriendinnen, op de valreep van 2010 wens ik u een voorspoedig nieuw jaar toe. Moge Caïssa, de beschermgodin van de schaaksport, u bijstaan in verloren stellingen zodat het ergste afgeweerd wordt, moge zij in remisestellingen u inspireren tot een onverwachte wending die dan alsnog leidt tot succes en tot slot, de moeilijkste van alle mogelijkheden, moge zij u in gewonnen stellingen de rust geven om ze ook daadwerkelijk te winnen.’

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Matthews , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Luc McShane – Magnus Carlsen klik hier

Henk Prins

Hij begint zijn rubriek met :

‘Einspelen kunnen bedrieglijk zijn. Het overkwam de bekende schaker Tarrasch in Breslau, in 1925.

Tarrasch die met wit speelde gaf de partij op in de volgende stelling:

Hij was van mening dat hij niet in staat was om de zwarte a-pion van promotie af te houden en dat vervolgens zijn h-pion door de zwarte toren zou worden opgegeten. Een verkeerde inschatting van Tarrasch, want de stelling is namelijk remise.’

Vervolgens blikt hij vooruit naar het komende Tata Steel Chess Toernooi, in de volksmond nog steeds Hoogovenstoernooi genoemd.

Tot slot presenteert hij een driezet van Sam Loyd uit de negentiende eeuw. Zie hieronder.

S. Loyd,driezet

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5365 voor beginners en B5365 voor gevorderden.

A5365 Wit aan zet doet?

B5365 Zwart aan zet kan er door heen, hoe?

Max Pam

Schaakrubriek van 4 december 2010

Zijn rubriek ‘Van Wely speelt de beste bijrol’ begint met:

Elke twee jaar vindt in Wolvega het Remco Heite schaaktoernooi plaats. Voor de derde keer inmiddels. Behalve geldprijzen is er een renpaard te winnen. De traditie wil, sinds Van Wely het eerste toernooi in 2006 won, dat het paard aan een ideele instelling wordt geschonken.

De aflevering van dit jaar was uiterst spannend. In speelsterkte lagen de zes deelnemers allen zeer dicht bij elkaar. Bovendien was het interessant dat Loek van Wely en Anish Giri elkaar weer zouden treffen- we weten tenslotte nog niet zeker wie van de twee de baas is in Nederland.

Uiteindelijk wonnen ze beide niet, maar ging een andere Loek met de eer strijken: Luke McShane.

Hij behandelt de partijen L’Ami – Van Wely, Nielsen – Van Wely en Van Wely – McShane. Uit deze laatste partij het eindspelfragment. ‘Een leerzaam toreneindspel. Zwart staat gewonnen en wint ook, maar regelmatig was de winstgang niet.

64…h5xg4? 65 h3xg4 f6-f5 66 Kg2-f3? Te2xf2+ 67 Tf1xf2 e3xf2 68. g4xf5+ Kg6xf5 69 Kf3xf2 Kf5-f4 Wit geeft op.

Schaakrubriek van 11 december 2010

Zijn rubriek ‘Draak Velimirovic oud en gevaarlijk’ begint met:

‘Onlangs werd weer zo’n achtkampje gehouden tussen vrouwen en veteranen. De plaats van handeling was Praag. Het team van de vrouwen heette De Sneeuwklokjes en bestond uit : Humpy Koneru, Caoili, Olsarova en Cmilyte. Het team van de mannen heette de Oude Draken en bestond uit Uhlmann,Hort,Portisch en Velimirovic.

De Oude Draken hadden geen schijn van kans en verloren met 18-14. Aan dit evenement had ik geen aandacht besteed als Dragolub Velimirovic niet had meegedaan. Deze Joegoslavische – tegenwoordig Servische- grootmeester is thans 68 jaar, ik wist niet eens dat hij nog schaakte.

Ooit werd hij vanwege zijn verwoestende stijl de Joegoslavische Tal genoemd. Fischer heeft eens over hem gezegd dat hij eigenlijk teveel talent had, zodat hij weinig op het resultaat lette.

In Nederland is hij onder schakers beroemd geworden door zijn partijen tegen Donner en Timman.

Hij behandelt de partijen Velimirovoc – Gipslis (Havanna 1971), Velimirovic – Cmilyte en Cmilyte –Velimirovic. Het slot van de partij Velimirovic – Gipslis hieronder.

30. Dh5xh7+ en zwart gaf op. Hij liet de matzet 30…Kxh7 31. Th5+ niet meer uitvoeren.

Schaakrubriek van 18 december 2010

Zijn rubriek’ Euwe bleef altijd de leraar wiskunde’ begint met:

‘ Woensdag was het op de kop af 75 jaar geleden dat Machgielis (Max) Euwe wereldkampioen schaken werd door de dertigste matchpartij tegen Alexander Aljechin remise te geven.

Op de veertigste zet vroeg Aljechin ineens aan Euwe ‘Moeten wij afbreken of kan ik u nu al feliciteren?’ Euwe die totaal gewonnen stond – zie onderstaand diagram- vatte deze opmerking op als een remiseaanbod. Een ander had misschien gedacht dat Aljechin in omfloerste termen had opgegeven, maar zo niet Euwe. Die nam genoegen met remise, omdat hij daardoor de tweekamp met 15,5-14,5 had gewonnen.

In feite was dat de eerste keer dat een Nederlander wereldkampioen werd in een van de drie grote wereldsporten: atletiek, voetbal en schaken.

De dertigste partij werd gespeeld in hotel Krasnapolski, waar zich een paar duizend Amsterdammers hadden verzameld. Toen het heuglijke nieuws bekend werd, steeg er een luis gejuich op. Aljechin, de onttroonde kampioen, schijnt met tranen in de ogen te hebben gestaan, toen hij de hand van zijn tegenstander hief en riep:’Es lebe Schachweltmeister Euwe, es lebe schachliebend Holland!’

Hij behandelt de partijen Euwe – Aljechin (partij 30, 1935), Speyer – Euwe (1921) en Euwe – Fischer (New York, 1957).

Schaakrubriek van 24 december 2010

Zijn rubriek ‘Kerstpuzzel 2010’ begint met:

Het is kerst en daarom is het ook dit jaar weer tijd de lezer aan het werk te zetten. Zelf ben ik de feestdagen in het buitenland, maar in gedachten ben ik bij u. Bij u, die hard aan het zwoegen is om de zes traditionele opgaven op te lossen.

Als het niet lukt, denk dan Max Euwe, die 75 jaar geleden wereldkampioen werd door Aljechin te verslaan. Euwe heeft ook lang gedacht dat het hem niet zou lukken. Heeft u inspiratie nodig breng dan eens een bezoek aan het Max Euwe Huis in Amsterdam.

Ook dit jaar zijn de zes opgaven gerangschikt naar moeilijkheidsgraad: we beginnen met de makkelijkste en eindigen met een ware breinbreker. Geef niet te gauw op. Ook bij een fout blijft u kanshebber voor de prijzen. De inzendingen moeten voor 1 februari 2011 binnen zijn. Op de redactie van Het Parool, onder vermelding van: “Kerstpuzzel“. Of verstuur uw manuscript naar mijn website: www.maxpam.nl. Kijk onderaan bij Boekingen.

De jury bestaat slecht uit één persoon, namelijk ik, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Voor de drie winnaars zijn er exemplaren beschikbaar voor het fraaie boek van David Lawson: Paul Morphy, The Pride and Sorrow of Chess.

Opgave 1
Uit een partij in de jaren negentig in Boedapest gespeeld. Wit aan zet, valt aan, maar hoe gaat hij de zwarte koning ophalen?

Ga voor alle zes opgaven snel kijken op de ’Max Pam Globe’ , doe mee en win een fraai boek!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.